İşte Türkiye’nin ilk yerli zeka testi

0

Türkiye’nin ilk yerli zeka testi “Anadolu-Sak Zeka Ölçeği (ASIS)” kamuoyuna tanıtıldı.

Eskişehir’de, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli zeka testi “Anadolu-Sak Zeka Ölçeği (ASIS)” tanıtıldı.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Veysel Öztürk, bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, Türk kültürüne uygun bir zeka testi geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Türkiye’nin ilk yerli zeka testinin, gelecek adına önemli olduğunu dile getiren Öztürk, “2014’ten itibaren yerli zeka testinin önemi fark ettik. Bu konuda Anadolu Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan onur duyuyoruz” dedi.

“Bu test çok önemli, çünkü ilk yerli testimiz. Burada tökezlersek, buradaki çalışmalarda aksaklıklar yaşarsak, bu ülke 10 yıl daha buna benzer bir testi yapmaya cesaret edemez” ifadelerini kullanan Öztürk, şunları kaydetti:

“O yüzden çok büyük sorumluluk ve özveri göstermeniz gerekiyor. ASIS, çok net, çok hızlı ve sağlıklı gelişmelidir. Türkiye’de zeka testi konusunda son 2 yıldır ciddi değişimler oldu. Türkiye’de maalesef özel eğitime ihtiyacı olan bireylere gösterilen hassasiyet, özel yetenekli çocuklar için biraz geri kaldı. Ancak son 2 yıldır ciddi çalışmalar yapıyoruz.”

Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan ise Avrupa Birliğinde akredite tek Türk zeka kuruluşu Üstün Yetenekliler Eğitim Programlarına sahip olduklarını, ilk yerli zeka testi projesinde MEB ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Üstün Yetenekliler Eğitim Programları Koordinatörü ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Uğur Sak da Türkiye’de son bir yılda 316 bin çocuğa zeka testi uygulandığını, ABD’de ise bu sayının 1 milyondan fazla olduğunu bildirdi.

 

Anadolu Üniversitesinin proje desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulayıcı ve uygulama desteği ile ÜYEP Merkezi araştırma ekibi olarak Türkiye’nin ilk yerli zeka ölçeği olan Anadolu-Sak Zeka Ölçeği’ni geliştirdi. ASİS geçerlik ve güvenirlik teknik raporunu indirmek için tıklayınız.

Projenin pilot aşaması 4-12 yaş aralığındaki 1201 çocuk ile, standardizasyon aşaması 4641 çocuk ile, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları ise özel eğitim grupları da dahil 800’ün üzerinde çocukla tamamlandı. ASİS, dünyadaki bireysel zeka testleri arasında yaş grubuna düşen örneklem büyüklüğü bakımından temsil gücü en yüksek zeka testidir. Geçerlik ve güvenirlik değerleri çok iyi ve mükemmel düzeylerde saptanmıştır.

Türkiye’de ilk zeka ölçeği çalışmaları 1915 yılında Stanford-Binet Zeka Ölçeği’nin uyarlaması ile başlamış, takip eden 100 yıl içinde zeka ölçeği uyarlama kültürü oluşmuştur. Proje IQ ile hem ülkemize yerli bir zeka ölçeği kazandırmayı hem de uyarlama kültürünü kırarak yeni zeka ölçeği geliştirme çalışmalarına öncülük etmeyi hedefledik. 1916 yılında Lewis M. Terman, ilk zeka ölçeği kabul edilen Alfred Binet’in prototip zeka ölçeğini revize edip, standardizasyon ve norm çalışmalarını yaptıktan sonra Stanford-Binet Zeka Ölçeği adıyla yayınlar. Ölçekteki Stanford, Terman’ın çalıştığı Stanford Üniversitesi, Binet ise Alfred Binet’in soyadıdır. Biz de bu tarihi olguya işaret ederek, projeye bütçe desteği veren Anadolu Üniversitesi ve zeka ölçeğinin prototipini geliştiren Prof. Dr. Uğur Sak’ın soy adını birleştirerek Anadolu-Sak Zeka Ölçeği adını verdik (ya da kısa adıyla ASİS, İngilizce olarak Anadolu-Sak Intelligence Scale).

SABAH  09.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here