OİB 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması sonuçlandı

0

Bursa Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından bu yıl “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” teması ile düzenlenen 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda birinciliğe 383 proje arasından Steer-By-Wire projesi layık görüldü. Can Acar’ın geliştirdiği ve toplam 140 bin TL’lik büyük ödülün sahibi olan Steer-By-Wire projesi, Türkiye’de ilk kez 5. seviye otonom sürüşü gerçek kılarak sürücüyü yolcuya dönüştürüyor.

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması sonuçlandı. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde gerçekleşen ve bu yıl “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” teması ile düzenlenen yarışmada, 383 proje arasından birinciliğe Steer-By-Wire projesiyle Technische Hochschule Ingolstadt’ta eğitim gören Can Acar layık görüldü. Toplam 140 bin TL’lik büyük ödülün sahibi olan Steer-By-Wire projesi, Türkiye’de ilk kez otonom sürüşü gerçek kılarak sürücüyü yolcuya dönüştürecek olan sürüş sistemini geliştirdi.

Can Acar, geçen yılki yarışmada Otomotiv Sistemleri için Teşhis ve Güç Yöneticisi projesi ile beşinci olmuş ve 30 bin TL kazanmıştı. Yarışmada ikinciliği HydroBorPEM Fuel Cell Technologies projesi ile alan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinden Erhan Demircioğlu, 120 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Üçüncü seçilen Advoard Robotics projesinin sahibi ODTÜ’den Pınar Oğuz Ekim de 100 bin TL’lik ödül aldı.

Dünyadaki 193 ülkenin tamamına ihracat yapmayı başaran otomotiv endüstrisinin en büyük Ar-Ge ve inovasyon etkinliği olan yarışmaya OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OİB Yönetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliği yaptı. Yarışmanın açılışında T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle de konuşma yaptı. Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı, sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar çok sayıda kişinin izlediği yarışmada, dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 500 bin TL ödül verildi. Yarışmada dereceye girenler ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi olanaklarından yararlanarak girişimlerini geliştirme, İTÜ Big Bang sahnesinde yarışma ve otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma gibi ayrıcalıklar elde etti.

1.’lik Ödülü : Steer-By-Wire

Proje Adı : Steer-By-Wire

Proje Ekibi : Can Acar, Aghil Ajith, Taylan Aydın, Hakan Başargan

Proje Özeti : Otomobil sürüşündeki en büyük sorun geleneksel mekanik sürüştür. Direksiyon ile tekerlek arasındaki mekanik bağlantılar gereksiz yer kaplamakta, sürüşte gecikmelere sebep olmakta, yoldaki tüm titreşimi sürücüye yansıtmaktadır. Bu da zayıf sürüş güvenliği ve konforsuz sürüş demektir.Steer-By-Wire ile direksiyon ile tekerlek arasındaki tüm gereksiz mekanik bağlantılar kaldırılır, sensörlerin yanı sıra direksiyona ve direksiyon dişlisine motorlar eklenir ve böylece arabalar, uçaklarda olduğu gibi yalnızca dijital bilgi ile sürülür. Bu da, mükemmelleşmiş yeni bir sürüş deneyiminin kapısını aralar: Artık direksiyon, araç içerisinde herhangi bir yerde ve herhangi bir şekilde olabilir: Sağda, solda, ortada ya da herhangi bir Joystick olarak tasarlanabilir ya da tamamıyla ortadan kaldırılabilir. Araç içerisinde yerden kazanç sağlandığı için, sürücü herhangi bir anda yolcuya dönüşebilir. Koltuğu 360 derece dönebilir. Steer-by-Wire böylelikle 5.seviye otonom sürüşü gerçek kılıyor. 3 farklı kontrol sistemi döngüsü ile gerçek sürüş deneyimini mükemmelleştiriyoruz. Bu kontrol sistemlerinden birincisi direksiyonda sürüş hassasiyeti yaratmak için, ikincisi tekerlekleri sürecek motor için, üçüncüsü ise direksiyon açısı ile tekerlek açısı arasındaki oranı kontrol eder. Sürüş anında mili saniyelik bile olsa hiçbir gecikme yaşanmaz, sürücüye yoldan kaynaklı hiçbir titreşim iletilmez. Bunun yanı sıra araç ağırlığı azalır, bu da daha iyi pil ve yakıt performansı ve daha düşük emisyon demek. Steer-By-Wire, çevre koşullarına göre sürüş deneyimini sürekli mükemmelleştiren bir kontrol sistemine sahiptir. Ağ iletişiminden aldığı yol durumu, araç hızı, hava koşulları gibi bilgileri değerlendirir ve tekerleği süren çıkış değerini sürekli optimize eder ve geleneksel otomobillerde bulunmayan hassasiyette mükemmel bir sürüş deneyimi sağlar.Bir tehlike anında Steer-By-Wire sürücüden önce milisaniyeler içerisinde gerekli manevrayı yerine getirebilir, hangi yol koşulunda olursa olsun çok daha kısa sürede ve daha kısa fren mesafesinde durabilir. Rakiplerimizden farkımız, mekanik elemanların kalktığı ve her yerde sürüş iznine sahip ilk Steer-By-Wire’lardan olacaktır. Tasarlanan bu sistem, otomotiv sanayinin yanında; savunma sanayide ve tarımdaki araçlara da kolaylıkla entegre edilebilir.

Ödül Miktarı: 140.000 TL

2.’lik Ödülü : HydroBorPEM Fuel Cell Technologies

Proje Adı : HydroBorPEM Fuel Cell Technologies

Proje Ekibi : Erhan Demircioğlu

Proje Özeti : Her geçen gün artan çevre kirliliği ve fosil yakıtların yakın zamanda tükenme ihtimalinin yüksek olması alternatif enerjili araçlara yönelimi artırmaktadır. Günümüzde, alternatif enerjili araçlardan biri olan hidrojen yakıt hücreli araçlar verimli ve çevreye uyumlu teknolojileriyle öne çıkmaktadır. HydroBorPEM, hidrojen yakıt hücreli araçlar için 6 kat verimli Bor ve Perlit katkılı kompozit yakıt hücresi membranı ve yakıt hücre yığınları üretmektedir.

Ödül Miktarı: 120.000 T

3.’lik Ödülü : Advoard Robotics

Proje Adı : Advoard Robotics

Proje Ekibi : Pınar Oğuz Ekim, Sercan Çağdaş, Tekkök Mehmet Emre Söyünmez, Bekir Bostancı

Proje Özeti : Lojistik ve e-ticaret depolarında parçalı ürünlerin kargolanması işlemi çalışanların sipariş geldikçe depo içinde dolaşması, ürünü toplaması ve de kargo birimine getirmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu fiziksel olarak yorucu ve de dikkat gerektiren bir iştir. Dikkat kaybı ve yeterli eğitim olmaması durumunda toplama işlemi oldukça verimsiz hale gelebilir. Çalışanlar, zamanlarının %90’ını depoda siparişleri aramakla geçirmekte, %10’luk bir dilimde toplama yapmaktadır. Çeşitli özel günler nedeniyle dönemsel sipariş yoğunluğunun değişmesi ile beraber, depo yapıları buna ayak uyduramamakta, dönemsel işe alımlar ve bu kişilerin eğitimi oldukça zaman almaktadır. Ek olarak toplamadaki hatalardan dolayı yanlış ürünler kargolanabilmektedir. Bütün bu problemler, verim, para ve zaman kaybına sebep olmaktadır. Geliştirdiğimiz otonom mobil robot sayesinde hatasız ve verimli toplama yaparak bu problemlere çözüm olmayı ve depolardaki işleyişlerde 2 – 3 kat verim artırımını amaçlamaktayız. Depo yönetim sistemleri ile entegre olarak çalışan birden fazla robotumuz kendi aralarında haberleşmeleri sayesinde minimum güzergah uzunluğunda maksimum verimlilik ile toplama yapabileceklerdir. Her bir robotumuz çevresini haritalandırma, konumunu tespit etme, yol planlama ve de otonom sürüş yeteneğine sahip olması ile yenilikçi bir yön taşımaktadır. Geliştirdiğimiz ve kullanıcı dostu web arayüzü sayesinde robotlar her an gözlemlenebilecek, uzaktan arıza tespiti, detaylı filo ve toplama analizleri yapılabilecektir. Robotlar üzerine konulacak paneller sayesinde çalışana kullanım kolaylığı sağlayan bir sistem olarak fark yaratacaktır. Daha fazla yüku, daha hızlı bir şekilde taşınabilecektir.E-ticaret ve lojistik depolara özgü otonom mobil toplama yapabilen robot Türkiye’de üretilmemektedir. Dünyada ise sadece 6 firma bu konuda çalışmaktadır ve verilerine bakıldığında hızla büyümekte ve cirolarını artırmaktadırlar. Ülkemizde geliştirilen bu ürün sayesinde diğer firmalardan daha ucuz, daha fazla yük taşıyabilen, herhangi bir depo yönetim uygulaması ile birleştirilmede daha esnek yapıya sahip özgün bir değer elde edilmektedir. Hataların azaltılması ve verimin arttırılması sayesinde ürünü kullanan kuruluşlar zaman ve paradan önemli kazançlar elde edeceklerdir.

Ödül Miktarı: 100.000 TL

4.’lik Ödülü : Hibrid Konum Kontrol Sistemleri

Proje Adı : Hibrid Konum Kontrol Sistemleri

Proje Ekibi : Çağatay Karademir, Mert Ali Özel, Emre Demir

Proje Özeti : Projenin temeli, otomotiv fabrikalarında üretim personelinin çalıştıkları istasyonlara yerleştirilen donanım birimi, kamera ve yazılım üçlü sisteminin birlikte çalışmasıyla yapılan hassas konum tespitine dayanmaktadır. Sistem, otomotiv vb. sektörlerde bir ürünün üretimindeki insan kaynaklı hataların önüne geçerek üretim verimini, kalitesini ve nitelikli iş gücünü arttırmayı ve en önemlisi zaman kaybını önlemeyi amaçlamaktadır.

Ödül Miktarı: 80.000 TL

5.’lik Ödülü : Hologram Görüntüsü ve Yapay Zeka Teknolojisine Sahip Akıllı Araç Asistanı

Proje Adı : Hologram Görüntüsü ve Yapay Zeka Teknolojisine Sahip Akıllı Araç Asistanı

Proje Ekibi : Serdar Sultanoğlu, Erbakan Malkoç, Majed Bawarshi, Mohammed Fares

Proje Özeti : Yapay Zeka Teknolojisine Sahip Hologram Görüntüsüyle Araç İçerisinde Yer Alacak, Yerli Otomobil ve Tüm Araçlarda Kullanılabilecek Sesli Kontrol ve Araç Asistanı Sistemi” isimli projemiz Tübitak’tan destek almış ve Ar-Ge faaliyetleri tamamlanma aşamasına gelmiş durumdadır.Projemizin seri ürün haline gelmesi için KOSGEB İşbirliği desteğine başvurulmuş ve projemiz desteklenmeye hak kazanmıştır. Projenin geliştirme faaliyetleri halen devam etmektedir. Son ürün haline getirilerek yerli otomobil ve diğer araçlarda kullanılması planlanmaktadır. Şu an çalışan bir prototip mevcuttur. Mansory, Klassen gibi yurt dışında Vip araç satışı yapan firmalar ile görüşmeler yapılmıştır. Prototip gösterilmiş ve sunum yapılmıştır. Ürünün seri üretime dönüşmesi halinde satın alınacağı bilgisi alınmıştır.

Yapay Zeka Asistanın Özellikleri

–             Kamera ile yüz tanıma

–             Duygu tanıma

–             Duyguya göre öneri sunma

–             Haber okuma

–             Hava durumu bilgisi iletme

–             Mail atma

–             Hatırlatma kaydetme

–             Not oluşturma

–             Zamanı geldiğinde notların sesli olarak okunması

–             Alarm kaydetme

–             Araç içerisindeki donanımları ses ile kontrol etme

–             Sorulan sorulara cevap verme

Gibi özelliklere sahip olacaktır. Sahibi araca bindiğinde içerideki kamera “image proccesing” yapıp  kişiyi tanıyacak ve aynı zamanda duygu tanıma yapacaktır. Mutlu, mutsuz, üzgün, sinirli vs.. gibi duyguları tanıyıp tespit ettiği bu duygulara göre öneri sunacaktır. Örneğin sahibi araca bindiğinde kişiyi tanıyıp “Hoşgeldiniz … Bey/Hanım “ Bugün mutsuz görünüyorsunuz size kahve yapmamı ister misiniz ?” gibi öneriler sunacaktır. Günlük haberleri ya da hava durumu tahminlerini söyleyebilecektir. Araçla konuşmadan önce uyandırma sözcüğü kullanılacak bu sayede günlük konuşmalar ile asistan konuşmaları birbirine karışmayacaktır. Örneğin “Hey Darvis mail atmanı istiyorum” denildiğinde “kime atmamı istersiniz” şeklinde soracak, söylendiğinde ilgili kişiye mail atacaktır. Mail atabilmek için yüzün kamera tarafından görünür olması ve doğrulama yapılmış olması gerekir aksi takdirde “maili gönderebilmem için sizi görmem gerekiyor” şeklinde uyarı verir. Hatırlatma veya not yazılabilir, notun zamanı geldiğinde asistan notu okur.

Asistan, sorulan soruları yapay zeka ile cevaplayabilecektir. Bu “Question and Answer” modeli ile gerçekleşecektir. Bir soru sorulduğunda bu soru, yazılım tarafından arama motorunda ve Wikipedia’a arattırılacaktır. Bulunan paragraf halindeki bilgiler “levenshtein” modeli kullanılarak sadeleştirilecektir. Sonrasında tarafımızdan yeni katmanlar eklenmiş olan google’ın BERT modeline gönderilerek paragraf içerisinden mantıklı cevabı bulması sağlanacaktır. Bulunan cevap asistan tarafından okunarak sorunun cevabı verilmiş olacaktır.

Ödül Miktarı: 60.000 TL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here