Temel bilimde başarılı olmadan teknolojik başarı beklemeyin!

0

Alarko Carrier Genel Müdür Yardımcısı Murat Çopur, mühendislerin bilgi seviyesinin ve temel bilimlerdeki başarısının teknolojinin gelişmesinde ana rol oynadığına dikkat çekerek, temel bilim başarısı olmadan teknolojik başarının olmayacağını söyledi

Alarko Carrier’ın Ar-Ge merkezi devlet onaylı Ar-Ge merkezlerinden birisi. Alarko Carrier, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında, katkısı en yüksek projelere odaklanıyor. Merkezde geliştirdiği klima santralleri, çatı tipi klimalar, yoğuşmalı kazanlar, yeni nesil yoğuşmalı kombiler ve yeni nesil yüksek enerji verimli pompa ürünleriyle; birbirinden ayrılmaz ısıtma-soğutma-su basınçlandırma alanlarındaki geniş ürün çeşitliliğiyle farklılaşıyor. Ar-Ge Merkezi, Carrier’ın uluslararası koşullarına uygun, ürün geliştirme ve inovasyon ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye ulaşması için çalışmalarını sürdürüyor.

Alarko Carrier Fabrikalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Çopur, şirket olarak ArGe’yi teknolojinin, rekabetin, üretimin ve nitelikli işgücü istihdamının anahtarı olarak gördüklerini dile getirdi.

Türkiye’deki Ar-Ge ve bilimdeki gelişimin kısa sürede olamayacağını vurgulayan Çopur, mühendislerin bilgi seviyesinin ve temel bilimlerdeki başarısının teknolojinin gelişmesinde ana rol oynadığına dikkat çekerek şunları anlattı: “Bilgi, kısa sürede kazanılacak bir birikim değil, zamana ve çok çalışmaya ihtiyaç var. Bugün Batı dünyasındaki bilgi birikiminin temeli, yüzyıllar önce atılan tohumların gelişmesiyle ortaya çıktı. Teknolojiyi mühendisler yarattı ama mühendislerin bilgi seviyesi, onların temel bilimlerdeki başarısı ve bilgisiyle doğru orantılı oldu. Gelişmiş tüm ülkelerde teknolojinin gelişmesinde temel bilimlerdeki başarı ana rol oynadı. Maalesef ülkemizdeki temel bilimler, hem akademik çalışmalar hem de öğrenci bilgi seviyesi olarak çok yetersiz. Sadece üniversitelerden değil, yapılan araştırmalardan da görüyoruz ki, lise öğrenimi bile temel bilimlerde dünya ile kıyaslandığında çok gerilerde kalıyor. Önce bu konu halledilmeli, sonra teknoloji için çalışılmalı. Bunun haricinde yapılacak her şey günlük başarılar getirse bile kalıcı olamayacak ve devamı gelmeyecek.”

Temel bilimler mezunu istihdamı için düzenlemelere devam

Devlet yeni yeni, Ar-Ge merkezlerinde temel bilimlerden mezun kişilerin daha rahat iş bulabilmesi için bazı düzenlemeler yapmaya başladığını da dile getiren Çopur, Bunun devamın gelmesi ve önünün açılması gerektiğini söyledi.

Teknokentlerde bilgi birikimi ve uzmanlık alanı oluşması şart

“Üretilen her şey bir ürün ancak önemli olan ürünün teknolojik olması” diyen Çopur, teknolojik üründe yüksek olan katkı payının, gelecekte yapılacak yeni yatırımlar için finansal kaynak sağladığını söyledi. Ülkenin ancak ihracatla zenginleşeceğini vurgulayan Çopur, “Ülkede ekonominin canlı olması ticari aktiviteye yol açar, ama esas olarak paranın bir cepten diğerine geçmesine neden olur ki bu aktivite ülkeyi zenginleştirmez. İhracatta önemli olan teknolojik ürün satmak ve ihracattaki kilo değerini yükseltmek… Çünkü, üretimi için bilgi gerektirmeyen ürünlerde rekabet çok” diye konuştu.

Türkiye’de teknokentlerde bilgi birikiminin tamamlanması ve uzmanlık alanlarının oluşması şart olduğunu dile getiren Çopur, “Her konuyu çalışan bir teknokent yerine, özel konularda uzmanlaşmış teknokentler daha kaliteli ve hızlı katkı sağlar” dedi.

PATENT ALAN PROJEYE PRİM

Alarko Carrier, mevcut ürünleri geliştirmek amacıyla yürüttüğü Ar-Ge projelerinde, farklı uygulama yapıyor. Bunlardan biri Ar-Ge Merkezi’nde teşvik uygulamaları başlattı. Bu kapsamda, burada geliştirilen ürünlerden patent alınması durumunda, ilgili kişi ya da ekibe ödül veriyor. Bunun yanında birde yazdığı makale ilgili mecralarda yayınlanan kişiyi ya da ekibi de ödüllendiriyor. Bu uygulamayla patent ve makele sayımızı artırmayı amaçlıyor.

Ayrıca,United Technologies Building & Industrial Systems (Carrier) tarafından “Ürün Geliştirme Prosedürü” olarak tasarlanan Pasaport Sistemi’ni de hayata geçirdi. Projeleri çeşitli fazlara bölerek adım adım takip ediyor, faz geçişlerinde proje ekibiyle kapsam ve içeriği denetleyerek, belirli bir formatta Değerlendirme Kurulu’na sunuyor. Kurul, projeyi devam ettirme ya da durdurma kararı alabiliyor. Dolayısıyla projelerin, teknik yönden ve uygulanabilirlik açısından geliştirilmesi garanti altına alınıyor.

 

DÜNYA  20.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here