İHA’lar, “birinci” olmak için yarışacak

0

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 10-16 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 1. Uluslararası TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’na ev sahipliği yapacak. Yarışmaya katılacak yerli ve yabancı 100 takım, tasarladıkları İHA’ların dereceye girebilmesi için mücadele edecek.

 

İHA’ların özgün tasarım ve üretime sahip olması gerektiği yarışmayla insansız sabit ve döner kanatlı hava araçlarının geliştirilmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

 

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de uluslararası alanda ilk defa yapılacak yarışmaya ev sahibi olmaktan büyük bir mutluluk, heyecan ve gurur duyduklarını belirtti.

 

TÜBİTAK’ın yarışmanın, bu alanda etkili çalışmaları ve ülkenin güzide kurumlarından biri olan GTÜ’de yapılmasına karar verdiğini aktaran Görgün, “Bu kampüste, bu heyecanı hep birlikte yaşayacağımız teknik ve dinamik bir ekipleri ağırlayacağız.” dedi.

 

– “Müthiş bir teknik festival olacak”

Görgün, İHA’ların birkaç kategoride üretildiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

 

“Döner kanatlı olarak ifade edilenler halk arasında ‘drone’ diye geçen İHA’lar. Sabit kanatlı olanlar da istihbari veya askeri amaçlı kullanılan İHA’lar. Burada öğrenci takımları hem birbirleriyle yarışacak hem de birbirlerine arkadaşlık edecekler. Müthiş bir mühendislik, müthiş bir teknik festival olacak. İHA’lar yapı itibarıyla birçok alt sistemi içeriyor, interdisipliner bir çalışma. Birçok bilimi bir araya getiriyor. Haberleşmesinden, malzeme seçiminden elektroniğine, yazılımına varana kadar. Bu anlamda daha henüz üniversite öğrencilerinin hayata atılmadan evvel, profesyonel yaşantıya atılmadan önce, ülkemizde hala kullanılan, güncel olan, hala çok kritik görevlerde kullanılan bu İHA’lar için çözümler üretiyor olması bizim için gurur verici. Hep beraber bunların sonuçlarını gözlemleyeceğiz. 10-16 Ekim tarihlerinde GTÜ’ye tüm bilimseverleri, tüm teknolojiseverleri bu festivali izlemeye davet ediyorum.”

Görgün, TÜBİTAK’ın yarışmaya başvuran takımlara maddi destek de sağladığına işaret ederek, yarışmanın 20’den fazla HD kamerayla kayda alınacağını ve yayımlanacağını vurguladı.

 

– “100 yerli ve yabancı takım yarışacak”

Yarışmanın döner kanat ve sabit kanat olmak üzere iki kategoride gerçekleştirileceğini dile getiren Görgün, her iki kategorideki takımlar için de görev ve değerlendirme kriterlerinin aynı olacağını, her kategori için ayrı sıralama ve ödüllendirme yapılacağını belirtti.

 

Görgün, yarışmaya 100 yerli ve yabancı ekip ile yaklaşık 800 kişinin katılmasının beklendiğini aktararak, “Her İHA’nın en az iki sortide iki temel görevi gerçekleştirmesi beklenmektedir. Birinci görevde belirlenmiş direklerin arasından, etrafından dolaşarak belirli bir rotanın tamamlanması istenmektedir. İkinci görevde buna ilaveten belirli hedeflere en çok dört adet kübik yükler bırakılacaktır. Görevin tamamlanma süresi, bırakılan ağırlıklar, başarıyla geçilen direkler gibi kriterler göz önüne alınarak önceden belirlenmiş formüllerle puanlandırma ve sıralama gerçekleştirilecektir.” dedi.

 

GTÜ öğrencilerinin de İHA projeleri üzerinde çalışmalarına devam ettiğine dikkat çeken Görgün, şunları kaydetti:

“GTÜ özellikle bu alanda yatırım yapan, öğrencilerini ve öğretmenlerini teşvik eden bir üniversite. İlk olarak İHA Kulübü kurduk. Bir öğrenci topluluğu oluşturduk. Bu toplulukta elektronik, bilgisayar, malzeme, makine mühendisliği öğrencileri bir araya geldi. Belli bir görevi tamamlamak için birlikte çalıştılar. Bu öğrencilerimizin bire bir çalıştığı bu hocalar, danışmanlık yaptı. Yaklaşık 2 yıldır sinerjik bir çalışma yürütülüyor. İlk ürünlerini geçen sene ürettiler. Bu sene de bu ürünlerini geliştirerek yarışmaya katılacak. Yarışmada iddialı ekiplerden bir tanesi de GTÜ ekipleri. GTÜ 2 farklı takımla mücadele edecek.”

 

 

HABERTÜRK  01.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here