Aerox 2016’nın ev sahipliğini Erciyes Teknopark üstlendi

0

Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Ar-Ge Proje Organizasyonu Kayseri’de düzenlendi.

Savunma Sanayi Müşteşarlığı’nın desteğiyle, Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Aerox 2016 Uluslararası ve Uzay Teknolojileri Ar-Ge proje organizasyonu düzenlendi. Uluslararası katılımlı organizasyonun ev sahipliğini ise Kayseri Erciyes Teknopark üstlendi.

Uluslararası katılımlı düzenlenen organizasyonla ilgili açıklama yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven, “Aerox 2016, Kayseri’deki geleneksel girişimciliğin sınırlarını değiştirmek amacıyla 9 aylık emeğin sonucu oluştu. Başarılı girişimler gerek bölgemizin gerekse ülkemizin endüstrileşmiş ülkeler arasında korumasını sağlayacak. Erciyes Teknopark, bölgenin gelişim ve üssü olma hedefi doğrultusunda 2007 yılından bu yana faaliyetlerini yürütüyor. Girişimciliği ateşleyici ve destekleyici projeleriyle Kayseri’deki geleneksel sanayi anlayışının, teknoloji tabanlı sanayiye dönüşümü için çalışıyor. Geçtiğimiz yıl gelişmekte olan 5-9 yaş aralığındaki teknoparklar içerisinde en iyi, tüm teknoparklar içerisinde ise beşinci sırada yerini aldı” diye konuştu. Bulunduğu bölgenin lideri konumunda olduğunu söyleyen Güven, “Erciyes Teknopark beş ayrı binada yaklaşık 252 bin metrekaresi açık, 30 bin 500 metrekaresi kapalı alanda hizmet veriyor. Katma değeri yüksek ,ülkenin gelişim vizyonuna hizmet eden,ihracat potansiyeli bulunan,inovatif yaklaşımlar içeriyor. Bugün itibari ile 195 işletme ve kuluçka firması Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bölge kurulduğu günden bugüne kadar toplamda 707 Ar-Ge Projesi ve 310 milyon TL’yi aşan Ar-Ge cirosuna ulaştı” dedi.

Uzay alanındaki Ar-Ge projelerinin tanıtımları ve sunumları gerçekleşeceğini söyleyen Güven, “Firma ve akademisyenlerin uzay ve havacılık alanındaki projelerine finansman sağlanması açısından önem taşıyor. AB H2020 fonunun tanıtımı ve ortak projeler geliştirilebilmesi içinde ilgililer arasında toplantılar yapılacak. Yüksek katma değerli ürünlerin yer aldığı havacılık sektörü, ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında da bulunuyor. Avrupa işletmeler ağı (EEN) kapsamında düzenlenecek olan firmalar arası ikili iş görüşmeleri (Brokerage Event) organize edilmeye devam ediyor. Şu ana kadar 4 farklı ülkeden 30 kadar katılımcı ikili iş görüşmeleri için talepte bulundu” diye sözlerine ekledi.

Bölgede Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin gelişmesi için ulusal boyutta bir çok organizasyon düzenlediklerini söyleyen Güven, “Havacılık ve Uzay endüstrisi uzmanlarını bir araya getirecek olan organizasyona Aeroex isimli etkinliği de ekledik. Aeroex Havacılık ve Uzay organizasyonu ile yatırımcı ve sanayicinin gündemine havacılık sektörünü yerleştirmeyi hedefliyoruz. Hem de ulusal ve uluslararası boyuttaki firmalara, Kayseri ve bölgesindeki potansiyeli tanıtabilmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki senelerde de devam ettirmeyi planladığımız bu organizasyon kapsamında havacılık sektörü ve teknolojileri konusunda birçok oturum ve panel düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Erciyes Teknopark, yürüttüğü projelerle 2023 yılı vizyonunu baz alarak ilerliyor’

Türk havacılık tarihi açısından Kayseri’nin önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Erciyes Teknopark A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mahmut Doğan, “Kayseri ülke tarihimizde ilk uçak fabrikasının açıldığı havacılık merkezlerinden biri. Kayseri Tayyare Fabrikası’nda 112 uçak üretildi. 1950 yılında uçak bakım ve onarım amacıyla Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi oldu. Kayseri’de gelişen makine ve imalat sektörü de , havacılık sektörü açısından Kayseri’nin potansiyelini yansıtıyor. Aerox 2016 Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Ar-Ge proje etkinliğiyle hem bölgedeki yatırımcı ve sanayicinin gündemine havacılık sektörünü yerleştirmeyi hem de ulusal ve Uluslar arası boyuttaki firmalara Kayseri ve Bölgesi’nde ki potansiyeli tanıtmayı amaçladık. Bu etkinliğe ev sahipliği yapan Erciyes Teknopark, yürüttüğü projelerle 2023 yılı vizyonunu baz alarak ilerliyor” dedi.

Aerox 2016 ile Kayseri’deki geleneksel girişimciliğin sınırlarını değiştirmeyi hedeflediklerini belirten Doğan, “Etkinliğe 500’ün üzerinde katılımcı oldu. Birbirinden değerli isimler, düzenlenen panellerle sektörle ilgili son paylaşımlarını yaptılar. Organizasyonda TAI, Aselsan gibi kurumlarda yer aldı. Ulusal ve yerel firmalar ürün ve hizmetlerini tanıtacaklar. Düzenlediğimiz bu etkinlik için Bremen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi ile Erciyes Üniversitesi arasında işbirliği sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşme gereği Bremen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Avrupa genelinden kaliteli Ar-Ge projelerinin organizasyona katılımı için görev alacak. Erciyes Teknopark olarak bölgemizdeki teknoloji ekosistemini geliştirmek için, koyduğumuz hedefler doğrultusunda hız kesmeden çalışmaya devam ediyor olacağız” diye konuştu.

Bu organizasyon için toplam 24 proje başvurusu aldıklarını söyleyen Doğan, ” Proje değerlendirme komitesinden geçen projeler arasında Özyeğin Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Altuğ Başol ” Solving Thermal Radiation Fast and Accurately” adlı projesiyle birincilik kazandı. Firmalar arasına organize edilen 120 adet B2B görüşme ile sektör temsilcileri birbirleriyle yüzyüze görüşme fırsatı yakaldı. Yeni iş birlikleri geliştirmek adına önemli adımlar attılar” dedi.

Organizasyonla ilgili açıklama yapan Savunma Sanayi Müsteşar Başdanışmanı Özgür Özdemir, “Türkiye genç nüfusu ile gelişim ve üretim açısından çok önemli potansiyel arz ediyor. Devletimiz teknolojik girişimcilere kadar çok büyük bir yelpazede farklı destekleri programları ve maliyetli olan Ar-Ge süreçlerinde bizzat yer alarak bu süreçlere önemli katkı sağlıyor. Türkiye, 2023 yılına gelindiğinde teknolojik olarak toplumun her kısmında kullanan bir topluma dönüşecek. AB yazılım geliştirme destekleri yönünde son dönemde atılan önemli adımlardan biri 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’dur” diye konuştu.

 

DÜNYA  19.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here