Yerli ve milli robot ‘ARAT’

0

Bilişim ve robotik teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan AKINSOFT tarafından kurulan Türkiye’nin Yerli Robotik Markası AKINROBOTICS’in son çalışması 4 ayaklı robot projesi ARAT’ı Haber Aero olarak araştırdık.

AKINROBOTICS’in 14 Nisan 2018 ‘te başladığı ARAT 4 Ayaklı Robot Projesi ’nin 1. Prototipini 30 Nisan 2019’da tanıtmıştı. AKINROBOTICS tarafında tamamen yerli ve milli olarak üretilen robot projesi ‘Arat’ geliştirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

25 kilogram ağırlık, 62 santimetre yükseklik, 74 santimetre boy ve 40 santimetre genişliğe sahip Arat’ın 12 adet 27 nm torkunda ve 150 rpm hızında tasarlanıp üretilen motorlardan oluşan eklem yapısı bulunuyor.

30 kg yük taşıyabiliyor

17 eklemden oluşan ve 86 sensörü bulunan ARAT, sahip olduğu 4 ayak ile dengede kalabilme ve yürüyebilme özelliğine sahip. 4 motordan oluşan boyun yapısı sayesinde ARAT’ın gelişmiş bir gözlem yeteneğine sahip. 30 kg’lık yükleme/taşıma kapasitesine sahip olan ARAT’ın nesneleri kaydırmadan yükleme yapabiliyor.

Engelleri kolaylıkla aşabiliyor

4 ayağı üzerinde dengede kalabilen ARAT, boyun bölgesinde bulunan 4 motor sayesinde kafasını farklı yönlere hareket ettirebiliyor. Öte yandan üzerinde mevcut olan stereo vision kamera vasıtasıyla derinlik algılayabilme özelliği bulunuyor. ARAT’da, çevresinden gelen sesin yönünü tayin ederek o yöne doğru yönelebilme ve ayrıca bu yürüme doğrultusunda önüne çıkabilecek engellerden uzaklaşma ya da o engelleri aşabilmek için strateji geliştirme özelliği mevcut. Barındırdığı algılama sistemi ile sesli komutları algılayabiliyor ve bu komutlara karşılık vererek iletişim kurabiliyor.

Güneş enerjisiyle kullanım süresi uzatılabilir

Lityum iyon pil teknolojisi sayesinde ARAT’ın çok gelişmiş bir pil ömrü var. 4 ayaklı ARAT, arazi robotu olarak geliştirildi ve her türlü arazi koşuluna uyumlu olacak şekilde tasarlandı. 3 saatte şarj edilebilme özelliğine sahip olan ARAT’ın 10 saat kullanım süresi var ve bu süre üzerine eklenecek güneş panelleri ile uzatılabilinecek. Yük taşıma özelliğine sahip olan ARAT arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek.

ARAT Teknik Özellikleri:

Ağırlık(Akü Dahil): 25 kg

Pil: Lityum iyon

Genişlik: 40 cm

Yükseklik: 62 cm

Uzunluk: 74 cm

Eklem Sayısı: 12

https://haber.aero/  07.09.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here