TUSAŞ’ın Kargo İHA’sı, TSK’nın dağlık arazideki lojistik destekçisi olacak

0

Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyon sahalarındaki lojistik ihtiyaçlarının karşılanmasında kargo insansız hava araçları (İHA) kullanılacak.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), güvenlik güçlerinin operasyonel kabiliyetlerini artırmak, güncel tehditlere ve ihtiyaçlara yanıt verebilecek ürün ve çözümleri envantere kazandırmak amacıyla, güvenlik güçleri tarafından efektif şekilde kullanılan İHA ve SİHA’lardan farklı alanlarda ve çeşitli görevlerde kullanılmak üzere yerli ve milli imkanlarla yeni sistemler, çözümler geliştirilmesini koordine ediyor.

SSB Haziran 2018 tarihinde yaptığı ihale ilanında, Dikey İniş Kalkışlı Kargo İHA Sistemlerinin tedariki amacıyla proje başlatıldığını duyurmuştu. SSB Başkanı İsmail Demir, projeye yönelik değerlendirmelerin tamamlandığını belirterek Dikey İniş Kalkışlı Kargo İHA Projesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile sözleşme imzalandığını açıklamıştı.

TUSAŞ’ın sosyal medya hesabından Kargo İHA ile ilgili yeni bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Dikey İniş Kalkışlı Kargo İHA projemiz Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin dağlık arazilerde ihtiyaç duyduğu lojistik desteği hızlı ve güvenli bir şekilde karşılayacak.”

Operasyon bölgesindeki kullanımlardan sonra Kargo İHA’nın özelliklerinin daha da geliştirileceğini belirten Prof.Dr. İsmail Demir, şu açıklamaları yapmıştı:

“Kargo İHA sisteminin 2021 içinde seri üretime geçmesini hedefliyoruz. 50 kilogram faydalı yük taşıyacak Kargo İHA, 1 saatlik uçuş süresiyle özellikle dağlık arazide iki nokta arasında gerek kapalı kargo bölmesinde gerekse askıda yük taşıyarak kahraman Türk askerinin sahada ihtiyaç duyduğu lojistik desteği sağlayacak. 150 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Kargo İHA projemiz üzerinde de çalışıyoruz.”

Kargo İHA sistemleri sayesinde muharebe sahasında güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacağı silah, mühimmat, tıbbi malzeme, teçhizat gibi gereksinimler zorlu hava koşullarında bile çok kısa sürede ve güvenli şekilde ulaştırılabilecek. Döner kanat İHA sistemlerine yönelik de çalışmaları bulunan Türk havacılık devi TUSAŞ, geliştirdiği çözümlerini, sistemlerini gerek yurt içinde gerçekleştirilen gerekse de yurt dışında gerçekleştirilen fuarlarda sergilemekte.

Kaynak: DefenceTurk  06.11.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here