Nanobilim Konferansı Gebze’de düzenlendi

0

12. Uluslararası Nanobilimi ve Nanoteknoloji Konferansı, 15 ülkeden 500 katılımcıya Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ) önderliğinde ev sahipliği yaptı.

 

 Elite Hotel Darıca’da düzenlenen konferansta açılış konuşmasını yapan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, başta ‘nano’ kelimesinin birçok disiplini ilgilendirdiğini söyleyerek, insanoğlunun, yaradılışının gereği olarak yaşadığı evreni, eşyayı ve bunların sırlarını anlamak için gayret sarf ettiğini ifade etti. İnsanlığın ilk yıllarından itibaren gerçekleştirilen bu gayreti; taş’ın bugüne kadar insanlığın elinde yontulan kıymetli bir bilim malzemesi olmasıyla örneklendiren Görgün, “Bugün bilim ve teknolojinin geldiği noktada, nanobilim ve nanoteknolojinin ortaya çıktı. İnsanoğlu, malzemenin özelliklerini sürekli keşfetti. Büyük parçalar ve küçük parçalar halinde inceledi. Mikro boyutta yaptı, teknoloji geliştirdi ve adına ‘Mikro teknoloji’ dedi. Maddeyi nano boyutlara indirerek inceledi, bunları endüstriye uyguladı ve nanoteknolojiyi ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı. Nanoteknolojiyle üretilen pek çok katma değeri yüksek ürünün, günlük hayatın vazgeçilmezi haline geldiğini anlatan Görgün, uygulanabilir ve giyilebilir teknolojinin bazı alanlarda moleküler seviyeye hatta atom seviyesine indiğini ve inmeye devam edeceğinin altını çizdi. Görgün, nanoteknolojinin, moleküler ve atom teknolojisiyle üretilen ürünlerin günümüzde ve yakın gelecekte yer alacağını iletti. Türkiye milli gelirinin artması için katma değeri yüksek nanoteknolojiye dayalı ürün ihracatının gelişmesi gerektiğine işaret eden Görgün, son dönemde dünya ve Türkiye’de konuşulan ‘Endüstri 4.0’ın altında nanoteknolojik gelişmelerin yer aldığını sözlerine ekleyerek, konuşmasını sonlandırdı. 

“Nanoteknolojinin önü açık”

GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Aktaş da, bugün nanoteknolojide gösterilen ilerlemenin ilk zamanlar hayal edilemediğini söyleyerek, bugün cihazların metrenin milyarda biri boyutundaki maddeleri kontrol edilebildiğini vurguladı. Bu nedenle malzemelerin çok fonksiyonlu hale geldiğini anlatan Aktaş, nanoteknolojinin önünün açık ve başka teknolojilerin uygulanması ve araştırılması açısından da verimli bir alandır. Bugün nanoteknoloji enerji, tıp-sağlık, biyoloji, temel bilimler, elektronik ve çevre alanlarda kullanılıyor” şeklinde konuştu.

“Nanoteknoloji, anahtar teknolojilerden biri”

Konferansın platin sponsoru Bayegan şirketinden Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Özbek ise, sektöründe en öncü firmalardan biri olarak hızla değişen dünyada özellikle bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurguladı. Bu bağlamda nanobilim ve nanoteknolojinin günümüzde ve gelecekte anahtar teknolojilerden biri olduğunun farkında olduklarının altını çizen Özbek, “Bayegan Dış Ticaret olarak öncelik alma insiyatifimizi, bu değişen zeminlerde muhafaza edebilmenin yanı sıra bu değişmelere yön vermeyi de hedeflemekteyiz. İşin mutfağı denilebilecek akademik dünyaya olan desteğimizi ve birlikteliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

DÜNYA  08.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here