TEKNOFEST İstanbul kapsamında ilki geçen yıl düzenlenen Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi, bu yıl, 16-19 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe 200’e yakın yerli ve yabancı girişimci, 200 uluslararası yatırımcı ve fon ile 150’nin üzerinde uluslararası mentor katıldı.
Zirvenin açılış konuşmalarını, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, TEKNOFEST İstanbul İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar yaptı.
Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının katıldığı uluslararası konferansta Samsung İnovasyon Başkanı Young Sohn ve SAS COO’dan Amir Sohrabi girişimcilere önemli tavsiyelerde bulundu. Program, Kaan Akın, Henry Chi, Tamara Loseva ve Tarek Fahim’in yatırım paneliyle devam etti. Rina Onur, Barbaros Özbuğutu, Koray Bahar, Andaç Türkmen’in Türk Exitleri paneliyle etkinlik son buldu.
Özellikle İstanbul’un Doğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgelerinde bulunan teknoloji girişimleri için bir cazibe merkezi olarak gelişmesinin hedeflendiği zirvede yedi kategorideki teknoloji sunumları değerlendirildi. Yurtdışından ve yurtiçinden çok sayıda başvurunun olduğu girişim zirvesinde bu yıl Çevre ve Enerji Teknolojileri, Sağlık ve Spor Teknolojileri, Gıda ve Tarım Teknolojileri, Eğitim Teknolojileri, Uzay Teknolojileri, Finans Teknolojileri, Lojistik ve Akıllı Şehir Teknolojileri yer aldı.
Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi Konferans Günü’nde sahne alan En İyi 15 Girişim şöyle sıralandı:
· Monicont (Uganda): Anlık ve uzaktan enerji tüketimi izleme yazılımı.
· Pakvitae (Pakistan): Enerjiye ihtiyaç duymaksızın kirli suyu temizleyen filtre sistemi.
· T-Fashion (Türkiye): Tekstil üreticileri için gelecek yılkı kreasyonlarını belirlemeyi yapay zekâ tabanlı görüntü işleme ile kolay hale getiren platform.
· Resync (Singapur): Birden fazla kaynağa sahip sistemler için akıllı enerji yönetim platformu.
· Intixel (Mısır): Hekim kararlarını ikinci göz olarak güçlendirmek için yapay zekâ tabanlı yazılım.
· Augmental (Mısır): Ortaokul ve lise öğrencileri için öğrencinin seviyesine özel eğitim sunan yapay zekâ tabanlı uygulama.
· User Vision (Türkiye): Yapay zekâ ile markaların hedef kitlelerini anlamalarını, hedef kitlenin açık veya bilinçaltı iç görüleri ile ilgili niteliksel bilgi edinmelerini sağlayan platform.
· BlueVisor (Güney Kore):Yapay Zekâ ile bireysel varlık yönetimini sağlayan platform.
· Inspector Cloud (Rusya): Perakende sektörü için görüntü işleme ile raf denetim sistemi.
· RAAV Techlabs (Hindistan): Tarımsal ürünlerin ve süt ürünlerinin tazeliğini ve kullanılan ilaçları gösteren cihaz.
· Auto Train Brain (Türkiye): Disleksi hastalarının etkin öğrenmesini destekleyen telefon uygulaması.
· Otus Technologies (Pakistan): Uçak uçuş yük analizi yapan yazılım.
· İltema (Türkiye): Endüstriyel alanlardaki ısıtma ihtiyaçlarına teknik tekstil ile yenilikçi çözümler getiren ısıtıcı kumaş.
· Safe Tech (Türkiye): Endüstriyel IoT sistemlerini siber saldırılara ve operasyonel tehditlere karşı koruyan bir IDS ve IPS sistemi.
Finale kalan girişimler arasından Google Bulut Kredisi kazanan girişimler jüri tarafından seçildi. 100.000 dolarlık Google Bulut kredisi almaya hak kazanan Pakistan’dan katılan Pakvitae girişimi oldu. 20.000 dolarlık Google Bulut kredisini kazanan diğer beş ekip ise Inspector Cloud, T-fashion, Augmental, User Vision ve Iltema olarak seçildi.
Monicont, Pakvitae, Resync, Augmental, BlueVisor, Inspector Cloud, RAAV Techlabs, Otus Technologies, Intixel dışında ilk 50’ye kalan 6 girişim daha 12 ay boyunca aylık 1.000 dolarlık Türkiye’de şirket kurma desteği kazandı.
Ödül kazanan diğer 6 yabancı girişim ise şöyle sıralandı:
· Uiqt (Romanya): Tek başına seyahat eden gezginlerin birlikte yapacakları aktivitelerde buluşturan uygulama.
· Xylexa (Pakistan): Meme kanseri teşhisinde doktorlara yardımcı olan yapay zekâ ve bulut tabanlı uygulama.
· Global (Rusya): İlaç üreticilerinin pazara giriş maliyetlerini düşürmeye yardımcı olan sistem.
· CardiLink (Almanya): Medikal cihazları akıllı hale getiren ve veri analizi sağlayan platform.
· Instacare (Pakistan): Analog sağlık sistemi altyapısını dijitalleştiren platform.
· UVL Robotics (Rusya): Lojistik amaçla kullanılan otonum dronlar.
http://www.milscint.com 19.09.2019