‘Nesnelerin İnterneti’ çip dünyasında birleşmelere ivme kazandırdı

0

Dünyada Şeylerin İnterneti’nin yaygınlaşacağını tahmin eden yarı iletken/çip üreticileri yeniden organize olmak için harekete geçtiler.

Dünyada Şeylerin İnterneti’nin yaygınlaşacağını tahmin eden yarı iletken/çip üreticileri yeniden organize olmak için harekete geçtiler. Nitekim bu yıl endüstrideki kurumsal birleşme ve satın almaların sayısı, IT’nin zirveye çıktığı 2000 yılındaki, tüm zamanların en yüksek değerine hemen hemen yaklaşmış durumda. Akıllı telefonların pazar penetrasyonundan kaynaklanan gelir artışında sona yaklaşılmasıyla, çip üreticileri büyümeyi yeni bir pazar olan Nesnelerin İnterneti’ne yeniden odaklamak üzere stratejik adımlar atıyorlar.

ABD araştırma kuruluşu IC Insights’ın verilerine göre, yarı iletken endüstrisindeki birleşme ve satın almalar bu yıl ocak ila eylül sonu arasında toplam 77 milyar dolara yükseldi; bu rakam da, son beş yıldaki yıllık ortalamanın kabaca altı katına eşdeğer. Kısacası, toplam değerin 100 milyar dolara çıktığı 2000’lerdeki birleşme ve satın almalara meydan okuyacak yeni bir dalga gözleniyor. Nitekim bu alanda en son imzalanan, 4.6 milyar dolarlık anlaşmayla İngiliz Dialog Semiconductor ABD’li Atmel’i satın alıyor.

Endüstri bir dönüm noktasına yaklaştığından, çip üreticileri de yeniden organize olmak için baskı altındalar. PricewaterhouseCoopers’ın tahminlerine göre, dünyada çipe olan talep, endüstriyel ve otomotiv uygulamaları dahil, Şeylerin İnterneti sektöründe öngörülen yıllık yaklaşık yüzde 10’luk bir talep artışıyla, 2014 yılına göre yüzde 30 oranında artarak 2019’da 432 milyar dolara çıkacak. Giyilebilir cihazların gittikçe arta popülaritesi de çiplere olan talebi artıracak.

Nesnelerin İnterneti’nde büyüyebilmek için de pek çok çip üreticisi agresif bir biçimde birleşme ve satın almaların peşinde. Bu yılın başında, ABD’li Avago Technologies yine ABD’li Broadcom’u 37 milyar dolara satın aldı. Hollandalı NXP Semiconductors da kısa süre önce ABD’li Freescale Semiconductor’ı satın alacağını bildirdi. Bir dizi başka satın almalar da endüstrinin ilk 10 sıralamasını yeniden belirleyecek.

Büyük şirketler konsolidasyon yoluna giderken, orta ölçekli firmaların da kaygıları artıyor. Asıl işi akıllı telefonlarda ve benzer aygıtlarda güç kaynağı kontrolü olan ve Şeylerin İnterneti’ni sürdürülebilir büyümeye götüren bir yol olarak gören Dialog Semiconductor, mikro bilgisayar ve otomobil sektörlerinde güçlü olan Atmel’i satın almaya karar verdi. Şimdiye kadar, Dialog Semiconductor akıllı telefonların pazar penetrasyonuyla büyüdü ancak kazancının yüzde 70’i ABD’li Apple’a bağlı olduğundan, faaliyetlerini çeşitlendirmek zorunda hissetti. Atmel bir ara da ABD’li Cypress Semicondutor’ın hedefindeydi; ancak Cypress teklifte bulunduktan sonra geri adım attı.

FIRSATLAR AZALIYOR
Bu satın alma rekabeti giderek hız kazanıyor. Barclays Capital’den analist Andrew Gardiner’e göre, çip endüstrisi geniş çaplı bir şekilde yeniden organize olurken, cazip satın alma fırsatları da gittikçe azalıyor.

Dialog Semiconductor geçen yıl yönetim birleşmesi konusunda Avusturyalı AMS’yle görüşmelere başladı ama bu başarısızlıkla sonuçlandı. Bu arada, AMS temmuz aydına NXP’nin sensör birimi olan CMOS’u satın aldı.

İngiliz ARM Holdings her ne kadar akıllı telefon çip tasarım pazarının yüzde 90’ından fazlasına egemen olsa da, birbirlerine bağlı ürünlerin çoğalmasında esas olacak güvenlik alanında büyüme potansiyelini yakalamak için Nesnelerin İnterneti ürünleriyle daha uyumlu olma çabasında. Temmuz ayında da, kodlama teknolojisinde güçlü bir firma olan İsrailli Sansa Security’yi almak için anlaşma imzaladı. ARM bu satın almayla akıllı telefonlara olan büyük ölçüdeki bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

Bu hararetli satın alma ve birleşme girişimleri de sektörde satın alınmaya uygun firma sayısını azaltırken, anlaşmalardaki fiyatlar da artıyor. Satın alınan firmalarla daha iyi bir sinerjinin anahtarı Şeylerin İnterneti pazarında liderlik için doğru stratejiler geliştirmek olacak. 

 

FORTUNE TURKEY  14.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here