Tofaş’ın sürücüsüz aracı parkura çıktı

0

Tofaş’ın üzerinde çalıştığı kendi kendine giden araç ‘Let Me Drive’ belirli parkurlarda sürüşe başladı. Prototip Doblo araç, bir parkuru takip edebilen, cisim ve kaldırımlardan kaçabilen, gaz, fren ve direksiyonun tüm kontrolüne sahip ‘otonom’ gidebilen bir araç haline dönüştürüldü.

Tüm dünyada otomotiv sektörünün üzerinde çalıştığı otonom (sürücüsüz) araç projelerine Türkiye’den de bir üretici dahil oldu. Bursa fabrikasında uzun zamandır sürücüsüz araç sistemleri üzerine çalışmalar yürüten firma, proje sonunda prototip Doblò aracı GPS koordinatlarındaki bir parkuru takip edebilen, önündeki LIDAR sensörüyle yol üstü cisim ve kaldırımlardan kaçabilen, gaz, fren ve direksiyonun tüm kontrolüne sahip otonom gidebilen bir araç haline dönüştürdü. ‘Let Me Drive’ isimli sürcüsüz aracın belirli parkurlarda sürüşe başladığını belirten Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Bir sonraki aşamada geliştirdiğimiz kontrolcü yazılımlarını geliştirerek, aracımızın daha güvenli bir şekilde sürüş yapmasını planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

3 VARDİYAYA ÇIKARILDI 

Bursa fabrikasında bir basın toplantısı düzenleyen Eroldu, Bursa’da üretilen Fiat Egea’nın da katkısıyla 2015’i 10 milyar liralık ciroyla kapattıklarını hatırlattı. Fiat Egea’nın Avrupalılar tarafından ciddi ilgi gördüğünü belirten Eroldu, şunları söyledi: “Yılda 2 bin araç satmayı planladığımız İtalya’dan 20 bin talep aldık. Şu anda Almanya ve Polonya’ya ürün yetiştiremeyecek durumdayız.” Üretimi üç vardiyaya çıkardıklarını belirten Eroldu, bunun için 2.500 kişiyi daha işe aldıklarını vurguladı. 

4 ‘Altın Fabrika’ arasına girdi

Toplantının ardından gazetecilerle aracın araç dayanıklılık testi birimi, gürültü test birimi, araç hafifletme sistemleri biriminin de içinde olduğu  Ar-Ge merkezini gezen Cengiz Eroldu,  daha sonra gövde ve montaj birimlerini dolaştırdı. Eroldu, Tofaş’ın FCA genelinde, yani 165 fabrika içerisinde ‘Altın Seviye’de üretim yapan dört fabrikadan biri olduğuna da dikkat çekti.  

Yeni modeller yolda

Eroldu, Egea’nın önümüzdeki aylarda Dodge markası altında Neon ismiyle Meksika’ya gönderimine başlayacaklarını belirterek, 40’ı aşkın ülkeye ihraç etme planları olduğunu hatırlattı. Eroldu, hatcback modelini mayısta, station’u ise eylülde müşteriye sunacaklarını söyledi. 

FABRİKADA 1.000 ROBOT ÇALIŞIYOR  

Egea modelinde yaşadıkları bu başarının Bursa fabrikalarındaki Ar-Ge merkezlerinin önemli rolü olduğuna dikkat çeken Cengiz Eroldu, 1994 yılında 8-10 kişiden oluşan Ar-Ge birimlerinde bugün 700 kişilik dev bir kadronun çalıştığını söyledi. Bursa’daki gövde fabrikalarında 15-20 milyon euroluk yatırımla ‘flexline’ isimli bir teknolojiyi hayata geçirdiklerine dikkat çeken Eroldu, “Böylece üretimi durdurmadan yeni gövdeleri test etme imkanı bulduk. Biz herkesin bugün konuştuğu ‘Endüstri 4.0’ uygulamasına yıllar önce geçtik. Şu an fabrikamızda 1.000’e yakın robot var. 3 vardiya üretime geçtik ve günde 1.500 otomobil üretir hale geldik” diye konuştu. Her yıl cirolarının yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklarını anlatan Eroldu 2015’te 145 patent başvurusu yaptıklarını ifade etti.   

Bursa’ya otomobil turları düzenlenecek 

Bursa’daki otomotiv üretim tesisiyle sektörde iddiasını koruyan Tofaş’ın önümüzdeki dönem hedeflerinden biri de Bursa’daki tesisine Almanya’daki örneklerine benzer turistik geziler oluşturmak yer alıyor. “Almanya’daki otomotivciler yapıyor. Kapıya 10 euro giriş ücreti koymuşlar. Firmanın otomotiv üretim tesisi ve müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Ülkeye gelenler mutlaka bu tesisi de geziyor” diyen Eroldu, Bursa fabrikalarını da eylülde vatandaşlara açmayı planladıklarını söyledi. 

 

AKŞAM 01.04.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here