Türkiye’nin Ay’a gidecek uzay aracı imalat safhasında

0

TRT Haberin aktardığı üzere Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım; Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) “Yıldız Tozu” fotoğraf sergisini ziyaret ederek Anadolu Ajansı muhabirine ay görevi hakkında önemli bilgiler verdi. Başkan Yıldırım, Ay’a gidecek uzay aracının imalat safhasında olduğunu ve uzay aracını geliştirme görevini TÜBİTAK Uzay Enstitüsüne verdiklerini aktardı.

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım; DeltaV Uzay Teknolojileri tarafından geliştirilen hibrit roket motorunun uzaya entegre etme çalışmalarının devam ettiğini belirterek

“Teknolojik olarak sıçratacak bir programdır bu. Şimdi tabii ki Ay’a varmak söylendiği ve düşünüldüğü kadar kolay bir iş değil. Üzerinde çalışıyoruz. Şu anda memnuniyetle söyleyebilirim ki bizi 2 sene içinde Ay’a götürecek olan insansız araç imalat safhasında, yani TÜBİTAK Uzay Enstitüsüne biz TUA olarak görevi verdik. Bunların tasarım çalışmaları zaten başlamıştı. Tamamlanmak üzere ve bu sene içinde imalatına geçilecek. Motoruysa yine yüzde 100 yerli bir hibrit roket motorumuz, Delta V tarafından yapıldı. Bu zaten hazır, sadece uzaya entegre edilmesi, adapte edilmesi çalışmaları devam ediyor. Testleri devam ediyor, bunda da hazırız ama yine de zor bir yolculuktur.”

ifadelerinde bulundu.

Ayrıca ay görevi hakkında kesinleşmemiş olan Ay yüzeyinde Türk bayrağı açma konseptini

“Tabii bu da kolay değil ama şöyle bir şey düşünüyoruz; aracımız Ay’a sert inecek ya da yumuşak çarpacak. Bu sırada bir ufak parçacığı fırlatıp çarpma esnasında hasar görmemesini sağlayarak sonra da onun açıldığında bir Türk bayrağının oluşmasını hedefliyoruz. Böyle bir çalışmamız var ama bu kesinleşmiş bir şey değil. Zor bir operasyon. Bunu çalışıyoruz, ‘Aracın neresine koyarız, nasıl fırlatırız?’ gibi bunlar ham düşünceler. Böyle bir hayalimiz var, Ay’da bayrağımız açılsın, Ay’ın yüzeyinde kalsın ve Türkiye’den bakıldığında da Ay’ın Türkiye’den görünen yüzünde böyle bir şey yapabilirsek o zaman teleskopla bakan ve fotoğraf çeken kişiler bayrağımızı görebilecek.”

şeklinde aktardı. TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım; Ay’a gitmenin yüksek teknolojili bir kapasite olduğunu ve bu kapasiteyi göstermek gerektiğini belirterek Türkiye’nin diğer ülkeler gibi gök cisimlerinde haklarının olduğunu ve uzay hukukunun geliştiğini söyledi.

defenceturk.net 09.02.2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here