HAVELSAN’dan Otonom İnsansız Kara Aracı hamlesi

0

Dünyanın önde gelen savunma sanayii firmalarından olan HAVELSAN, Otonom İnsansız Kara Aracı (İKA)’nın geliştirme faaliyetlerini başarıyla tamamladı.

Halihazırda Dünyanın en büyük 100 savunma sanayii firması arasında bulunan HAVELSAN, 2018 yılından beri Otonom İnsansız Karacı ile ilgili çalışmalar yürütmekteydi. Bu kapsamda geliştirilen ve Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehdit Tespit Sistemi faydalı yüküyle donatılan ilk İnsansız Kara Aracı, 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’19) esnasında sergilendi.

Geçen süre zarfında İKA üzerindeki ArGe çalışmalarını sürdüren HAVELSAN, 08.12.2020 tarihinde düzenlenen ‘Yeni Logo Lansmanı’ esnasında SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) faydalı yüküyle donatılan ve otonom hale getirilen İKA’yı ise ilk kez sergiledi. Ayrıca HAVELSAN; ilk kez sergilenen Otonom İKA’nın, aynı zamanda insansız hava araçları (İHA) ile ortak harekat kabiliyetine de sahip olduğunu açıkladı.

HAVELSAN, İKA’ya ek olarak insansız hava aracı, insansız deniz aracı ve insansız denizaltı üzerinde de çalışmalar gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili olarak yakın geçmişte AA’ya bir açıklamada bulunan HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Aktif NACAR, otonom sistemlere yönelik öz kaynaklarla Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, insansız kara ve hava araçları ile su üstü ve su altı araçlar olmak üzere 4 farklı kategoride otonom araçlar geliştirmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

Nacar, 23 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı son açıklamasında ise “İnşallah bu yıl sonunda, en kısa zamanda bunu da hazır hale getireceğiz. Çeşitli projelerle bunu destekleyerek ilgili birimlerin, kurumların hizmetine sunacak şekilde bir noktadayız ve bu güzel bir şekilde bu projemiz de devam ediyor.” ifadelerine yer vermişti.

HAVELSAN, simülatör sistemlerinde kullanmış olduğu oto pilot yaklaşımından yola çıkarak başladığı otonom sistem serüveninde, oluşturduğu yol haritasına paralel olarak ilerliyor. Şirket, geliştirdiği otonom sistemlere sürü kabiliyeti de kazandırmayı amaçlıyor. Türkiye, HAVELSAN bünyesinde devam eden bu çalışmalar ile modern muharebe sahasının vazgeçilmez unsurlarından olan ‘otonom sistem’ ve ‘müşterek harp’ alanında öncü ülkelerden biri olmaya hazırlanıyor.

Ayrıca şu ana kadar daha çok sistem entegratörü ve yazılım ile öne çıkan HAVELSAN, otonom sistemler alanında gerçekleştirdiği bu çalışmalar ile ‘platform üreticisi’ kimliğine de bürünüyor.

HAVELSAN’ın otonom sistemler ile ilgili yol haritasının ilk unsuru olan ve halihazırda göreve hazır konumda bulunan Orta Sınıf Otonom İnsansız Kara Aracı’nın özellikleri ise şu şekilde:

Teknik Özellikler
Azami Hız:12 km/sa
Boyutlar:1300x900x1300 mm
Boş Ağırlık:450 kg
Toplam Ağırlık:650kg
Görev Kabiliyetleri
Otonom Sürüş ve Görev
7.62mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
KBRN Sensörü
Robotik Kol

SavunmaSanayiST.com  10.12.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here