Milli keskin nişancı tüfeği Bora-12

0

Türkiye’nin ilk keskin nişancı tüfeği olan Bora-12’nin tasarımı ve üretimi MKE tesislerinde gerçekleştiriliyor. %100 Türk yapımı keskin nişancı silahı olan Bora-12, 1 km mesafeden, tenis topu büyüklüğündeki bir daireyi hiç sapma olmadan, sürekli ve istikrarlı bir şekilde vurabiliyor. Bora-12; 7,62 mm çapında 1200 metre etki mesafesine sahip ve aynı zamanda ilk yerli üretim keskin nişancı tüfeği.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve güvenlik güçlerinin silah ve mühimmat ihtiyaçlarını azami yerli katkı ile düşük maliyetli ve kaliteli ürünlerle karşılayan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) artan kapasite ölçüsünde ihracat yaparken, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinde de bulunmaya devam ediyor. Dünya pazarında da tanınan ve aranan İktisadi Devlet Teşekkülü olan kurum savunma sanayisine önemli katkıda bulunuyor. Bu amaçla MKE tarafından üretilen Türkiye’nin ilk milli keskin nişancı tüfeği Bora, 2014 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor.

Yurt dışında girdiği birçok testi başarıyla tamamlayan milli keskin nişancı tüfeği, jandarmanın operasyonel birliklerinde kullanılıyor. Keskin nişancılar milli keskin nişancı tüfeği Bora-12 ile hedefi 12’den vururken, tüfeğe yurt dışından da yoğun ilgi gösteriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı, Bora’yı anlatan videoyu geçtiğimiz gün sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaştı. Büyük ilgi gören videoda “Yerli ve milli olarak üretilen Bora keskin nişancı tüfeğimiz kahraman güvenlik güçlerimizin gücüne güç katıyor” açıklamasına yer verildi.

BİR ÇOK ÜLKEYE İHRAÇ EDİLDİ

Jandarma Genel Komutanlığı ile ortak yürütülen “7.62 mm Keskin Nişancı Tüfeği Projesi Sözleşmesi” 2005’te MKE ile Jandarma Genel Komutanlığınca imzalandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerinde kullanılan, mevcut keskin nişancı tüfeklerine alternatif olarak üretilen milli keskin nişancı tüfeğiyle iç ve dış tehditlere karşı mukavemet gösterilmesi, bunların imhası için orta mesafede olmak üzere vuruş ve yüksek kullanım etkinliğine sahip keskin nişancı tüfeğinin tasarlanması hedeflenmişti.

Üretiminin tamamlanmasının ardından jandarmanın operasyonel birliklerine dağıtılan milli keskin nişancı tüfeği birçok ülkeye de ihraç edildi.

800 METRE MENZİL 6,5 KİLO AĞIRLIK

Üstün özellikleriyle dikkat çeken milli Bora’nın 7.62 milimetre kalibreli ve etkili menzili 800 metre. Aksesuarsız ve şarjörsüz 6,5 kilogram ağırlığındaki tüfekte 10 mermi kapasiteli şarjör bulunuyor.
Atış hassasiyetini maksimuma çıkaran serbest salınımlı namlunun bulunduğu tüfekte kullanıcıya göre ayarlanabilen, amortisörü sayesinde kullanıcı üzerine gelen geri tepme kuvvetini sönümleyebilen fonksiyonel dipçik yer alıyor.

Kullanıcıya göre ayarlanabilen yanaklık ve kabzaya sahip tüfeğe dürbün, gece görüş sistemleri ve lazer de takılabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ :

 

Kalibre…………………7,62x51mm NATO
Şarjör Kapasitesi…….10
İlk Hız………………… 860m/sn(LAPUA HPS 170 grain)
Ağırlık (Boş Şarjörlü)..6400 g
Uzunluk………………..1165 mm
Namlu Boyu…………..660mm
Menzil………………….1200 m
Çalışma Şekli…………Döner Mekanizma (Bolt Action)
Dağılım………………. 0,3 MOA(100 metre mesafede 1cm)

 

 

TRT HABER, A HABER 18.07.2017

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here