BM’ye göre ilk otonom drone saldırısını Türk yapımı Kargu gerçekleştirdi

0

Birleşmiş Milletler’in Mart 2021 raporuna göre, patlayıcı yüklü Türk yapımı Kargu-2 kamikaze drone, Libya’da darbeci Hafter güçlerini, komut almadan yapay zekasıyla yani otonom olarak bulup vurdu. Bu olayın insansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde kurulan Libya Uzmanlar Paneli, Mart 2021 raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. Raporda bir ilk olma özelliğini taşıyan önemli bir bilgiye yer verildi.

Raporun 17. sayfasında aktarılan olaya göre, Libya’daki çatışmalar esnasında darbeci Hafter güçleri, saldırılarının püskürtülmesinin ardından patlayıcı yüklü Türk yapımı otonom kamikaze drone Kargu-2 tarafından bulunarak vuruldu.

Raporda, verilen zarara veya drone saldırısı sonrası ölü sayısına ilişkin bilgi yer almıyor. Bu olay, makine öğrenimine dayalı otonom bir silahın bilinen ilk vakası olarak kabul ediliyor. İnsansız hava araçlarının kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği ilk saldırı olabileceği ifade ediliyor.

Dünya medyasının gündeminde

BM raporunda yer verilen bu gelişme dünya medyasının yoğun ilgisiyle karşılaştı. AXIOS, “Katil robotların çağı çoktan başlamış olabilir” başlığıyla duyurdu.

Axios

New Scientist dergisi, “Drone’lar ilk kez insanlara tamamen otonom olarak saldırmış olabilir” ifadesine yer verdi.

New Scientist

New York Post ise “Katil drone, kendisine söylenmeden bir insan hedefini avladı” başlığıyla okuyucularına duyurdu.

New York Post

Döner kanatlı vurucu İHA: KARGU

Kargu, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen bir insansız hava aracı.

YENİ ŞAFAK 31.05.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here