Milli Muharip Uçak’ın Prototipi İlk Kez Görüntülendi

0

TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak’ın prototipi, ilk kez paylaşıldı. Milli Muharip Uçak’ın gelecek yıl hangardan çıkış yapması planlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TUSAŞ arasında 2016 yılında imzalanan sözleşme ile tasarım faaliyetleri başlayan Milli Muharip Uçak’ın geliştirme faaliyetleri devam ediyor.

Türk savunma sanayiinin halihazırda en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ın son montaj hattındaki prototipinin görüntüleri, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından ilk kez paylaşıldı. Kanatlarının gövdesine monte edildiği görülen Milli Muharip Uçak’ın yakında iniş takımları üzerinde durması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak Başkan Demir tarafından yapılan açıklamada, “Milli Muharip Uçağımız son montaj hattına girdi! Böylece kritik bir aşamayı daha geride bıraktık! 2023 hedeflerimiz doğrultusunda Milli Muharip Uçağımızı ilmek ilmek örerek montajını tamamlayıp hangardan çıkaracağız.

Hep söylüyoruz. Bu iş gönül işi! Yüreğimizi ve aklımızı birleştirip bu Kızıl Elma yolculuğunda başarıya ulaşacağız.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılını hep beraber inşa edeceğiz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerine yer verildi.

Görüntüleri paylaşılan ilk prototipin, uçağın tam boyutlu modelinden (mock-up) birtakım tasarımsal farklılıklar taşıdığı görüldü. Bu doğal durumun temel sebebi ise uçağın nihai tasarım faaliyetlerinin halihazırda devam ediyor olması.

İlk Uçuş Ne Zaman?

Halihazırda üretim faaliyetleri devam eden ilk prototipin, motorları çalışır şekilde 18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkış yapması ve 2026 yılında ise ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor. Milli Muharip Uçak prototiplerinde kullanılan F110 Turbofan Motorları, 2022 yılının ilk yarısı içerisinde TUSAŞ’a teslim edilmişti.

TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor. TUSAŞ tarafından tedariki planlanan 10 adet F110 motorunun 8 adedinin bu prototiplerde (uçak başı iki motor) kullanılacağı, geri kalan 2 adet motorun ise yedek amaçlı tedarik edileceği biliniyor.

2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.

 

Nihai Hedef: 5. Nesil Konfigürasyon

İlk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip Uçak’ın, nihai aşamada 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor.

Milli Muharip Uçak’ın, 2030’lu yıllardan itibaren Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarının yerini alması planlanıyor. Herhangi bir ara uçak alımı gerçekleşmez ve Milli Muharip Uçak program takvimi kurgulandığı gibi devam ederse 2030’lu yıllarda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde, muharip savaş uçağı olarak sadece F-16’lar ve Milli Muharip Uçak’lar bulunacak.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda Türk Hava Kuvvetleri, 2030’lu yılların ilk yarısında MMU için IOC/FOC ilan edecek.

SavunmaSanayiST.com  23.11.2022

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here