Bayraktar AKINCI TİHA envantere girdi

0

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) liderliğinde yürütülen proje kapsamında, BAYKAR tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) 29 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirilen törenle TSK envanterine girdi. Baykar Savunma tesislerinde icra edilen teslim töreni alanında 7 adet AKINCI TİHA hazır bulundu.

Bayraktar AKINCI TİHA teslimatı ile birlikte eğitim gören kursiyerlerin mezuniyet töreni icra edildi. Hatırlanacağı üzere AKINCI TİHA operatörleri ilk uçuşlarını 26 Nisan 2021’de 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü’nde gerçekleştirmişti. AKINCI TİHA operatörleri tarafından 1000+ sorti eğitim uçuşu gerçekleştirildi. 1’inci Dönem Bayraktar AKINCI TİHA eğitimlerini tamamlayan 125 kursiyer mezun oldu.

Teslimat töreninde konuşma yapan Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar: “Baykar gelirlerinin %70’inden fazlasını ihracattan elde ediyor.” dedi. Bayraktar konuşmasında Bayraktar TB2 SİHA ihracatı hakkında ise “10’dan fazla ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı.” ifadesine yer verdi. AKINCI TİHA’dan edinilen tecrübe ile geliştirme çalışmalarına başlanan Bayraktar TB3 SİHA 2022’de, Muharip İnsansız Uçak 2023’te gökyüzüyle buluşacak.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar törendeki konuşmasında, Türk mühendislerinin geliştirdiği SİHA’ların ve mühimmatların sahadaki çarpan etkisine vurgu yaparak, “Türkiye’nin kendi geliştirdiği ve kendi mühimmatlarıyla donattığı SİHA’lar terörle mücadelede, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde icra edilen harekatlarda kısa sürede önemli başarılar elde etmemizi sağlamıştır. Aynı şekilde Libya’da ve Azerbaycan’da da Türk yapımı silah sistemleri harekatın seyrini kökten değiştirmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmasında insansız savaş uçağını işaret ederek, “Türkiye’yi “İnsansız Savaş Uçağı” teknolojisinde öncü ülkesi yapmakta kararlıyız. Bunu başardığımızda, bize verilmeyen 5. nesil savaş uçaklarının bir adım ötesine geçmiş olacağız.” ifadelerine yer verdi.

Törende konuşan SSB Başkanı İsmail Demir ise devam eden projelere yönelik açıklamalarda bulundu. Demir, “Beş yıl öncesine kadar yerli hiçbir hava savunma sistemimiz yokken bugün; Korkut, Sungur, Hisar-A+ ve Hisar-O+ sistemlerimiz hizmete sunulmakta.” ifadesiyle gelinen noktayı işaret etti.

Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, MAM-T, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Teber güdüm kitli TEBER-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacak.

defenceturk.net  29.03.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here