20 yıl sonra hayatımız nasıl olacak?

0

20 yıl sonra hayatımızı ‘T-İnsan’laşarak kazanacağız. T-insan, geliştirdiğim kişisel, inovatif dönüşüm modelinin adı. Bir şeyin her şeyini; dikey öğrenme, bilme, T´nin dik bacağını; her şeyin de bir şeyini; yatay öğrenme, bilme, T´nin yatay bacağını ifade ediyor. ‘T’ aynı zamanda; tasarımcı, takım oyuncusu / tedarikçi ve teknolojik olma gerekliliğine gönderme yapıyor.

Gelecekte insanların asıl ve ağırlıklı iş modeli ücretli, bordrolu, maaşlı formlarda olamayacağı için, çalışma şekilleri giderek ve hızlanarak kurumsal, maaşlı ve garantili alanın dışına çıkacak. O zaman da insanlar T’nin dik bacağını temsil eden ‘en iyi bildikleri becerikli oldukları’ konuda dikey, derinlemesine ‘akıl, bilgi, teknoloji’ kullanarak, ‘tasarımcı’ hizmetler vermeye başlayacaklar.

Tasarladıkları bu hizmetlerini bir ‘takım oyuncusu ve tedarikçi’ olarak her yerden, her zaman sunacak, kiralayacak, satacak, değişik sözleşmeler yapacaklar. Mesela İş Avatarı, Blockchain Mimarı, Yapay Organ Tasarımcısı, Gen Terapisti, Eğitim Robotu İçerik Geliştiricisi, Yapay Zeka Senaristi, Sanal Gerçeklik Vak’a Tasarımcısı/ Editörü, Drone Operatörü gibi yeni meslekler olacak hayatımızda. Milyonlarca mikro iş ve meslek gelişecek.

Dünyamız katlanarak artan bir hızda ve kapsamlı biçimde değişiyor. Dijitalleşme, Blockchain, kripto paralar, BlBrainNet, Dataconomy, robot, yapay zeka, Blockchain ve 5G devrimleri, kuantum bilgisayarlar, dijital ikizler, yenilenebilir enerjiye geçiş, otonom araçlar, uzayın keşfi, Mars’ta kolonileşme çabaları, Ay’a insanlı ve robotlu yolculuk planları, kesintisiz icatlar, siber güvenlik, insanlığın dönüşümü (transhümanizm) gibi alanlardaki muazzam değişimler, geleceğe doğru sürdürülebilir iş stratejileri ve başarılı bir kariyer, iş haritası yaratmayı müthiş zorlaştırıyor ancak muazzam fırsatların da yolunu açıyor!

Beynimize bilgi ya da tedavi amaçlı yüklemeler için çip takılması, laboratuar gıdaları, şehir çiftlikleri, dikey bostanlar, drone kiralama şirketleri, tablet ve konsantre sıvılarla beslenmek, hologramlarla toplantı yapmak, eğlenmek, her türlü ev ve iş robotu, yenilebilir, giyilebilir, yutulabilir, sürülebilir ve içinde nano çip dolu binlerce eşya, ilaç, malzeme kullanımı, hafıza temizliği gibi işlemler, uygulamalar bilim kurgudan çıkıp hayatımızın gerçekleri olmaya doğru ilerleyecek. Beynimiz ofisimiz olacak.

Bizler de çocuklarımızı bu geleceğe hazırlarken, onlara ‘insan’ olmanın değerlerini öğreterek eşlik etmeli, yardımcı olmalıyız. Bunu en tepeye koymalıyız çünkü unuttuğumuz, karmaşık bir çağdan geçiyoruz. Çocuklarımızın erken yaşlarda hayat amaçlarını, tutkuyla adanacakları, sevdikleri, yetenekli oldukları alanı bulmaları için onlara rehberlik etmeliyiz. Eğer bunu kazandırırsak, yeni nesil çocuklar zaten teknolojiyi, bilgiyi ve tüm kaynakları nasıl kazanacaklarının, öğreneceklerinin ve geliştireceklerinin yolunu bulacak. Değerler açısından da öncelikle saygılı olmayı (doğaya, diğer canlı/cansız tüm varlıklara) öğretmeliyiz. Bu ikisi, tüm diğer sosyal ve duygusal öğrenme becerilerinin olduğu müthiş keyifli alanın kilidini açan anahtarlar.



Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayıp pdf üzerinden tamamına ulaşabilirsiniz.

http://ufuktarhan.com/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here