Dijital eğitim ‘dijital öğretmenler’le güçlenecek

0

ING Türkiye, Habitat Derneği, ODTÜ iş birliği ve İLKSAN desteğiyle hayata geçirilen Dijital Öğretmenler Projesi öğretmenlere dijital yetkinlik kazandırarak, teknolojinin daha iyi bir eğitim için kaldıraç görevi üstlenmesini temel alıyor.

Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada iş birliklerinin her zamankinden daha fazla değer kazandığı bir dönemdeyiz. COVID-19 sürecinden radikal bir şekilde etkilenen eğitim alanı da, iş birliğine en fazla gerek duyulan alanlardan birisi; çünkü gençlerimizi ve geleceğimizi ilgilendiriyor.

ING Türkiye, Habitat Derneği, ODTÜ iş birliği ve İLKSAN desteğiyle hayata geçirilen Dijital Öğretmenler Projesi de, işte bu düşünceden yola çıkıyor ve öğretmenlerin dijitalleşen dünyaya adım atmasını, yüz yüze ve uzaktan eğitimde yararlanabilecekleri dijital okuryazarlık becerileri edinmelerini hedefliyor.

Proje sadece öğretmenlerin dijital yetkinlik kazanmasını hedeflemiyor; aynı zamanda teknolojinin daha iyi bir eğitim için kaldıraç görevi üstlenmesini de temel alıyor.

Öğretmenlerin kazandıkları dijital okuryazarlık becerilerini ilkokul-ortaokul öğrencilerine aktarmaları, farklı bölgelerden öğretmenlerin eşit dijital becerilere sahip olmasının sağlanması, öğretmen ve öğrencilerin dijital dönüşümün bir parçası haline getirilmesi ve sonuç olarak Türkiye’deki dijital dönüşüm sürecine katkı sunulması projenin amaçları olarak sıralanıyor.

Proje kapsamında; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Ağrı, Aydın, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Samsun olmak üzere toplam 10 ilden bin öğretmene ulaşılması planlanıyor. Bu eğitimleri alan öğretmenlerin ise yaklaşık 30 bin öğrenci ile temas ederek dijital beceriler kazanmalarına katkıda bulunması hedefleniyor.

“Bankacılık lisansına sahip bir teknoloji şirketi”

Kendini, “Bankacılık lisansına sahip bir teknoloji şirketi” olarak tanımlayan ING Türkiye, dijital dönüşümü internet ve mobil bankacılığın çok ötesinde konumlandırarak, bu dönüşümün öncelikle topluma ve insana fayda yaratması gerektiğine inanıyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin dijital dönüşümüne katkı sağlayacak en önemli alanlardan birinin eğitim olduğuna dikkat çekiyor.

ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz, “İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçilmesi dijital teknolojilerin öğretmenler ve öğrenciler için ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Öğretmenlerle yaptığımız atölye çalışmalarında, kendilerini en fazla geliştirmek istedikleri alanın, öğrencileriyle daha etkili iletişim kurabilmek ve dijital araçları kullanarak verdikleri eğitimin etkinliğini artırmak amacıyla dijital okuryazarlık olduğunu gördük” diyor ve bu talepleri gerçekleştirmek amacıyla hemen harekete geçtiklerini ekliyor.

Teknoloji eğitimde kaldıraç olmalı

Proje ortaklarından Habitat Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’a göreyse, projenin en değerli yanı, yeni nesillerin teknolojinin sadece kullanıcısı değil, üreticisi ve geliştiricisi olacak yetişecek olmalarıODTÜ’nün 1993 yılında Türkiye’ye interneti getirerek, ülkenin dijital dönüşümünü başlatan üniversite olduğunu ifade eden ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma-Uygulama Merkezi ve ODTÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ise, “Hedefimiz teknolojiyi eğitimde bir kaldıraç olarak kullanmak” diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanan dijital eğitimlerle, verimliliği çok daha yüksek bir eğitim-öğretim süreci hedeflediklerini de söylüyor.

İlkokul öğretmenleri eğitimin dijital dönüşümünde temel öğretici adayları

Proje kapsamında, Ekim-Aralık ayı arasında bin öğretmene 10 hafta sürecek çevrim içi eğitim verilecek. Ocak 2021’de ODTÜ öğretim üyeleri tarafından 100 öğretmen yüz yüze olarak ileri seviye dijital okuryazarlık eğitimi alacak. Eğitimlerin sonraki yıllarda da aynı ritimle devam etmesi planlanıyor. MEB’e bağlı sözleşmeli veya kadrolu ilkokul öğretmenleri ve tüm branş öğretmenleri projeye başvurabiliyor. Sınıf öğretmenleri için Türkiye genelinde 287 bin 28 üyesi bulunan Milli Eğitim Bakanlığı İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN)’a 500 kişilik kontenjan ayrılmış durumda. İLKSAN Genel Müdürü Mintez Şimşek “Eğitimin geleceği teknolojide, bu teknolojilerin etkin ve verimli kullanımı ise dijital becerilerin kazanımında saklı” derken, eğitimin ilk basamağını temsil eden ilkokul öğretmenlerinin eğitimin dijital dönüşümünde de temel öğretici adayları” olduğunu ifade ediyor. İlkbahardan itibaren aynı kapsamda devam etmesi planlanan projenin içeriği ODTÜ’lü akademisyenler tarafından hazırlanmış ve dijital vatandaşlıktan yaratıcı düşünmeye uzanan kapsamlı bir yapıya sahip.

DÜNYA Didem Eryar ÜNLÜ 08.10.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here