Baykar Savunma MİUS Sürprizine Hazırlanıyor

0

Baykar Savunma, Kurban Bayramının ilk gününde bir sürpriz yapmaya hazırlanıyor.

Baykar tarafından saat 20.23’te yapılan Twitter paylaşımında “Bayram hediyesi yükleniyor! 😉20 Temmuz’u bekleyin…” ifadeleri kullanıldı.

Kurban Bayramının ilk gününe denk gelen 20 Temmuz tarihinde hem Baykar’ın yeni ürününü hem de Rus Birleşik Uçak Şirketi (OAK) şirketinin bir parçası olan Suhoy firması tarafından geliştirilen tek motorlu 5.nesil yeni savaş uçağını göreceğiz. Her iki uçağın tanıtımı da 20 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Videodaki Detaylar

Paylaşılan videoda bir hava aracının yer aldığı anlaşılıyor. Videoda gözüken ufak detaylarda uçağın Baykar Savunma tarafından geliştirilen MİUS’a (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ait olabileceği düşünülüyor. Videodaki uçak tek adet dikey stabilizatöre ve Hürjet benzeri bir dijital kamuflaja sahip.

Baykar Savunma’nın AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’ndan sonraki projesi olan Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin, 2023 yılından önce ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor.

Ukrayna basınından Defense Express’in özel haberine göre ise Baykar MİUS’ta Ivchenko-Progress tarafından tasarlanan ve MotorSich tarafından üretilen AI-25TLT Turbofan Motoru kullanılacak.

Ukraynalı kaynaklara göre Ukrayna, 2021 yılından 2030 yılına kadar AKINCI TİHA için AI-450 Turboprop Motoru ve MİUS için AI-25TLT Turbofan Motoru tedarik edecek. 10 yıllık süreçte Ukrayna’nın Baykar’a toplam değeri 600 milyon $’ı aşan 500’den fazla motor ihraç etmesi bekleniyor. Bu bilginin Baykar tarafından teyit edilmediğini not etmek gerekiyor.

AI-25TL, AI-25TLK Turbofan Motor

Türkiye ve Ukrayna, Ağustos 2019’da Türkiye merkezli Black Sea Shield adında yeni bir firma kurmuştu. Şirketin hisselerinin %51’e Baykar’a, %49’u ise Ukrayna’nın SSB’si olan Ukrspetsexport’a ait. Black Sea Shield’ın Ukrayna tasarımı motorları Türkiye’de ortak olarak üretmesi bekleniyor. Motorların fikri mülkiyet haklarının da Türkiye’de olacağı iddia edilmişti.

Ivchenko-Progress’e göre AI-25TL Turbofan Motoru eğitim uçakları, hafif taarruz uçaklarında ve kalkış ağırlığı 4.700 kilograma kadar olan uçaklarda kullanılabiliyor. AI-25TL entegreli uçaklar arasında Aero L-39 Albatros eğitim uçağı ve Hongdu JL-8 hafif taarruz uçağı yer alıyor. AI-25TL, 1973 yılından beri seri olarak üretiliyor.

Ivchenko-Progress’in AI-25TL motoru üzerinden Türkiye’ye özel olarak AI-25TLT adlı bir motor geliştirmesi bekleniyor.

MİUS’un özellikleri şöyle olacak:

·         Maksimum Kalkış Ağırlığı (MTOW): 3.5 ton

·         Faydalı Yük: 1 Ton

·         Havada Kalış Süresi: 5 Saat

·         Maksimum İrtifa: 40.feet/12 Kilometre

·         Seyir Hızı: 900 km/s

·          

MİUS’a Dair Bilinenler

Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, “Dünya’da beşinci nesil savaş uçakları geliştiriliyor, onlar insanlı savaş uçakları ve beşinci nesilden sonra ise insansız savaş uçaklarının göreve başlayacağı söyleniyor. Bizim de aslında konsept çalışmaları çok önceden başlamıştı ama AKINCI’yı yaptıktan sonra bir taraftan da geleceğin muharebe uçakları olacak insansız savaş uçağımızı çalışmaya başladık ve ilk prototipinin uçuşunu, 2023’ten önce yapmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

Baykar Savunma/MİUS

Selçuk Bayraktar tarafından çalışmalarına başlanıldığı açıklanan Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin; 40.000 feet operasyonel irtifaya, 4-5 saat uçuş süresine, yaklaşık 3.5 ton kalkış ağırlığına, 1 ton mühimmat kapasitesine, turbofan itki sistemine, 0.8 Mach seyir hızına ve SATCOM Veri Ağı’na yani uydudan haberleşme yeteneğine sahip olması planlanıyor. MİUS, bünyesinde barındırdığı çeşitli faydalı yükler ile stratejik taarruz, yakına hava desteği, düşman hava savunmasının bastırılması / imha edilmesi (SEAD / DEAD) ve füze taarruzu görevlerinde kullanılacak.

Proje Takvimi

Baykar, MİUS’un geliştirilmesi için daha önce 36 aylık bir proje takvimi açıklamıştı. Takvime göre:

·         Kavramsal tasarım süreci 3 ay,

·         Ön tasarım süreci 4 ay,

·         Kritik tasarım süreci 8 ay,

·         Prototip imalat ve testleri 12 ay,

·         Yer ve uçuş testleri ise 9 ay sürecek

Baykar Savunma/MİUS Proje Takvimi

https://www.savunmasanayist  17.07.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here