QS 2022: Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması

0
Vector illustration, Customer reviews rating, Different people give a review rating and feedback, Support for business satisfaction. Customer choice. Know your client. Business satisfaction support

QS World University Rankings 2022 açıklandı. Dünyanın dört bir yanından toplam 1300 üniversite arasında Türkiye’den sadece 21 üniversite sıralamalarda yer buldu.

Küresel yüksek öğrenim düşünce kuruluşu ve dünyanın en çok danışılan üniversite sıralama derleyicisi Quacquarelli Symonds, dünyanın en iyi yüksek öğretim kurumlarını listeleyen QS World University Rankings 2022’yi yayınladı. Bu yılın en dikkat çeken detayı ise geçen yıla oranla %10 artışla sıralamalarda 1,300 üniversitenin yer almasıdır. 

Massachusetts Institute of Technology, 10. kez birinciliğini kutluyor

QS, dünyanın en iyi üniversiteleri 2022 listesiyle ilgili en ilginç bilgi, Amerika’nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile ilgiliydi. Zira MIT, bu yıl QS 2022 sıralamasında üst üste 10 kez birinci olmanın prestijini kutluyor. Araştırma ve istihdam edilebilirlik konularında mükemmel puanlar alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde Okumanız İçin 10 Sebep hakkında merak edilenler için rehberimize göz atın. 

MIT, Amerika’nın Cambridge şehrinde 1861 yılında kurulmuş özel bir araştırma üniversitesidir. En çok Nobel Ödülü sahibi üniversiteler arasında ilk 10’da yer alan eğitim kurumu, aralarında David Koch, Richard Feynman, Buzz Aldrin, Kofi Annan gibi ünlü mezunları ile de tanınır. Peki, ilk interaktif mini bilgisayarı ya da ilk rüzgar tünellerinin MIT mezunları tarafından icat edildiğini biliyor muydunuz?

Yurt dışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz. 

 Üniversiteler için QS sıralamaları aşağıdaki metriklere dayanmaktadır: 

 Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralanırken QS listeleri bazı önemli göstergelere dayanılarak oluşturuldu. Akademik itibar, QS dünya üniversite sıralaması için en önemli ölçüttür. 

1.    Akademik İtibar (%40)

2.    İşveren İtibarı (%10)

3.    Fakülte/Öğrenci Oranı (%20)

4.    Fakülte Başına Atıflar (%20)

5.    Uluslararası Fakülte Oranı (%5)

6.    Uluslararası Öğrenci Oranı (%5)

İlk 10’da hangi üniversiteler var? 

QS dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde birinciliğini kutlayan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün ardından ilk 10’da deyim yerindeyse yer yerinden oynamış görünüyor. Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından biri olan Harvard Üniversitesi, ilk üçten düşerek yerini İngiltere’nin ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Oxford Üniversitesi’ne bırakıyor. Oxford’u ise ezeli rakibi Cambridge Üniversitesi takip ediyor. QS World University Rankings 2022 listesine daha yakından göz atın. 

QS dünya üniversite sıralaması ilk 20’de yer alan üniversiteler

Asya’nın en iyi iki üniversitesi arasında yer alan NUS ve NTU, QS en iyi 20 üniversite arasında ilk sıradan giriş yapıyor. Çin ise bu yıl ilk kez ilk 20’de iki üniversite ile yer almıştır: Tsinghua ve Pekin üniversiteleri. 

 Amerikan üniversitelerinin ilk 10’daki düşüşlerine geçen yıl 12. sırada olan Princeton Üniversitesi’de eşlik ediyor. Aynı zamanda Yale ve Pennsylvania üniversiteleri ise yükselişleriyle dikkat çekiyor. Birleşik Krallık’ın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Edinburgh Üniversitesi, geçtiğimiz yıldan bu yana yükselişine devam ederek sıralamalarda 16’da yer almıştır. 

11. National University of Singapore – Singapur

12. Nanyang Technological University – Singapur

13. University of Pennsylvania – Amerika

14. EPFL – İsviçre

14. Yale University – Amerika

16. University of Edinburgh – İskoçya

17. Tsinghua University – Çin

18. Peking University – Çin

19. Columbia University – Amerika

20. Princeton University – Amerika

Sıralamalarda Türkiye’nin en iyi üniversiteleri 

QS dünya üniversite sıralaması, ilk 500 içerisinde bu yıl Türkiye’den hiçbir üniversite girememiştir. QS 2021 listesinde 465. sırada yer alan Koç Üniversitesi, büyük bir düşüş yaşarken sıralamalardaki 1,300 üniversite arasında sadece 21 Türk üniversitesi yer aldı. Türkiye’nin en iyi üniversite sıralaması listesinde ilk 1,000’de olan 9 üniversite şu şekildedir;

·  Koç Üniversitesi

·  Sabancı Üniversitesi 

·  Orta Doğu Teknik Üniversitesi 

·  Bilkent Üniversitesi 

·  Boğaziçi Üniversitesi 

·  İstanbul Teknik Üniversitesi 

·  Ankara Üniversitesi 

·  Hacettepe Üniversitesi 

·  İstanbul Üniversitesi 

İlk 100’de yükselen Avrupa üniversiteleri hangileri?

Aralarında Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkelerin olduğu Avrupa, bu yıl QS sıralamalarında toplamda 492 okulla yer aldı. İlk 100’de Belçika’nın KU Leuven, Danimarka’nın Kopenhag ve Danimarka Teknik üniversiteleri sıralamalarda yer bulurken, en ilginç gelişmelerden biri de Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi’nin 78. sıraya yükselmesi olmuştur. 

Asya’nın en iyi üniversiteleri

2022 yılı QS dünya üniversite sıralamasında 305 Asya üniversitesi yer almıştır. Bunlar arasında sıralamalarda en yüksek derecelerde yine Singapur üniversiteleri yer alıyor. Malezya, ilk 100’deki yerini Malaya Üniversitesi ile korurken Tayvan’dan National Taiwan University 68. sırada yer almıştır. 

Aynı zamanda 1,300 üniversite arasına Hindistan’dan 35, Malezya’dan 22, Endonezya’dan 16, Kazakistan’dan 14 eğitim kurumu girmiştir. 

Dünyanın en iyi üniversitelerinden 151’i Latin Amerika’dan

Arjantin’in en iyi üniversitesi Universidad de Buenos Aires, QS World University Rankings 2022 listesinde 69 ile ilk 100’de yer alıyor. Latin Amerika’nın en büyük üniversitelerinden biri olan UBA, 1821 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. 4 Nobel Ödülü’nün yanı sıra mezunları arasında Che Guevara ile yazar Julio Cortazar yer alır. 

Aynı zamanda sıralamalarda Brezilya’dan 27, Arjantin’den 24, Meksika’dan 22 ve Şili’den 20 üniversite 1300 eğitim kurumu arasında yer almıştır. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here