Yakın gelecekte dikkat çekecek teknolojik gelişmeler

0

Bu makalemde sizlere yakın gelecekte dikkat çekecek olan yeni teknolojilerden ve bu teknolojilerin etkisiyle gerçekleşecek olan gelişmelerden bahsedeceğim.

Teknoloji baş döndürücü bir hızla hayatın her alanında kendisini net bir şekilde hissettiriyor. Hayatımıza yön verdiği gibi hayatımızı kolaylaştıracak yenilikleri de sunan teknoloji, bazı dönemlerde ve zaman dilimlerinde tam olarak olgunlaşmadan piyasaya çıkarıldığında ise kullanıcılar açısından hüsrana da neden olabiliyor. Ancak gelecekte bizi bekleyen teknolojileri iyi anlayarak ve kurgularımızı gelişmelere uygun olarak gerçekleştirerek hızlı gelişmelere ayak uydurabiliriz. 

TEKNOLOJİYİ İLK ÇIKARMAK DEĞİL, DOĞRU ZAMANDA ÇIKARMAK ÖNEMLİ

Teknolojinin gelişimiyle birlikte üreticiler ve markalar her zaman teknolojik gelişmelerin en yenilerini kullanıcılarına sunmayı hedefler. Bu çalışmalarını kimi zaman AR-GE ile kimi zaman da teknoloji satın alarak gerçekleştirir. Bu olması gereken bir gelişme olmakla birlikte, bazen zamansız sunumlar ile hem gelir kaybına hem de mevcut kullanıcıları oldukça zor durumda bırakacak gelişmelere yol açabilir. 

YENİ SUNULAN TEKNOLOJİLERE TAM DESTEK SAĞLANMALI

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanıcıların merakla beklediği servis ve hizmetlerin sunulmasından daha önemli bir konu, servis desteğinin tam olarak sağlanmasıdır. Bu, ürün bazında bakıldığında aksesuar, yedek parça ve yazılım desteği olabileceği gibi servis hizmetleri bazında bakıldığında, teknik yeterlilik ve bilgi birikiminin kullanıcılara sunulması anlamına gelir. Bu argümanlar kullanıcılara sunulmadığı takdirde, uzun dönemde mutlaka sadık kullanıcılar ve iş ortaklıkları zarara uğrayabilir. 

TEKNOLOJİK GELİŞMELER DOĞRU VE EŞ ZAMANLI SUNULMALI

Uzun yıllardır bir pazarlama taktiği olarak, piyasada ve halk arasında çok konuşulan ve gündeme oturan teknolojiler üzerine çalışmalar yürütülür. Aslında bu bir manada, “geleceğin teknolojilerini bugünden pazarlamak” anlamına da gelir. Genelde bu durum, üründen çok servis ve hizmet konusunda öne çıkar. Gündemde her daim yeni teknolojik gelişmeler vardır ve bu gelişmeler üzerine anlatılır, yazılır, çizilir ancak kullanamazsınız. Bu pazarlama argümanı uluslararası birçok marka ve firma tarafından PR olarak kullanılabildiği gibi satın alınan veya kiralanan bir teknolojiyse rakiplerinden geri kalmadığının bir göstergesi, kullanıcılarına en son teknolojileri sunduğu veya sunacağı imajı oluşturmak için kullanır. Aslında reel olarak ortada kullanıma açık bir ürün veya servis yoktur. 

PAZARLAMA STRATEJİLERİNE ALDANMAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Birçok teknoloji meraklısının isteği, en yeni teknolojileri çıktığı an kullanmaktır. Yeni teknolojiler anlatılırken de birçok teknolojisever, “şu teknolojiyi hemen kullanabilsem” duygusuyla içinden iyi temenniler geçirir. Ancak çoğu zaman bu “hemen kullanabilsem” süreci aylar ve hatta çoğu durumda yıllar alır. 

IOT, 5G VE E-SİM

Uzunca bir süredir teknoloji dünyasının dilinden düşürmediği teknolojilerin başında “IOT, 5G ve e-Sim” teknolojileri geliyor. Peki bu teknolojiler nerede? Ne zaman aktif olarak kullanılacak? Neden yıllardır konuşulduğu halde, günlük yaşantımıza adapte olamadı? Aslında bu soruların basit bir cevabı var, o da “pazarlama”. Bu durum, geleceği şimdiden satmanın bir çabası olarak daha net bir şekilde ifade edilebilir. Gelin bu durumu ismi geçen teknolojiler üzerinden değerlendirelim. 

IOT KULLANIMININ YAYGINLIĞI VE MALİYETİ

IoT hayatımızı oldukça kolaylaştıracak sistemlerin bir bütünü olarak karşımıza çıkıyor. Güncel yaşantımızı oldukça kolaylaştıracak sistemler topluluğunu ileriye taşıyabilecek sistem ise, 5G teknolojisi. 5G teknolojisi hayatımıza tam olarak girmeden ve girdikten sonra da maliyetleri düşürülmeden IoT’nin gelişiminden ve son kullanıcı düzeyine inmesinden şimdilik bahsedemeyiz. Peki 5G ne zaman aktif olarak sahne alacak? 

5G İLE TEKNOLOJİK GELİŞMELER SINIF ANLATAYACAK, PEKİ NE ZAMAN?

5G teknolojisi, tüm teknolojiseverleri heyecanlandırdığı gibi iş dünyası ve güncel yaşantımızda birçok şeyi pozitif yönde etkileyebilecek kabiliyetlere sahip. Dünden bugüne değin 5G’nin sıkı bir pazarlaması yapılıyor. Aslında, kurumsal açıdan hayatımıza çok büyük pozitif etkisi olacak olan teknolojinin ilgi çekmesi için son kullanıcıya indirgendiğini de net bir şekilde gözlemliyoruz. Markalar bu pazarlamayı akıllı telefonlar üzerinden yapıyor. Maliyeti yüksek olan 5G’nin son kullanıcı tarafında ne kadar talep göreceği, operatörlerin ve yatırımcıların yüksek maliyetleri ne kadar zamanda çıkaracağı halen tam olarak kestirilemiyor. Kullanıcılar da şimdilik ortada olmayan bir teknolojiyi satın alıyor. Ufak ve önemli bir bilgi olarak aktarmak isterim ki, ülkemizde 5G’nin çıkış tarihi en erken 2021 yılının ortalarını bulacak gibi gözüküyor. Operatörlerin altyapısı hazır olsa da, bazı yönetmelikler hazır olmaması ve maliyetlerin de şu an için yüksek olması, sürecin biraz daha zaman alacağını işaret ediyor. 

E-SİM İLE TEKNOLOJİ DÜNYASINA BÜYÜK KOLAYLIK

Bir süredir teknoloji dünyasının dilinden düşürmediği e-sim teknolojisi, yalnızca akıllı telefonların sim kartlara veda etmesini değil, IoT tabanlı birçok teknolojik ürünün rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak ve gelecekte çok daha fazlasını bizlere sunacak. Şu an için dünya genelinde kısıtlı bir kullanım alanı olsa ve ülkemizde birçok dünya ülkesinden daha erken olarak sunulsa da, şimdilik ana mantalitesinden biraz uzakta ve yukarıda yer alan paragrafta örneklediğim gibi pazarlama stratejisi olarak kullanılmakta. E-sim teknolojisini sunan operatörler bu konuda profesyonelleştiğinde ve kullanım alanlarını net ve başarılı bir şekilde kullanıcılara sunabilme kabiliyetine kavuştuğunda bu noktadaki gelişmeler de ivme kazanacaktır. 

TEKNOLOJİ HİÇ DURMADAN GELİŞİYOR

Teknolojik gelişmeler birbiri ardına sıralanırken, geleceğin teknolojileri de şekilleniyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte bizleri yapay zeka, makine öğrenimi gibi önemli gelişmeler ve artırılmış gerçeklik öğeleri bekliyor. Tüm bu gelişmeler özel hayatımızdan iş hayatımıza kadar her alanı geniş bir şekilde etkileyeceği gibi yaşam tarzlarımızın gelişimi üzerinde de net bir şekilde rol oynayacak. 2021 yılına sayılı günler kala, şöyle dönüp geriye baktığımızda, teknoloji alanında oldukça hızlı gelişmeler yaşandığını ve ilerleyen dönemlerde de gelişen sağlık teknolojileriyle birlikte çok daha fazlasını yaşayacağımızı net bir şekilde söyleyebilirim. 

Siz değerli Hürriyet okurları için özel olarak hazırlayacağım yeni makalemde bir araya gelmek, teknoloji ve sağlık dolu günleri en kısa zamanda birlikte kucaklamak dileğiyle yeni yılınızı içten sevgilerimle kutlarım.

HÜRRİYET Arda Meriç 29.12.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here