Silikon Vadisi’nde Bir Türk Girişimi: Udemy

0

Silikon Vadisi başarılı girişimleri ile tüm dünyayı kendine hayran bırakmaktadır. Vadideki başarılı girişimlerden biri olan ve hızla yükselişe geçen  Udemy’nin arkasında ise Türk bir girişimci var: Eren Bali. Peki Türkiye’den başlayıp San Francisco’ya uzanan Udemy’nin çıkış hikayesi nedir? 

Udemy Nasıl Kuruldu?

Udemy’nin hikayesi, kurucusu olan Eren Bali’nin üniversite sınavlarına hazırlanması ile başladı. Eren Bali, Malatya’nın Durulova köyünde dünyaya geldi. İlkokulunu köydeki okulunda bitiren Bali, ortaokul ve liseyi Malatya merkezde okudu. Ortaokulda matematiğe olan ilgisi onu ilerleyen yıllarda bilgisayar mühendisliğine yönlendirdi. Üniversite sınavlarına hazırlanırken yararlandığı eğitim siteleri ile kendinde eğitimde fırsat eşitliği yaratabilecek bir fikir oluşmaya başladı. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanan Bali, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu ile geliştirdiği “MP3 Server’’ ile ruhundaki girişimciyi keşfetti. Önce, ortaokul arkadaşı Oktay Çağlar ile bir şirket kurup, üç boyutlu görüntü teknolojisini kullanarak imarına başlanmamış binaların maketini gösteren gunlukbasin.com’u açtılar. İlk denemeleri başarısız olsa da  pes etmeyip ikinci girişimleri üzerinde çalışmaya başladılar. O dönem ODTÜ Teknokent’te Avrupa ve ABD’den gelen eğitmenler girişimcilere sınıfta ders anlatıyordu. Bali ve Çağlar, bu dersleri dijital ortama taşımayı önerdi. Bu sayede eğitmenler, ikilinin hazırladığı uygulama üzerinden uzaktan eğitime devam etti.

50 Yatırımcıdan Red!

Bu fikirden hareketle iki ortak bir yıl sonra online eğitim platformu kurmak için çalışmalara başladılar. Fakat geliştirdikleri proje için Türkiye’de finansal bir destek bulamadılar. Bunun üzerine iki ortak şanslarını Silikon Vadisi’nde denemeye karar verdiler. Arayışları sırasında 50 yatırımcıdan red aldılar. Yatırımcılar, sertifika alınamayan eğitimlerin tercih edilmeyeceğini düşünürken Eren Bali ise böyle düşünmüyordu. Ona göre, insanlar sertifikasını aldığı eğitimi bir daha alma konusunda isteksiz olabilirdi. Oysa, eğitim sürekli devam etmeliydi ve dünyanın hangi noktasında olursa olsun tüm kişiler aynı eğitime ulaşabilmeliydi.

Uzun uğraşlar sonucu fikirlerine inanan bir yatırımcı buldular. Yelp’in CEO’su Jeremy Stoppelman onlara inandı ve destek verdi. Birkaç yatırımcının daha destek vermesiyle toplamda 1 milyon dolarlık sermaye toplanarak Udemy şirketi kuruldu.

Udemy’nin Güncel Durumu Ne?

Udemy, ilk kurulduğu andan itibaren büyük bir ivme yakaladı. Bu başarı eğitimde fırsat eşitliği felsefesiyle herkesin her yerden kaliteli bir eğitime ulaşabilmesinden kaynaklanıyordu. 2014’te 32 milyon dolar, 2015’te 65 milyon dolar ve 2016 Haziran’da 60 milyon dolar yatırım alan Udemy, Nisan 2017’de Insight Venture Partners’dan 12 milyon dolarlık yeni bir finansman daha almayı başardı. 2019 yılının Eylül ayı itibariyle öğrenci sayısı 40 milyona ve eğitmen sayısı da 50 bine ulaştı. Yoga eğitimi, bilgisayar programcılığı ve fotoğrafçılığa kadar akla gelebilecek her alanda 60’dan fazla dilde 130.000 eğitim kaydına ve 4000’den fazla enterprise müşterisine sahip olan Udemy, günümüzde hala eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan online bir platform olarak hizmet veriyor.

https://btm.istanbul  16.09.2019

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here