Türkiye ile İngiltere arasında ‘uçak’ anlaşması imzalandı

0

Türkiye ile İngiltere arasında Milli Muharip Uçak Projesi ile 2017 Havacılık Güvenliği İşbirliği Programı $çerçevesinde iki iş birliği anlaşması imzalandı

Başbakan Binali Yıldırım ile İngiltere Başbakanı Theresa May, Çankaya Köşkü’nde düzenledikleri ortak basın toplantısı öncesi iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı.

Törende, ilk olarak Milli Muharip Uçak Projesi’ni (TF-X) geliştirmeye yönelik Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) ile İngiliz savunma devi BAE Systems arasında çerçeve sözleşme imzalandı.

Anlaşmaya, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI-TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ile BAE Systems Ceo’su Ian Graham King imza attı.

Daha sonra İngiltere ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki 2017 Havacılık Güvenliği İşbirliği Programı anlaşması, Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici ile İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore tarafından imzalandı.

İngiliz savunma ve havacılık şirketi BAE Systems ile imzalanan anlaşmanın 125 milyon ABD Doları (100 milyon İngiliz sterlini) değerinde olduğu açıklandı. Anlaşmaya göre BAE System ile TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) TF-X Türk savaş uçağı geliştirmek için birlikte çalışacak.

 

Türkiye’nin ‘yerli ve milli’ olarak yapacağı geleceğin savaş uçağı projesi için, teknoloji destekçisi olarak en iyi teklifi veren İngiliz BAE Systems’le görüşülüyordu. İhaleye Alman ve İsveç firmaları da katılmıştı. Türkiye, uzun süren bir işbirliği gerektiren TF-X projesini “devletten devlete yapılacak stratejik bir ortaklık” olarak değerlendiriyor. Görüşmeler de bu doğrultuda bakanlar ve müsteşarların da katılımıyla yürütülüyordu. Türkiye, projeye “Maksimum bilgi, teknoloji transferi sağlayacak, aynı zamanda Türk uzman ve mühendisleri yetiştirecek bir katılım” istiyordu. İngiltere’nin de gelecek nesil bir savaş uçağına ihtiyacı olduğu için İngilizler bu stratejik işbirliğine hayli yakın duruyorlardı. İngilizlerle görüşmeler son olarak “ihracat lisansı kısıtlaması”na takılmış, Türkiye hiçbir kısıtlamanın kabul edilmemesi konusunda diretmişti. Haziran 2016’da İngiltere Büyükelçisi Moore, TF-X projesinde “Anlaşma aşamasına geldik” açıklaması yaparken, bu kez 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu süreç askıya alınmıştı. Son olarak İngiltere’nin büyük firmalarından Rolls Royce CEO’sunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaretinde de savunma sanayii işbirliği konuları gündeme gelmişti. Türkiye, TF-X uçağının ilk prototipini 2023’te uçurmayı planlıyor.

YENİ ŞAFAK  29.01.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here