Cerrahi müdahalelere yerli dokunuş

0

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öksüz ve ekibi, ameliyatlarda neşter görevi yapan ve yurtdışından 30 bin dolara ithal edilen plazma koter adlı tıbbi aleti yerli imkanlarla geliştirdi.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi, ameliyatlarda neşter gibi kullanılan ve yurtdışından 30 bin dolara ithal edilen “plazma koter” adlı tıbbi aleti yerli imkanlarla üretti.

Öksüz, TÜBİTAK’ın, devlet desteğiyle yurtdışından ithal edilen sağlık malzemelerinin yerlileştirilmesi yönünde proje üretilmesi çağrısı yaptığını anımsatarak, kendisinin de SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti’nde yer alan firmasında 1,5 yıl önce bu yönde çalışmalara başladığını anlattı.

Bu kapsamda cerrahi müdahalelerde keski amaçlı kullanılan “plazma koter” adlı tıbbi aleti yerli imkanlarla üretmek için proje geliştirdiklerini belirten Lütfi Öksüz, 1,5 yıllık çalışmanın ardından ürünü geliştirdiklerini ve TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandıklarını bildirdi.

Cihaz ticarileşmeye hazır

Geliştirdikleri cihazın SDÜ Deney Hayvanları ve Tıp Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde hayvanlar üzerinde uygulandığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini anlatan Prof. Dr. Öksüz, söz konusu cihazın ticarileşmeye hazır olduğunu vurguladı.

Sağlık sektörünün ameliyatlarda sıkça kullanılan plazma koterde yurtdışına bağımlı olduğunu ve bunun da ciddi bir döviz çıktısına sebep olduğunu ifade eden Öksüz, “Ürettiğimiz cihaz piyasada yaklaşık 30 bin dolar. Biz bunu yerli imkanlarla seri üretime geçildiği takdirde 3’te 1 fiyatına mal edebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Söz konusu cihazın yanı sıra plazma teknolojisiyle kanamayı durduran, yaraları iyileştiren “argon plazma koagülasyon” cihazını ürettiklerine de dikkati çeken Lütfi Öksüz, bu cihazın özellikle terörle mücadele sırasında yaralanan güvenlik güçlerine ilk müdahale esnasında kan kaybının önüne geçilmesinde kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

 

YENİŞAFAK 29.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here