Geleceğin Olimpiyat Köyü

0

Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak, bir ülkenin altyapısına ve ekonomisine büyük bir yük yükleyebilir. Rio de Janeiro, 2016 oyunlarına hazırlanırken kanalizasyon karışmış göllerden tamamlanmamış metro hatlarına kadar birçok problemle mücadele etmişti. Sochi 2014’te ise, otel inşaatlarının oyunlara yetiştirilmesinde ciddi problemler yaşanmış, tüm bu organizasyonun Rusya’ya bedeli 51 milyar dolar gibi rekor bir miktar olmuştu. Fakat 2020 Olimpiyat Oyunlarının ev sahibi olan Japonlar bu organizasyonu ülkeleri için bir avantaja dönüştürmek istiyorlar. Bunu daha önce yapmışlardı: 1964 Olimpiyatlarında, ulaşımda bir devrim niteliğinde olan Tokaido Shinkansen hızlı tren hattını açmışlardı. Japonlar robot araçlar, holografik ekranlar ve sürücüsüz taksilerle “mottainai” yani “boşa harcama” felsefesini 2020 Tokyo olimpiyatlarında da hayata geçirip, oyunları küresel bir kazanç haline getirmeyi hedefliyorlar.

Enerji Kaynağı Hidrojen Olan Köy

Olimpik ve Paralimpik köyleri inşa eden Tokyo Büyükşehir idaresi hidrojenli arabalar ve spor komplekslerinin civarında olacak hidrojen dolum istasyonları için 367 milyon dolar tahsis etti. Olimpiyat sözcüsü Hikariko Ono ise olimpiyat köyünün, gelecek nesil hidrojen sistemiyle beslenen, çevre dostu bir yerleşim bölgesi olacağını belirtti.

8K Yayın

Statlarda yerini alamayacak seyirciler için, Tokyo Olimpiyatları’ndaki tüm oyunlar 8K kalitesinde, yani standart HD kaliteden 16 kat daha iyi bir çözünürlükte yayınlanacak. Hatta 8K kalitesini test etmek isteyen seyircilerin Tokyo oyunlarını beklemesine de gerek yok. Deneme çalışması olarak, OBS Rio Karnavalı’nın 130 saatini 8K kalitesinde kaydedecek. Görüntüleri yayınlamak için ise ulusal Japon kanalı NHK ile anlaşma imzalandı. Bu sayede olimpiyatları izlerken Bob Costas’ın yüzündeki tüm gözenekleri de 7680 x 4320 piksel çözünürlükle göreceksiniz.

Biyoyakıtlı Uçuşlar

Airbus ve United gibi şirketler kullanılmış yemek yağı ve alg (su yosunu) gibi biyoyakıtları uçuşlarında denemişlerdi. Şimdi ise Boeing, All Nippon Airlines ve diğer şirketler, yenmeyen bitkileri de içerecek şekilde çiçekli ev bitkileri, yağlı tohum ve alg bazlı kaynaklar gibi seçenekleri inceliyorlar. Biyoyakıt kullanımı, oldukça yüksek miktarda bitki gerektiriyor. Bu nedenle bazı Japon şirketler oyunlar esnasındaki potansiyel hava trafiğini karşılayabilecek miktarda kaynak üretmek için büyük çiftlikler ve su yosunu yetiştirme havuzları inşa etmeye başladı.

Sürücüsüz Taksiler

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, 2020 olimpiyatlarında robot taksilerin kullanılabileceğini duyurdu. Kısa bir süre sonra da robot taksiler ilk denemeler için hazır hale geldi. Gezinmek için “Robovizyon” stereo kamera kullanan ve akıllı telefonlarla kullanıcının ayağına çağrılabilecek olan taksilerin ilk saha testleri mart ayında Kanagawa bölgesinde başladı. Fakat yazılımın halen, haritayı nasıl okuyacağı gibi bazı konularda iyileştirmeye ihtiyacı var.

Holografik Görüntüler

Hologramların birçoğu (Coachella’daki Tupac’ı düşünün) ince ekranlara yansıtılmış dijital fotoğraflardır aslında ve sadece belli açılardan görünürler. Fakat Mitsubishi Elektrik etrafında dolaşabileceğiniz, 3 boyutlu gerçek bir holografik teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, holografik görüntüyü oluşturmak için ışık ayırıcı prizma ve geri yansıtıcı levha kullanıyor. Holografik görüntülerin topluma çok fazla faydası olmayabilir belki ama 2020 Tokyo Olimpiyatlarındaki en havalı şey olacağı kesin.

 

POPULAR SCIENCE  01.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here