ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı seri üretime geçti

0

Ares Tersanesi ve Meteksan Savunma ortaklığında geliştirilen ULAQ S/İDA (Silahlı/ İnsansız Deniz Aracı) seri üretime geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılı faaliyetlerine ilişkin aktarımlarında ULAQ SİDA’nın seri üretime geçtiğini açıkladı. Erdoğan açıklamasında, “İlk silahlı insansız deniz aracımız ULAQ’ın seri üretimine başladık.” ifadesine yer verdi.

ULAQ Avrupa’ya İhraç Edilecek

Naval News’in Ares Tersanesi Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Pehlivanlı ile yaptıkları röportajda Pehlivanlı, “KORALP 12.7 mm UKSS ile tüm deniz testleri tatmin edici bir şekilde tamamlandı. Bu aşamadan sonra, Ocak 2022’de atış testlerinin yapılması planlanıyor.” açıklamasında bulundu. Pehlivanlı’nın  Naval News’in ULAQ’a yabancı ülkelerden gelebilecek ilgiyle ilgili sorusu üzerine, “ULAQ için Avrupa son kullanıcı ülke adaylarının olduğunu belirtmekten memnuniyet duyuyorum. İki ülke ile tamamlanmak üzere olan nihai müzakereler yakında sonuçlanacak. Anlaşmalarımızın 2022’nin ilk aylarında açıklanacağını düşünüyorum.” ifadeleriyle açıkladı.

ULAQ

ULAQ SİDA hedefi başarıyla vurdu

Denizkurdu-2021 Tatbikatı’nda ULAQ serisi Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ilk ket atış gerçekleştirerek hedefini başarıyla vurdu.  ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, atış testlerinin tamamlanması ile artık Dünya’nın En İyi İnsansız Deniz Araçlarını geliştirme ve bu alanda Türk Mühendisleri olarak Dünya’ya öncülük etme gayesinde olduklarını vurgularken, tıpkı hava araçlarında olduğu gibi insansız deniz araçları alanında da ülkemizi dünyada trend yaratan bir öncü ve müttefik ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan ise dünya askeri konjonktüründe yeniden yazılan doktrinlere Türkiye olarak öncülük ettiğimizi belirtirken, 1 yıl önce başladıkları ULAQ SİDA’nın bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış en kapsamlı deniz tatbikatı olan Deniz Kurdu 2021’de atış testlerinin gerçekleştirilmesinden dolayı büyük gurur duyduklarını söyledi.

 

ULAQ Serisi İnsansız Deniz Araçları

Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, 11 metre uzunluğa ve 2,70 metre genişliğe sahiptir. Ayrıca 6 ton deplasmana sahip olan SİDA, 2 ton görev yükü taşımaktadır. Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi Roketsan ürünleri olan 4’lü podu ile 2,75″ Lazer Güdümlü Füze CİRİT ve 2’li lançeri ile Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi’yle (L-UMTAS) donatıldı. İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Onur Yıldırım, sunumunda söz konusu platformun SUNGUR ve STAMP gibi diğer silahların entegrasyonuna uygun bir altyapıya sahip olduğunu belirtmişti.

ULAQ serisi altı adet araçtan oluşmaktadır. Seride; Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), İstihbarat Keşif ve Gözetleme yapabilen Elektronik Harp Aracı (ISR&EW), Su Üstü Savaş Aracı (ASuW – G/M), Mayın Karşı Tedbir Aracı (MCMV), Yangın Söndürme Aracı (FiFi) ve Denizaltı Savunma Harbi Aracı (ASW) bulunmaktadır.

Ares Tersanesi İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Onur Yıldırım, ULAQ serisindeki İstihbarat Keşif ve Gözetleme yapabilen Elektronik Harp Aracı (ISR&EW) sürümünde, net olmamakla beraber hibrit tahrik konusunun gündemlerinde olduğunu belirtmişti. Ayrıca bahse konu sürümde elektronik karıştırma olacağını da ekledi. Bahse konu sürümün, millî üretim TF-2000 fırkateynleri üzerinden su üzerine bırakılması planlanıyor.

https://www.defenceturk.net/  01.01.2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here