Pinokyo’nun yerli versiyonu

0

‘Oyuncakçı, Saklı Yadigârlar’ filminin yönetmeni Yağmur Kartal: “Teknoloji harika yenilikler getiriyor ama hayal dünyamızı güçlendirmek için oyuncaklara ihtiyacımız var. Anne-babalar çocuklarla daha çok oynamalı.”

◊ Bu film projesi nasıl ortaya çıktı?

Oyuncak ustası Sabahattin Parlar bana işinin inceliklerini anlatırken aklımda filme dair fikirler canlanmaya başlamıştı. Aslında filmin amacı biraz hüzünlü bir gerçeğin perdesini aralıyor. Filmde bir oyuncakçıyı, canlanıp hareket eden oyuncağıyla anlatmak istedim. Bir nevi Gepetto Usta ile Pinokyo arasındaki ilişki gibi.

◊ Oyuncakların çocukluk anıları üzerinde nasıl bir etkisi var?

Oyuncaklar, yetişkinlerin o kocaman dünyasında, bir çocuğun kendi doğrularını, hayallerini dile getirebildiği tek alan. Aslında oyuncak seçimlerimiz ve onlarla kurduğumuz ilişki ileride nasıl bir yetişkin olacağımızı anlatıyor. Konuşan bebek, robot ve daha birçok oyuncağım vardı ama en sevdiklerim kendi yaptığım kuklam ve kukla gibi oynatabildiğim büyük panda oyuncağımdı. Hâlâ elişi oyuncak figürler yapmayı seviyorum. 

◊ Anne-baba ve çocuklara önerileriniz neler?

Çocukların bir tuşla kaybolan sınırlı dünyalar yerine, kaybetme korkusunun olduğu, sahip çıkma duygusunun geliştiği, dokunabildikleri, keşfedebildikleri oyuncaklarla oynamaları gerekiyor. Teknolojinin harika yenilikleri var ama hayal dünyamızı güçlendirmek için oyuncaklara ve oyuna ihtiyacımız var. Üstelik çocukları kültürel değerlerle buluşturmanın yolu da oyuncaklardan geçiyor. Bu nedenle anne-babalar, dedeler, nineler çocuklarıyla birlikte oyun oynayıp kaliteli zaman geçirmeli. Gerçekten oyuna katılan herkes hayatın tadını çıkardığını fark edecek.

‘Oyuncakçı, Saklı Yadigârlar’ filmi eylülde Ankara Film Festivali’nde gösterilecek.

HÜRRİYET 08.08.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here