Filipinli personel T129 ATAK eğitimi için TUSAŞ’ta

0

Filipin Hava Kuvvetleri’ne bağlı pilot ve mürettebat ekibi, T129 Atak helikopteri eğitimi için Türkiye’de

T129 ATAK helikopterinin Filipinler’e satışı ile ilgili onayların tamamlanmasının ardından, Filipin Hava Kuvvetleri 15. Saldırı Filosu’na bağlı pilot ve mürettebatlar, Ankara’da ki TUSAŞ tesislerinde T129 Atak helikopteri eğitimi görecek. İlgili eğitimin Mayıs 2021 – Ağustos 2021 tarihleri arasında sürmesi planlanırken, Filipin Hava Kuvvetleri, ilerleyen süreçlerde T129 ATAK taarruz helikopteri operasyonları konusunda eğitim için Türkiye’ye pilot ve uzman göndermeye devam edecek.

MaxDefense Philippines’in kaynaklarına göre Filipin Hava Kuvvetleri’ne ilk 2 T129 Atak helikopterinin teslimatı Kasım 2021’de gerçekleşmesi planlanıyor. Teslim edilecek bu helikopterler Aralık 2021’de düzenlenmesi planlanan Silahlı Kuvvetler Günü’nde sergilenecek. Teslimatlar 2022 ve 2023 yıllarında 2 şer adetlik gruplar halinde devam edecek.

Bahse konu kaynaklara göre TUSAŞ, Kasım 2021’de Filipin Hava Kuvvetleri’ne teslim edeceği 2 T129 Atak helikopterini hali hazırda tamamlamış durumda. Bu 2 T129 Atak helikopterinde ABD ile Türkiye arasında ihracat lisansı sorunları yaşanmadan önce temin edilen LHTEC motorlarının kullanıldığı tahmin ediliyor.

T129 ATAK helikopterinin Filipinler’e ihracatı onaylandı

TUSAŞ Kurumsal Pazarlama ve İletişim Başkanı Serdar Demir, “Yıldız Teknik Üniversitesi Savunma Sanayii Günleri” etkinliğine konuk oldu. Defence Turk’ün basın sponsorlarından olduğu etkinlikte Serdar Demir, konuşması sırasında geliştirilen sistemlerin durumlarıyla ilgili bilgiler vermişti. Demir, T129 ATAK Helikopterinin ihracatı ile ilgili önemli bilgilere değindi.

Serdar Demir, TUSAŞ tarafından geliştirilen T129 ATAK Helikopterinin Filipinler’e ve Pakistan’a ihracatı ile ilgili son duruma değindi. Pakistan’a ihraç edilmesi planlanan ATAK helikopterlerinin izinleri için ABD’deki Kongre onay sürecinin halen devam ettiğini belirten Serdar Demir, Filipinler’e yapılması planlanan ihraç için gereken izinlerin alındığını bildirdi.

Bahse konu gelişme ilk olarak Nisan 2021’de, CNN Türk’ün “Ne Oluyor” programına konuk olan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil tarafından dile getirilmişti. Kotil, ATAK helikopterinin Filipinler’e ihracatına yönelik ABD’den onay geldiğini söyleyerek ilerleyen aylarda Filipinler’e ihraç edilecek T129’ların üretimine başlanacağını belirtmişti.

Filipinler Hava Kuvvetleri (PAF) teknik çalışma grubu, ilk olarak 2018’in sonlarında saldırı helikopteri programı için T129 ATAK helikopterini seçmişti. O zamandan beri, T129 ATAK’ın ABD yapımı LHTEC CTS800-400A motorunun ihracat kısıtlamaları nedeniyle platformun Filipinler Hava Kuvvetleri’ne satışı ertelendi.

Temmuz 2020’de Filipinler Millî Savunma Bakanlığı (DND) tarafından yapılan açıklamada, Filipinler’in, Türkiye’nin helikopteri ihraç etme konusunda yaşadığı sorunlara rağmen T129 ATAK platformunu satın alma niyetini koruduğu belirtilmişti. DND Halkla İlişkiler Şefi Arsenio Andolong  “DND, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından sunulan T129 ATAK’ın devralınmasıyla ilerleyecek. Türkiye’nin devralımdan önce belirli garantileri taahhüt etmesini talep edeceğiz.” şeklinde konuşmuştu.

https://www.defenceturk.net/ 22.05.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here