Yeni Nesil Navigasyon

0

Riverside’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı navigasyon sistemleri için yeni bir teknoloji geliştirdi. GPS yerine çevredeki radyo, televizyon ve Wi-Fi sinyallerinin kullanıldığı teknolojinin gelecekte sürücüsüz arabalarda ve insansız hava araçlarında kullanılması planlanıyor.

Günümüzde arabalardaki ve taşınabilir elektronik cihazlardaki navigasyonlarda Global Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) kullanılıyor. Amerikan GPS, Rus GLONASS, Avrupa Galileo ve Çin Beidou sistemlerini de içine alan bu sistem, bazı durumlarda araçlardaki dâhili navigasyon sistemleri (INS) ile de destekleniyor.

Her ne kadar GPS/INS sistemlerinde ilerlemeler yaşansa da bu teknolojinin gelecekteki otonom cihazlar için yeterli olmayabileceği düşünülüyor. Bu durumun birkaç sebebi var. Öncelikle GPS sinyalleri çeşitli ortamlarda -örneğin derin vadilerde- navigasyon amacıyla kullanılamayacak kadar zayıf. İkincisi GPS sinyalleri kazara ya da kasıtlı olarak başka sinyaller tarafından bozulabiliyor. Üçüncüsü GPS sinyalleri şifrelenmediği için bu sinyallere dayalı sistemler güvenlik bakımından zayıf. Günümüzde bu sorunları aşmak için navigasyon sistemleri kameralarla, lazerlerle ve sonarlarla destekleniyor.

Geliştirilen yeni teknoloji, navigasyon sistemlerindeki güncel sorunları aşmak için çevresel sinyallerden yararlanıyor. Araştırmacılar çevredeki radyo, televizyon, Wi-Fi ve uydu sinyallerinden yararlanarak otonom cihazlar yapmaya çalışıyor. Yeni sistemi kendi başına ya da GPS çalışmadığı durumlarda INS’yi desteklemek için kullanmak mümkün. Araştırma ekibinin üyelerinden Dr. Zak Kassas, nihai amaçlarının insan müdahalesine ihtiyaç duymadan uzun süre çalışabilen otonom cihazlar geliştirmek olduğunu söylüyo

 

BİLİMGENÇ 25.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here