Oyun Sektörü ve Geleceğin Oyun Trendleri

0

Oyunlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Teknolojinin gelişimi ile birlikte yeniden tanımlanan deneyim algısı sanat ile birleşiyor ve hayatlarımıza farklı noktalardan girebiliyor. Çoğu zaman stres atmak, başarı duygusu hissetmek ya da sosyal ihtiyaçlarımızı çevrim içi ortamlardan sağlamamıza olanak sağlayan oyunlar, değişen oyuncu trendlerini incelememiz için güzel bir fırsat.

Her tatil sezonunda bireyler kendilerine, evlerine ve yakın çevrelerine daha fazla odaklanmakta. Bu odağın sonucundan biri de kullanıcıların oyunlar ile normalden daha fazla vakit geçirmeleri. Çalışan kesim için tatil sezonu, yapmayı sevdikleri aktiviteler için bulunmaz bir fırsat. İşte bu noktada özellikle oyuncular, günlük hayatlarında ayırmış oldukları oyun sürelerini daha da artırıyor. Kısaca tatil, rahatlama anlamına geliyor.

ABD, Almanya ve Japonya’da oyunlar için Google Uygulama reklamı gösterimleri %41 artmış durumda. Özellikle ABD’de ödüllü videolar için bin gösterim başına efektif maliyet, yılın dördüncü çeyreğinde maksimum düzeye ulaşıyor ve gece geç saatlerde oyun oynama süreleri daha da artıyor. Statista’nın raporuna göre 2019 yeni yıl sezonunda saat 22:00 ila 00:00 arasında Minecraft oynayan kullanıcı oranı %25 arttı. Google’ın kendi verilerine göre ise mobil oyun aramaları, aynı dönemde 2019 yılının ilk çeyreğine kıyasla %41 artış gösterdi. Bu veri, her ne kadar yeni yıla özel olsa da her tatil dönemindeki oyuncu davranışları için çok değerli bir içgörüyü bizlere sunuyor.

Özellikle pandemi döneminde kullanıcıların evde oluşu, dışarıda gerçekleştirilen aktivitelerin muadilini arama yönünde aksiyon almalarına sebep oluyor. Kullanıcılar tatil dönemlerini de evlerde geçirdikleri için bu oran 2020 yılı içerisinde daha da artış gösterdi. Oyunlarla ilgili Google uygulama reklamlarına ait gösterimler 2020 yılı içerisinde ABD’nin Paskalya döneminde %43, Suudi Arabistan’ın Ramazan Bayramı döneminde ise %92 artışa ulaştı.

COVID-19 pandemisinin hemen hemen her sektörü olumlu ya da olumsuz olarak etkilemiş olduğu tartışılmaz bir gerçek. Oyun sektörü de pandeminin olumlu olarak etkilediği bazı sektörler arasında dikkat çekmekte. BCG’nin raporuna göre ev içi eğlenceye ilk defa para harcayan kullanıcıların oranı %25 olarak gözlendi. Aynı raporda pandemiden sonra ev içi eğlence içeriklerine daha fazla yöneleceğini söyleyen Z ve Y kuşağı kullanıcıların oranı ise %22. Oyunlara daha fazla para harcaması beklenen 18 – 29 yaş arası oyuncuların oranı, Statista’nın raporuna göre %37 olarak görülmekte.

Oyun ekosistemi ve oyuncu davranışlarını doğru değerlendirebilmek adına video ve yayın mecralarını da değerlendirmek gerekir. YouTube gibi video platformlarında COVID-19 pandemisinde daha fazla video izleyen kullanıcı sayısı 910 milyona ulaştı. Bunların 419 milyonu ise pandemi sonrasında video tüketimine devam edeceğini söylüyor.

Google’ın yayınladığı bu infografikte son olarak oyunlarla ilgili fırsatları değerlendirmenin üç farklı yolu da ele alınmış. Oyun geliştiricilerine yönelik bu öneriler kısaca;

  • Tasarımları yenileyin, yeni oyunlar ve özellikler sunun. Yeni yıl ya da tatil sezonlarına yönelik yapılacak geliştirmeler, kullanıcılara ilgi çekici deneyimler sunabilirsiniz.
  • Kullanıcılara ulaşın, onları elinizde tutun. Oyun demografiklerine yönelik olarak en çok çevrimiçi olunan saatlerde kullanıcılara özel fırsatlar sunabilirsiniz.
  • Reklam gelirinizi optimize edin, genç ve oyunlar için para ödemeye başlayan kullanıcılar ile bağlantı kurun.

Baslangicnoktasi 29.01.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here