Eğitimde işe teknoloji karıştı

0

Dünya değişiyor, iş yapma biçimleri, yöntemleri de öyle… Değişimin kendisini en çok hissettirdiği alanlardan birisi de eğitim… Teknolojik dönüşüm ile akıllı tahtalar sınıflara giriyor, ders kitapları dijital dönüşüme uyumlu hale getiriliyor.

Teknoloji, her alanda işleri değiştiriyor. Eğitimde daha çok böyle… Teknolojik dönüşüm ile akıllı tahtalar sınıfl ara giriyor, ders kitapları dijital dönüşüme uyumlu hale getiriliyor. Bugün böyle bir işten bahsedeceğim. Fernus Bilişim Hizmetleri Eğitim Danışmanlık şirketi, 1997 yılından itibaren internet tabanlı projeler üreten, Ankara merkezli, eğitim yayıncılığı alanında uzmanlaşan bir şirket. Okyanus Yayıncılık, ODTÜ Yayıncılık, Fen Bilimleri, Esen Yayınları, Bilfen Yayıncılık gibi ders kaynak yayıncılarının aralarında bulunduğu 100’e yakın yayın dağıtım firmasına dijital eğitim konusunda çözüm ortaklığı yapıyor. En önemli ürünü Z-kitap (Zenginleştirilmiş Kitap) içeriği oluşturma konusunda çalışmaları devam ediyor. Fatih projesine Z-kitapla girecek.

Şirketin Genel Müdürü Sıtkı Can Şahin, 2015-2016 öğretim yılında 4 bin 82 Z-kitap sattıklarını, bu sayıda kitapla 203 bin öğretmene eriştiklerini, 2016-17 öğretim yılında satışlarını 8 binin üzerine, erişilen öğretmen sayısını ise 600 binin üzerine çıkaracaklarını söyledi. Sıtkı Can Şahin, 12 yıl önce Moldova’da yatırım yapmış. Halen bu ülkede 35 kişilik kadrosu olduğunu belirten Şahin, şimdi biraz Türkiye’de yoğunlaşmak istiyor. Şöyle dedi: “Oradaki mühendislik deneyimini buraya getirmek istiyorum. Eğitim reformuyla birlikte akıllı tahta konusu başladığında çalıştığımız yayıncının ihtiyaçlarını dikkate alarak Z kitabı geliştirdik. Yüzbinlerce öğretmene ulaştık. Bunları izleyebiliyoruz. Akıllı tahtalar okulların yüzde 70’ine takıldı. Ama içerik sorunu vardı. Biz işte onu yapacağız. Eğitimle ilgili her seyi yapacağız. Öğretmen metni PDF dökümanı olarak açıyor ama üzerinde yazı çizdi olamıyordu. Şimdi yapabiliyor. Zkitapta eğitim kitapları var. Akıllı tahtada açılıyor. Çocuklar tabletten izleyebiliyor. Öğretmen tablet ekranını kilitleyebiliyor. O zaman tahtaya bakıyorlar. Öğrenci önüne öğretmen tahtaya açıyor. zoom yapabiliyor. Sayfanın belirli bir bölümüne zoom yaparak üzerinde, altında işlem yapıyor, tekrar açmak üzere kaydedebiliyor. Kitapları hibrit hale getirdik. Baskıyı dijital hale getirdik. İşleme açtık, ses ekledik. İçine video koyuyor ve mitoz bölünmeyi görsel olarak anlatabiliyoruz. Kitap üzerinde konunun deneyini yapabiliyor öğretmen. Öğrenci eliyle basıp bağlantı çizimlerini kendi yapabiliyor.”

Sınav kağıdı okumak bir saniye

“Fernus’un bir başka ürünü de optik okuyucu… Öğrenci test dolduruyor. İlgili yayınevinin mobil optik okuyucusunu indiriyor ve anında yanlış doğruları görebiliyor. Öğretmen modu da var. Öğretmen sınav kağıtlarını topladığında aynı okuyucuyla notlayabiliyor. Özellikle online projeler başta olmak üzere yazılım geliştirme, danışmanlık hizmetleri, arama motoru optimizasyonu, online ödeme ve e-ticaret sistemleri, e-eğitim çözümleri alanında çalışan Fernus iki ortaklı bir şirket. Ankara ekibi ağırlıkla mühendislerden oluşan 16 kişilik ekibi var. Sıtkı Can Şehin’e göre, Türkiye eğitim teknolojilerinde önemli bir fırsat yakaladı. “Başka ülkelerde benzer de diyemiyorum çok ilkel halleri var. Türkiye eğitim teknolojilerine çok yatırım yaptı. Buradaki harcama yerli firmaya gitti. Türkiye’den niye hiçbir şey çıkmıyor diyorlar. Ee işte bir firmaya veriyorsun bu işi ve bir şirketimiz büyüyor. Yurtdışında özel okullar akıllı tahta kullanıyor. Bütün devletin okullarına yapıldı burada. Eğitim reformu sayesinde eğitim teknolojileri üzerine yapılan çalışmalarla biz diğer ülkelerden bu teknolojide daha ilerde olacağız. Akıllı tahta isteyen Türkiye’den alacak.”

Geleneksel öğrenme ortamı Zkuşağına yetmiyor

2000’li yıllarda dijital bir çağda dünyaya gelen, “kristal çocuklar” olarak adlandırılan Z kuşağı için geleneksel öğrenme yöntemleri ve ortamlarının yetersiz kaldığına dikkat çeken Şahin, “Dikkat süreleri kısa olan ama aynı zamanda birden çok konuyla aynı anda ilgilenebilen Zkuşağı için teknoloji ile daha etkin bir eğitim ortamı oluşturulması önemlidir” diye konuştu.

Avrupa’ya da göndereceğiz

Eğitim teknolojisindeki gelişmelerle birlikte Türkiye’de yerli teknoloji şirketlerinin önünün açıldığını belirten Şahin, Z-kitap uygulamasını MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ve Avrupa’ya gönderecelerini söyledi. Gelecek dönem hedefl eri ile ilgili olarak Şahin, “Türkiye’deki tüm yayınları Fernus Z-Kitaba dönüştürerek Türkiye’nin her bölgesindeki öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

 

DÜNYA 20.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here