İzmir’de Robot devrimi

0

Enerji tasarrufu sağlayan radyatörle girişimcilik serüveni başlayan ve 5 yılda geliştirdiği 17 patentin tamamını ticari ürüne dönüştüren Murat Merdin, ilklere imza atıyor.

İZMİRLİ genç girişimci Murat Merdin, 2013’te İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü’ndeki Teknopark’ta kurduğu MET İleri Teknoloji Sistemler ile insan hassasiyetinde çalışan robotlar üretiyor. Makine mühendisi Murat Merdin, çamaşır makinesinin kasnağını takmak ve vidalamak için geliştirdiği robotla dünyada bir ilke imza attı. Merdin, ayrıca çok hassas olan televizyonlardaki görüntüyü yayan hücrenin montajını da yine tam otomatik sistemle yapan bir robot üretti.

YÜZDE 100 YERLİ

Enerji tasarrufu sağlayan radyatörden kuru meyve ihracatında aflatoksin sorununu ortadan kaldıran mikrodalga fırına kadar çeşitli projelere imza attıklarını söyleyen Merdin, beyaz eşya sektöründen gıdaya birçok sektörü için çözümler geliştirdiklerini dile getirdi. Son dönemde odaklarını insan hassasiyetinde çalışan robotlara çevirdiklerini dile getiren Merdin, “Bugün çamaşır makinesinin kasnağının takımı ve vidalanması elle yapılıyor. Bu noktada tüketici kullanımında ortaya çıkabilecek çeşitli hatalar oluşuyordu. Biz de bu sorunu ortadan kaldıracak bir ürün geliştirdik. İnsan hassasiyetinde, hatta insandan daha da hassas çalışan robot ürettik. Montaj sırasında yaptığı işin kaydını alıyor. Bu sayede hata müşteriye gitmeden bantta çözülüyor. Bu robot yüzde 100 yerli ve şu an uluslararası piyasada ürünleri olan bir Türk firmasının fabrikasında kullanılıyor. Bu robot dünyada bir ilk” diye konuştu.

EN PAHALI PARÇASI

Çamaşır makinesindeki hassasiyetten hareketle televizyonda görüntüyü yayan hücrenin montajını da yapacak bir robot geliştirdiklerini söyleyen Merdin, şu bilgiyi verdi: “Bu parça çok hassas ve televizyonun en pahalı parçası. Kırılgan bir cam. Türkiye’de bu işin hem manuel hem de yarı otomatik montajı yapılıyor. Biz tamamen otomatik montaj yapan robot geliştirdik. Tozsuz ve temiz odada iki robot karşılıklı montaj yapıyor. Böyle bir robot dünyada var mı bilmiyoruz ama Türkiye için bir ilk. Endüstri 4.0’a uygun bir robot.”

 

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü’nün (CERN) yürüttüğü parçacık deneyi için çıkılan ihaleye kabul edilen tek Türk firması olan MET’te Murat Merdin (sağda), elektrik elektronik mühendisi kardeşi Oğuz Deniz ile birlikte proje geliştiriyor.

 

REKABET İÇİN ŞART

GELİŞTİRDİKLERİ robotların insanları işsiz bıraktığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Murat Merdin, şunları söyledi: “Aslında yeni iş alanları yaratıyor. Bu robotlar Endüstri 4.0’a uyumlu. Gelişmiş ülkeler artık bunlarla üretim yapıyor. Bir dönem ucuz işgücü nedeniyle rotasını Türkiye’ye çeviren yatırımcılar daha ekonomik ülkelere gidiyor. Bu nedenle dünyayla rekabet etmek için robotlarla üretim yapmamız şart. Aksi taktirde artan maliyetlerle baş edemeyen firmalar birer ikişer kapanır. Ve birçok kişi işsiz kalır. Devir teknoloji devri.”

4 YILDA 17 PATENT

ŞİRKETİN 2013 Kasım’da kurulduğunu söyleyen Murat Merdin, o günden bu yana geliştirdikleri teknolojilerle 17 patente sahip olduklarını bildirdi. Merdin, “İlk yılımızı saymazsak 4 yılda 17 patentle önemli bir başarıya imza attık. Bu patentlerin hepsi de ticari ürüne dönüştü, hayalde kalmadı. En son yayınlanan endekste de MET, Teknopark İzmir’de en fazla patent sahibi firma oldu” dedi.

SIRADA YAPAY ZEKA VAR

“ÖZEL sektör için butik çözümler geliştiriyoruz” diyen Murat Merdin, burada da ağırlıklı akıllı sensörlerle geliştirilmiş robotları kullandıklarını dile getirdi. Merdin, “Bazı sektörlerde sürekli aynı şekilde montaj yapılan işler var. İnsana bağlı bu süreklilik hata payını artırıyor. Biz bunu yok etmek adına çalışıyoruz. Bu kapsamda otomatik presten çıkan sacı dizen bir robot üzerinde çalışıyoruz. Yine yenilenebilir enerjide riskli bir alanda yapılan üretimi robotlarla çözmek adına da bir projemiz var. Gıda tasnifi yapan ve yapay zekayla çalışan hat ise üzerinde çalıştığımız projelerden biri. Tüm bunları mekaniğinden yazılımına her şeyi kendi bünyemizde çözüyoruz” ifadesini kullandı.

HÜRRİYET 08.10.2018

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here