Mars’a giden araç Türk bilim insanının imzasını taşıyor

0

18 Şubat’ta Mars’a inmeyi başaran NASA’nın aracı Perseverance’ın özel yan kamerasının tasarımı Boğaziçi Üniversitesi mezunu (BÜ’90) Prof. Dr. Bertan Bakkaloğlu’nun imzasını taşıyor.

470 milyon kilometrelik yolculuktan sonra öngörülen tarih olan 18 Şubat’ta Mars’a inmeyi başaran NASA’nın aracı Perseverance’ın özel yan kamerası Boğaziçi Üniversitesi mezunu (BÜ’90) ve halen Arizona State Üniversitesi’nde Elektrik, Bilgisayar ve Enerji Mühendisliği Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Bertan Bakkaloğlu ve ekibi tarafından tasarladı.

Prof. Dr. Bakkaloğlu’nun tasarladığı uzay aracındaki özel yan kamera için uzun süredir çalıştığı ve bu kameranın, NASA tarafından onaylanarak, bu tarihi yolculuk için Perseverance’a monte ettiği bildirildi. Üzerinde 20 kamera ve bir çift mikrofon olan Perseverance’ın Dünya’ya çok sayıda özel görüntü yollaması bekleniyor.

Bursa Anadolu Lisesi’nden 1986 yılında mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nin Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü 1990 yılında bitiren Bakkaloğlu, master derecesini Houston Üniversitesi’nde aldı (1992). Doktorasını Oregon State University’de tamamlayarak kariyer yolculuğuna ABD’de devam eden Bakkaloğlu, Texas Instruments adlı firmada kablosuz ve kablolu iletişim alıcı-vericileri için sistem geliştirmeden sorumlu olarak çalıştı.

Arizona State Üniversitesi’ne 2004 yılında katılan ve geçtiğimiz yıl eyaletin en iyi öğretim üyesi seçilen Bertan Bakkaloğlu, dünyanın en büyük meslek örgütlerinden biri olan The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) üyesi. Prof. Dr. Bakkaloğlu’nun uzmanlık alanları arasında RF ve karışık sinyal IC tasarımı kablosuz ve kablolu iletişim devreleri ve geniş bantlı iletişim sistemleri bulunuyor. Bakkaloğlu ayrıca 2019 yılında akademik ve endüstriyel ilerlemede büyümeyi teşvik eden çalışmaları nedeniyle dünyanın önde gelen yarı iletken tedarik firması ON Semiconductor ile Arizona State University arasındaki işbirliği programı çerçevesinde ödüle değer görüldü. Bu kapsamda Bakkaloğlu’nun çalışmaları beş yıllık süreyle 2 Milyon USD tutarında bütçeyle destekleniyor.

https://boun.edu.tr/  22.02.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here