TEKNOFEST’21 Sona Erdi

0

Dördüncü Yılında da Coşku ve Heyecanını Yitirmeyen TEKNOFEST’21 Sona Erdi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali “TEKNOFEST’21”, 21-26 Eylül 2021 tarihleri arasında, İstanbul Atatürk Havalimanında dördüncü yılında da büyük bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi. TEKNOFEST’21 bu sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Nobel Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı ağırladı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve yüzbinlerce genç mucidi bir araya getiren TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde, TÜBİTAK bu yıl da birbirinden heyecanlı ve çekişmeli yarışmaların düzenleyicisi oldu. 36 farklı kategorideki yarışmanın 12’sini düzenleyen TÜBİTAK, bu sene de yepyeni yarışmalarla festivalde ilklere imza attı. Liselerarası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması, Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması ve Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması TÜBİTAK tarafından bu yıl ilk kez düzenlendi. Roket Yarışmasına ise bu yıl ilk kez Zorlu Görev kategorisi eklendi.

Yarışmalara rekor başvuru!

Coşkuyla gerçekleşen festivalin en önemli kısımlarından biri olan yarışmalar, geçen seneye göre daha geniş bir katılımla yapıldı. 81 il ve 84 ülkeden başvuruların geldiği festivalde yer almak için 20 bin 197 takım ve 100 binin üzerinde genç başvurdu. Yarışmalar, seminerler, söyleşiler ve hava şovlarının yapıldığı, yerli-milli ürünlerin sergilendiği festivalin coşkusu sosyal medya hesaplarından canlı yayınlarla milyonlara ulaştırıldı.

31 Ağustos tarihinde Körfez Yarış Pistinde Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışmaları ile başlayan TEKNOFEST yarışmaları heyecanı, Aksaray Tuz Gölünde Roket Yarışması, Bursa Yunuseli Havalimanında Uluslararası ve Liseler Arası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması ile Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması, Bilişim Vadisi’nde Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ile devam etti.  Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması 21-26 Eylül tarihlerinde TEKNOFEST21’de gerçekleştirilirken, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nın finali 21-25 Eylül tarihlerinde TEKNOFEST alanında yapıldı. Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda ilk üçe giren projeler ile Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında ilk üçe giren projeler TEKNOFEST alanında sergilendi. Tüm yarışmaların ödül töreni ise TEKNOFEST21’de 25 ve 26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. 

TÜBİTAK Yarışmalarında dereceye girenler ödüllerine kavuştu

İlk ödül töreni, 25 Eylül 2021 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın katılımıyla gerçekleştirildi. TÜBİTAK tarafından düzenlenen Roket Yarışması, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Liselerarası ve Uluslararası İHA Yarışması, Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması, Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması ve Pardus 21 Hata Bulma Yarışmasının birincileri ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldı. 

İkinci tören ise festivalin son günü gerçekleşti. Yarışmalarda dereceye girenler ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın hazır bulunduğu törende aldı. 

(Ödül kazananların listesini görmek için linke tıklayınız.)

Ödül yağmuru

Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında, 20 bin 197 takımdaki 100 bin genç festival boyunca kıyasıya mücadele etti. Festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren takımlara, 3 milyon TL’den fazla ödül verildi.

TEKNOFEST 2022 Samsun’da!

Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan TEKNOFEST, 2022 yılında yoluna Samsun’da devam edecek. TEKNOFEST Karadeniz’in teknoloji ateşi Samsun merkez olmak üzere Karadeniz’in farklı şehirlerinde yakılacak.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar gelecek yıl yurtdışındaki ilk TEKNOFEST’in de Azerbaycan’da gerçekleşeceğini açıkladı. Bayraktar, KKTC, Ukrayna ve Endonezya’nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeden TEKNOFEST için talep geldiğini kaydetti. 

“TEKNOFEST ile gençlere ‘Biz en iyisini yaparız’ anlayışını aşılamak istiyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da kapanış konuşmasında “Teknolojiyi kullanan değil; geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna gelmek için Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hayata geçirdiğimiz TEKNOFEST’in sonuna geldik. Bu seneki coşku, gençlerin heyecanı görmeye değerdi.” ifadelerini kullandı. 

Bu yıl Prof. Dr. Aziz Sancar’ın gençlerimize örnek olmak için TEKNOFEST’e katıldığı vurgulayan Bakan Varank, “TEKNOFESTe katılan her bir gencimiz, öğrencimiz geleceğin Aziz Sancarları olacak.” dedi.

Bakan Varank ayrıca “Dünyaya adalet dağıtmış, medeniyetler kurmuş milletiz. Bizim yapmamız gereken Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bize aşıladığı gibi özgüvenli olabilmektir, ‘en iyisini biz yaparız, en güzelini biz yaparız, biz başarırız’ diyebilmektir. TEKNOFEST ile biz gençlerimize bunu aşılamaya çalışıyoruz. Bu işler para vererek olmuyor, yürekle oluyor Türk gencinde de bu yürek var. Türkiye’yi dünyanın en güçlü ülkelerinden bir haline getirecekler buna inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. 

TEKNOFEST’in takım oyunu olduğunu vurgulayan Varank, “Tüm paydaşlarımız büyük gayret ortaya koydu.” vurgusu yaptı. Bakan Varank “TEKNOFEST Karadeniz ülkede teknoloji ateşini yakacak.” diyerek bayrağı Samsun Valisi Zülkif Dağlı’ya devretti.

https://www.tubitak.gov.tr/  27.09.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here