GE “akıllı fabrikalarla” verimini yüzde 15 artırıyor

0

300 bin çalışanlı küresel sanayi devi GE dijitalleşmeye her yıl 1 milyar dolar yatırarak ‘dijital bir sanayi şirketi’ne dönüşüyor.‘Nesnelerin İnterneti’ sayesinde fabrikalarını ‘akıllılaştıran’ şirket maliyetini yüzde 15 oranında düşürdüğünü belirtiyor.

 

Dünya çapında 590’dan fazla fabrikası olan küresel sanayi devi General Electric’in (GE) üst düzey yöneticileri, şirketin en az 75 fabrikasında mevcut verilerin toplanması ve analizleri sayesinde yüzde 15 ve üzerinde maliyet düşüşleri sağlandığını aktarıyor. 123 yıllık şirketin Eylül 2001’den beri CEO koltuğunda oturan Jeff Immelt GE’nin motor ve lokomotif gibi ürünlerini akıllı aygıtlara dönüştürerek verimliliklerini artırdıklarını bu süreçte amaçlarının GE’yi ‘dijital bir sanayi şirketi’ne dönüştürmek olduğunu söyledi.

‘Endüstriyel internet’ ile üretkenlikte devrim yaşanacak 

Financial Times’ta yer alan bir analize göre GE’nin farklı sektörlerdeki müşterileri de bu dönüşümden fayda sağlıyor. GE şef ekonomisti Marco Annunziata emtia fiyatlarındaki düşüşle büyük baskı altında olan maden şirketleri örnek göstererek “Maden araçlarımızın üzerindeki sensörlerden alınan verileri düzgün bir şekilde analiz edince kapasite kullanımları yüzde 75 ‘ten yüzde 85’e yükseldi” diye aktardı. Üretkenlikte yüzde 10 ila 20 gibi gibi bir artış uzmanlarca yüzde 3-4 kar marjla faliyet gösteren sektörlerde rakipleri doğrudan geçebilmek anlamına geliyor.

Harward Business School’dan Michael Porter “Bu çok büyük bir değişim, sadece ürünlerde değil, şirketin işleme şeklini de etkileyen büyük bir değişim. GE bu değişimle ezber bozacak” değerlendirmesini yapıyor. GE’nin şef ekonomisti Marco Annunziata “Şirketler yeni teknolojilerin potansiyelinden faydalanabilmenin yolunu bulduğunda, sanayide yeni bir verimlilik devrimi yaşanacak” diyor. ABD imalat sektöründe 2010 yılından bu yana üretkenlikte bir durgunluk yaşandığını belirten uzmanlar, yıllık sadece yüzde 1’lik bir artış yaşandığına, 2010 öncesindeki 20 sene boyunca ise bu artışın yüzde 4 seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Annunziata ‘endüstriyel internet’in üretkenlikteki büyümeyi tekrar bu seviyelere getirebileceğini aktarıyor.

Dijitalleşmeye her yıl 1 milyar dolar harcıyor 

Küresel sanayi devi General Electric’in NewYork, Niskayuna’daki araştırma merkezinde, şirketin Schenectady’deki buharlı tirbün fabrikası sanal olarak makinelerinden boru hatlarına play station oynar gibi en küçük detayına kadar rahatça gezilebiliyor. GE böyle bir uygulamayı eğlence amaçlı değil mühendislerinin fabrikalardaki tasarım, düzen ve iş akışları üzerinde fiziki olarak o alanda bulunmadan da çalışabilmesini sağlamak amacıyla geliştirdi. GE bünyesinde fabrikalara yeni bir ekipman girmeden önce simülasyonlarla sisteme uyup uymayacağı önceden belirlenerek ciddi maliyet düşüşleri elde edildiği belirtiliyor. Şirket dijital yetkinliğini artırabilmek için her yıl 1 milyar dolar harcama yapıyor, yazılım mühendisleri ve veri uzmanları alarak San Ramon California’da (Silikon Vadisi’nin de tam karşısında) yeni bir veri analitik merkezi kuruyor.

GE’nin akıllı sektörleri:

Elektrik santralleri: Performans verisi analiz edilerek, piyasa verileri, hava koşulları gibi etkenlerle değerlendirilerek hatalar tespit ve tahmin edilebiliyor, karlılık artırılıyor.

Medikal ekipmanlar: Tarayıcı ve diğer aygıtlar tedavileri iyileştirmek ve hataları minimize etmek için iletişim kuruyor.

Rüzgar santralleri: Rüzgar tribünleri performansları hakkında verileri rapor ettikleri ve talimat alabildikleri bir ağa bağlı. Çıktı yüzde 20 oranında artabiliyor.

Uçak motorları: GE havayollarıyla birlikte çalışarak, yakıt tasarrufu sağlamak, optimal uçuş rotaları ve motor güç ayarları hakkında tavsiyeler vermek için performans verilerini analiz ediyor.

Madencilik: Maden taşıtlarından toplanan veriler analiz edilerek ekipmanların bozulma riskleri öngörülebiliyor, arızalar ve bakım maliyetleri azaltılabiliyor.

Demiryolu: Lokomotifl er bulundukları lokasyon, yakıt kullanımı gibi verileri ileterek merkezi trafik sisteminin her zaman güncel tutarak demiryolu ağı genelinde verimi artırıyor.

Fabrikalar: Kullanımda olan ürünlerin verileri analiz edilerek yeni modellerin tasarım ve üretim süreçleri iyileştirilebiliyor.

Çıktığı sektörler: Sigorta, plastik, TV ve tema parkları, finansal hizmetlerinin büyük bir kısmı.

 

DÜNYA 15.01.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here