Tarihçi Kemal Karpat ABD’de vefat etti

0

Tarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Kemal Karpat, 96 yaşında ABD’nin Winconsin eyaletinde hayatını kaybetti

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın ABD’nin Wisconsin eyaletinde 96 yaşında yaşamını yitirdiğini bildirildi.

Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kemal Karpat hoca çarşamba akşamı 18.40 sularında, Madison’da hayatını kaybetti.” dedi.

Tarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Karpat’ın Wisconsin Hastanesinde tedavi gördüğü esnada yaşamını yitirdiğini belirten Acar, Karpat’ın ölüm nedenin yaşına bağlı çoklu organ yetmezliği olduğunu söyledi.

Karpat’ın cenazesinin nakil işlemlerine başlandığını ifade eden Acar, Karpat’ın 96. doğum gününü 15 Şubat’ta birlikte kutladıklarını hatırlattı.

CUMHURBAŞKANI’NDAN TAZİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, “Tarih alanında ülkemizin yetiştirdiği saygıdeğer isimlerden biri olan Prof. Dr. Kemal Karpat’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Tarih alanında gerçekleştirdiği önemli çalışmalar, bizlere miras bıraktığı eserler ve yetiştirdiği öğrencilerle ülkemize değerli katkılarda bulunan Kıymetli Hocamız Kemal Karpat, saygın kişiliğiyle her zaman saygıyla yad edilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi de olan merhum Kemal Karpat’a, Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter mesajında Karpat’ın geride yüzlerce eser ve talebe bıraktığını belirterek, “Hepimizin başı sağ olsun” dedi. Kalın, Karpat’ın cenazesinin vasiyeti gereği Türkiye’de defnedileceğini söyledi.

KEMAL KARPAT KİMDİR?

Kemal Haşim Karpat (d. 15 Şubat 1925, Babadağ, Dobruca, Romanya), Türk tarihçi, Osmanlı tarihi uzmanı, akademisyen.

Hayatı

Kemal Karpat, Türk anne ve babanın oğlu olarak Romanya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde hukuk alanında lisans eğitiminin ardından Washington Üniversitesi’nde siyâsî bilimler alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. New York Üniversitesi’nden doktor ünvânını aldı.

Daha sonra bir müddet Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi için çalıştı. Aralarında New York Universitesi, Montana State University – Bozeman, Princeton University, BilkentÜniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Harvard University, Johns Hopkins University, Columbia University, École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) ve University of Washington olmak üzere birçok önemli okulda ders verdi. Karpat yanı sıra Ottoman and Turkish Studies Association/ Osmanlı ve Türkçe Araştırmaları Birliği’nin ve Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nün de üyesidir.

1970 yılında University of Wisconsin–Madison’da profesör oldu. Aynı üniversite bünyesinde “International Journal of Turkish Studies” başlıklı 6 ayda bir yayımlanan akademik derginin yayın yönetmenliğini yaptı. Burada Middle Eastern Studies/ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nin yöneticiliğini yapan Kemal Karpat, Central Asian Studies Society/ Ortaasya Araştırmaları Cemiyeti’nin de kuruculuğunu yapmıştır.

20 ülkede yayımlanmış 130 makalesi ve 16 kitabı bulunmaktadır. Amerika’daki Türk Araştırmaları Cemiyeti’nin kurucusu ve başkanı, Orta Asya Cemiyeti’nin (ACAS) kurucusu.

Kemal Karpat, İstanbul Şehir Üniversitesi tarih bölümünde profesör ünvânıyla ders vermiştir.

Ödülleri

Kemal Karpat, TBMM Onur Ödülü sahibi ve Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir.

Eserleri

Osmanlı’dan Günümüze Kimlik ve İdeoloji
İslam’ın Siyasallaşması: Osmanlı Devleti’nin Son Döneminde Kimlik, Devlet, İnanç ve Cemaatin Yeniden Yapılandırılması
Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye’si
Osmanlı Nüfusu (1830-1914) Demografik ve Sosyal Özellikleri
Osmanlı’dan Günümüze Elitler ve Din
Osmanlı’da Değişim Modernleşme ve Uluslaşma
Ottoman Borderlands: Issues, Personalities, and Political Changes (Robert Zens ile beraber)
Ortadoğu’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk
Ottoman Population, 1830–1914. Demographic and Social Characteristics (= Turkish and Ottoman studies). University of Wisconsin Press, Madison 1985, ISBN 978-0-299-09160-6.
Türkiye’de Siyasal Sistemin Evrimi 1876-1980
Osmanlı Modernleşmesi Toplum, Kurumsal Değişim ve Nüfus
Osmanlı ve Dünya Osmanlı Devleti ve Dünya Tarihindeki Yeri

HABER TÜRK 21.02.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here