Hangi marka, hangi Elektrikli Otomobil Platformunu kullanıyor?

0

Otomotiv sektörü büyük bir dönüşümden geçiyor. Bu dönüşüm sürecinde bir çok otomotiv markası artık içten yanmalı otomobil üretimine devam etmeyeceklerini açıkladı. 100 yıllık üretim bantlarında revizyon, kiminde ise tamamen kapatma noktasına gelecekler. Bu üretim sürecinin nasıl ilerlediğini görebilmenin tek yolu, elektrikli otomobillerin üretileceği platformlara ve bunların nasıl olduğuna bakmaktan geçiyor.

Genel anlamda otomotiv üreticilerinin Elektrikli otomobil üretim Platformu oluşturmalarının 3 temel yolu var;


Güçlendirme;
Otomotiv üreticileri geleneksel içten yanmalı otomobil platformlarında, elektrikli versiyon üretimi için temel mimari yapıyı değiştirebilir. Bu yöntem aslında süregelen üretim biçiminde yapılacak en hızlı süreçtir. Günümüz dünyasında bu oyunun kural koyucusu olan Tesla’nın ilk modeli Roadster için kullandığı Lotus Elise platformundan, bataryalı elektrikli otomobile dönüştürme işinden biraz daha karmaşık olduğunu söyleyebiliriz. Yine de standart konvansiyonel platformda elektrikli versiyon üretimi, platformunun yenilikçi geliştirmelere kapalı olmasından dolayı geçici bir çözüm olacaktır.


Hibrid Platform;


Günümüz gelişime paralel olarak bir çok üreticinin platformu, içten yanmalı, hibrid ve %100 elektrikli güç aktarma organları ile eşleşecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca bu yöntem üreticinin sektörel pazara uyum sağlamasında esneklik sağlar. Yine bu platform tasarım ve geliştirme aşamalarında sınırlayıcı etken yaratabilir.


Özel Elektrikli Platform;


Bir çok üretici bugünden duyurmaya başladıkları ve önümüzdeki 5-6 yıllık dönemde kullanmaya başlayacakları platformlara geçecekler. Bu platform temelde maksimum tasarım esnekliği sağlayan, tekerler ve batarya paketinin yapısal bütünlük içerisinde hareket ettiği kaykay modülleridir. Bu özel platformların geliştirilmesi maliyetli ve zaman alıcıdır. Fakat bir amaca odaklanan üretici için, bu özel platform zamanın getireceği yenilik ve çeşitliliği doğrudan modele aktarabilecek, böylece yeni tasarımlar çıkartmak daha ucuz ve basit bir yöntem olacaktır.

Duyurulan ve üretime hazırlanan platformlar

BMW

CLAR / FAAR: BMW Grubu mevcut model yelpazesinin çoğu için 2 platform kullanıyor; RWD tabanlı otomobiller için CLAR ve FWD tabanlı modelleri için FAAR. Bu platformlar aynı zamanda içten yanmalı, hibrid ve elektrikli güç aktarma organları ile birlikte ve hatta aynı üretim hattı üzerinde birlikte çalışmasına izin verecek şekilde tasarlandı. Yine de BMW önümüzdeki 10 yıllık süreç için, özel bir elektrikli otomobil mimarisi geliştiriyor.


FORD

GE1: Global elektrikli platformu 1. Ford’un, Mustang elektrikli Mach E modeli için geliştirdiği yeni platformu. Bu platform aslında RWD ve AWD versiyonlarını da destekleyen, Escape, Bronco Sport, Lincoln Corsair ve Focus’ta kullanılan C2 platformunun önemli ölçüde revize edilmiş versiyonu.


GENERAL MOTORS

BEV2: GM’in ikinci nesil elektrikli otomobil platformu. 2016 yılında ilk kez Chevrolet Bolt ile başlandı sonra 2nci nesil Bolt ve Bolt EUV ile devam ediyor.
BEV3: GM’in 3ncü nesil elektrikli otomobil platformu. GM’in tescilli yeni Ultium batarya paketini kullanan kayar yapı. RWD,FWD ve AWD versiyonlar ile uyumlu platform.
BT1: GM’in T1 kamyon platformundan geliştirilmiş elektrikli gövde üstü mimarisi. Yeni Hummer elektrikli ve gelecekte başlanacak Silverado, Sierra ve Escalade modellerinde de kullanılacak.


HONDA

Honda e Prototype at Geneva International Motorshow

Honda e: Honda e platformu, konsept Honda e hatchback ile çıkış yapmıştı. RWD özelliği ile, küçük batarya paketinden dinamik sürüş ve maksimum verimlilik elde etmek amacıyla tasarlandı.


HYUNDAI

E-GMP: Hyundai elektrikli Global Modüler Platformu, yeni Ioniq 5 ve EV6 spor crossover dahil, Genesis ve Kia modellerinin temelini oluşturacak kayar yapı. 400V ve 800V batarya mimarisi ile DC hızlı şarj ve V2G (VehicletoGrid) teknolojisine sahip olacak.


B-SUV/GB/ECO CAR: Hyundai Kona, ioniq ve Kia Niro dahil, Hyundai modellerinin yer aldığı hibrid platformlar.


MERCEDES BENZ

EQC 400 4MATIC; designo diamantweiß bright; AMG Line;designo Leder Nappa zweifarbig platinweiß pearl / schwarz;Stromverbrauch kombiniert: 21,3-20,2 kWh/100 km;CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km* EQC 400 4MATIC; designo diamond white bright; AMG Line; Two-tone designo nappa leather platinum white pearl / black;Combined power comsumption: 21.3-20.2 kWh/100 km; combined CO2 emissions: 0 g/km*

EVA: MB elektrikli otomobil mimarisi. Bu yıl EQS ve EQE ile birlikte yeni elektrikli SUV’lerin yar alacağı, büyük ve SUV modeller özel, yeni platform.


MMA: MB modüler elektrik mimarisi. Mercedes Benz’in 2025 itibariyle sahip olmak istediği, küçük ve orta segment modellerine özel platform.


MEA: Modüler elektrik mimarisi. Mercedes Benz’in içten yanmalı muadil elektrikleri EQC ve EQA versiyonlarında çalışan platform.


RENAULT-NISSAN-MITSUBISHI

CMF-EV: Renault,Nissan,Mitsubishi ortak modül ailesinin, elektrikli otomobil versiyonu platformu. Markaların ürün yelpazesinde bulunan kompakt, sedan ve crossover modellerde kullanılacak. İlk üretim modeli yakın zamanda yola çıkacak olan Nissan Ariya Crossover olacak.


NISSAN EV Platform: Bu platform 2010 yılında Nissan Leaf için geliştirilen FWD, ön motorlu yapı.


RIVIAN

RIVIAN SKATEBOARD: Rivian’ın kaykay platformu, ayarlanabilir hava süspansiyonuna sahip 4 motorlu bir sistemdi. Maksimum esneklik için tüm tahrik sistemleri tekerlek yüksekliğinin altına oturur. Bu yüzden düz olduğunu belirtmek adına kaykay denilir. Bu platform R1 T kamyonu, R1S SUV ve Rivian’ın Amazon için üreteceği teslimat kamyonetlerinin de temelini oluşturacak.


TESLA

MODEL S: Model S platformu, Model X’in temelini oluşturan tam boyutlu bir araç platformudur. Şu an sadece çift motorlu veya 3 motorlu AWD uygulamalarında kullanılıyor. Tesla’nın Supercharger ağında 480V şarja izin veriyor.


MODEL 3: Model 3, kompakt araç platformunda çalışıyor. Model Y’de bunu kullanıyor ve bileşenlerinin %75’ini Model 3 ile paylaşıyor. Model S platformuna göre daha düşük menzil ve performans sunuyor.


TOYOTA / SUBARU

E-TNGA: Bu platform, Toyota ve Subaru tarafından ortak geliştirilen Toyota’nın yeni küresel mimari platformunun elektrikli versiyon yapısıdır. Sabit ve değişken bileşenlere sahip modüler bir sistem olarak, Toyota’nın çeşitli araç boyutlarında kullanılmasını mümkün kılacak. Önümüzdeki dönemde Toyota ve Lexus’un elektrikli modelleri ile Subaru Evoltis’te yer alacak.


VOLKSWAGEN GRUBU

MEB: Volkswagen modüler elektrikli platformu. Bu yapı ID serisi RWD ve AWD uzun menzilli elektrikli modellerin temelini oluşturacak. Platform, uygun fiyatlı elektrikli modeller için düşük maliyetli ve esnek yapıda olacak şekilde tasarlandı. Ford ve diğer üreticilere de kullanım hakkı tanınacak.


J1: Porsche tarafından geliştirilen, yüksek performanslı Taycan ve eTron GT gibi modellerin üretiminde kullanılıyor. 800V’luk batarya çeşitliliğinin şarj altyapısını destekliyor.


PPE: Üstün performanslı elektrik. Bu platform Porsche Macan ve Audi serisinde bulunan hem yüksek hem alçak taban versiyonlarına sahip araçlarda kullanılacak.


MLB EVO: İçten yanmalı araçların üretim platformunun revizyona uğrayan versiyonu. Audi eTron’un üretim platformu. Ayrıca Bentley Bentayga, Porsche Cayenne ve Lambo Urus tarafından da kullanılıyor.


VOLVO / POLESTAR

CMA: Geely destekli Volvo kompakt modüler mimari platformu. Konvansiyonel, hibrid ve tam elektrikli modellerin, FWD ve AWD versiyonlarında kullanılıyor. Volvo XC40 modeli için kullanılan platformda; Polestar 2, Volvo XC40 Recharge ve yeni C40 Recharge modellerini de destekliyor.

http://tehad.org/  24.03.2021

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here