Meteksan Savunma’dan yerli İHA’lar için yerli alt sistemler

0

Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmalarından Meteksan Savunma; insansız hava aracı (İHA) platformlarının etkinliklerini arttıran, ömür devri maliyetlerini düşüren ve ambargo ile kısıtlamaları geçersiz kılarak bu platformların kullanılabilirliğine de katkı veren bir dizi alt sistem geliştiriyor.

Edinilen bilgiye göre Meteksan Savunma son dönemde, her biri alanında dünya çapında iddialı ve rekabetçi bir konumda bulunan İHA görev, haberleşme, uçuş ve destek sistemlerini, özgün birer ürün olarak geliştirdi ve kullanıcılar ile yerli firmaların kullanımına sundu.

Bu sistemler arasında yer alan;

·         İHA’ların, elektro-optik algılayıcıların etkisiz kaldığı hava koşullarında da yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamaya devam edebilmesini sağlayan MİLSAR İHA SAR/GMTI Radarı

·         Yüksek veri iletim hızına sahip olan, güvenilir ve güvenli iletişim çözümü C-Bant İHA Veri Bağı,

·         İHA’ların güvenli kalkış ve inişini sağlayan OKİS Otomatik Kalkış ve İniş Sistemi,

·         Küresel Konumlandırma Sistemleri’ne yönelik karıştırıcı sinyallerinin temizlenebilmesi ve bastırılabilmesini sağlayan Anti-Jamming GNSS,

·         Hassas irtifa bilgisi sunan CRA 201 ve CRA 501 Radar Altimetreler,

·         Zorlu koşullarda kritik telemetre bilgilerinin iletilmesini sağlayan TMV Telemetre Vericisi ve Yüksek güvenilirliğe sahip Uçuş Kontrol Bilgisayarı gibi çözümler, İHA platform üreticilerinin ve son kullanıcıların ihtiyaçlarını, tam ve eksiksiz olarak karşılıyor.

·         Bu alt sistemlerin bazıları, halihazırda Türkiye’nin önde gelen platformlarında ve projelerinde başarıyla görev yapıyor. Ayrıca, bazı uluslararası kullanıcılar tarafından da tercih ediliyor.

Bu İHA görev, haberleşme, uçuş ve destek sistemleri, Meteksan Savunma’nın farklı projelerde elde ettiği bilgi birikimini kullanarak geliştirdi. Bu birikim, iki önemli avantaj sağlıyor. Bunlardan ilki; hacim, ağırlık ve güç tüketimi (SWAP) konularında, yüksek performanslı ve düşük bütçeli sistemleri tasarlama kabiliyeti. Özellikle İHA’lara entegre edilecek sistemlerin, çok sınırlı hacme sığması, çok hafif olması ve güç tüketiminin çok düşük olması gerekiyor. SWAP sistemler geliştirme konusunda, ciddi bir birikime sahip olan Meteksan Savunma, farklı platformlara benzer entegrasyon çalışmalarını başarıyla yerine getirdi. Sistemlerin SWAP özelliğinin, İHA’lara daha fazla faydalı yük taşıma ya da daha uzun menzil olarak dönüşü olduğu biliniyor.

İkinci kritik konu ise elektronik harbe (EH) karşı dayanım. Günümüzde yaşanan çatışmalarda, GPS sinyallerinin karıştırılması gibi EH eylemlerine, sıklıkla rastlanıyor. Silah platformlarının ve alt sistemlerin, en zorlu muharebe şartları ve ağır EH taarruzu altında görev yapacak şekilde tasarlanmaları gerekiyor. Bu konuyla ilgili olarak Meteksan Savunma, “Kuruluşumuzdan itibaren benzer projelerde çalıştığımız için, tasarım genetiğimizde bu kaygılar var ve söz konusu sistemleri geliştirirken özgün bir bilgi birikimi sahibi olduk. Bu birikimi, insansız araçlar için geliştirdiğimiz görev, haberleşme, uçuş ve destek sistemlerine de uyguluyoruz.

Bu iki kritik noktada da fark yaratan ve değer katan çözümler ortaya koyuyoruz. Bu çözümler, Türk savunma ve havacılık sanayisinin, dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarında da kritik öneme sahip. Bir insansız sistemi oluşturan platform ya da alt sistemin, herhangi bir ihracat kısıtlamasına tabi olmaması; kullanıcının taleplerine kolayca uyarlanabilmesi, çok önemli nitelikler. Platformlar için tam da bu niteliklere sahip alt sistemler geliştiriyor ve platform üreticilerine sunuyoruz.” ifadelerinde bulundu.

SavunmaSanayiST.com 20.08.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here