Türk denizciler rotayı Brezilya sularına kırdı

0

Türk savunma sanayisinin son yıllarda gerçekleştirdiği projeler dünyanın hayli ilgisini çekiyor. ABD’ye ürün satan konuma gelen savunma sanayisinin son dönemde en önemli çalışma alanlarından biri de denizcilik. Başta Ortadoğu olmak üzere yakın coğrafyada bir çok ülkenin deniz kuvvetlerine ürün tedariği sağlayan Türk şirketleri şimdi de rotayı uzak coğrafyalara kırıyor.

Örneğin askeri geminin ‘Ferrari’si olarak gösterilen Yonca Onuk’un Tuzla’da ürettiği Kaan sınıfı hücum botlar, Pakistan’dan Malezya’ya kadar birçok ülkenin donanmasında yer alıyor. Hatırlayacağınız gibi deniz savunmasında son olarak önemli bir proje için düğmeye basıldı. Neredeyse dünyanın bir ucunda yer alan Endonezya’nın yeni denizaltı projesinde de Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) iyi niyet anlaşması imzalamıştı. Mayıs ayının ilk haftasında ilk kez DÜNYA’nın verdiği bu haberin anlaşması ise 12 Mayıs’ta 13’üncü Savunma Sanayisi Fuarı’nda (IDEF 2017) duyurulmuştu. Deniz savunmasında güzel bir haberi daha paylaşmak istiyoruz. Bu haber de yine dünyanın bir başka ucundan; Brezilya’dan…

1.8 milyar dolarlık proje

Brezilya Deniz Kuvvetleri, özel bir proje için çalışma başlattı. 1.8 milyar dolarlık bu projeyle filosunu daha da güçlendirmek isteyen Brezilya, son jenerasyon korvet yani denizaltılara karşı özel olarak silahlandırılan ve konvoyları korumakta kullanılan küçük savaş gemisi filosu kuracağını duyurdu. Bunun için de dünyanın değişik ülkelerinden savunma şirketleri ile görüşmeye başladı. İlk ünitesi 2022 yılında hazır olacak 450 milyon dolarlık korvetler için ihaleye 17 firma davet edildi.

Brezilya Donanma Komutanı Oramiral Eduardo Bacellar Leal Ferreira, bu şirketlerin arasında Çin’den China Shipbuilding and Offshore ve China Shipbuilding Trading, Hollanda’dan Damen Schelde Naval Shipbuilding, İtalya’dan Ficantieri, Almanya’dan German Naval Yards, Rusya’dan Rosoboronexport Joint Stock Company’nin yanı sıra Türk şirketi Turkish Associated International Shipyards’ın (TAIS) bulunduğunu açıkladı.

Türk denizciliğinin öncü isimlerini buluşturan TAIS’in içinde Sedef, Anadolu, İstanbul, Selah ile Sefine adlı 5 büyük gemicilik ve tersanecilik şirketi bulunuyor. Turkon Holding’e ait Sedef Gemi İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, projenin kendileri için önemli olduğunu ve bu çalışmanın ihalesine katılacaklarını doğruladı.

 

DÜNYA 19.06.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here