Milli İHA’ya yerli füze!

0

Yerli İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2, Roketsan tarafından geliştirilen UMTAS tanksavar füzesini 5 bin 300 metreden ateşledi. 8 kilometre mesafeden füze hedefini tam isabetle vurdu.

Türk savunma sanayi bomba gibi bir gelişmeyle gündeme geliyor. Türk Silahlı Kuvvetler envanterine giren ilk yerli ve milli İHA Bayraktar TB2 yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda silahlandırıldı. Bayraktar TB2 dün yapılan ilk atışlı testte attığı füzeyle hedefi tam isabetle vurdu. Bayraktar TB2’de mühimmat olarak Roketsan’ın geliştirdiği uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS kullanıldı.

ONU ATMA BENİ AT!

Uçuş öncesinde Kale/Baykar ve Roketsan ekibinin füzelerin üzerine yazdığı ‘Beni at, onu atma’ diğer füzede de ‘Alcan deyon alameyon’ sözleri ise dikkat çekti. İkinci Dünya Savaşı’nda başlayan bu gelenekte bomba ve füzelerin üzerine yazılar yazılarak düşmana mesaj veriliyor.

http://kokpit.aero/image/data/kale%20baykar/milli-iha-ya-yerli-fuze--1900281.JpegDisplaying image003.jpgDisplaying image003.jpgDisplaying image003.jpghttp://kokpit.aero/image/data/kale%20baykar/milli-iha-ya-yerli-fuze--1900282.Jpeg

HEDEFİ 8 KM’DEN VURDU

Milli İHA bir süredir UMTAS füzesiyle yüklü olarak test uçuşları yapıyordu. Dün uçağın kanatlarına her biri 37.5 kg. ağırlığında olan iki füze takıldı. Saat 12.00 civarı havalanan milli İHA için alana 2×2 metre büyüklüğündeki hedef paneli yerleştirildi. Saat 14.30’da uygun atış pozisyonuna gelen Bayraktar TB2’deki lazer güdümlü füze, yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 16 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) irtifada, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi yüzde 100 isabetle vurdu.

Füzelerden portakal renkli olanı atıldı. Diğer füze uçakla birlikte test merkezine döndü.

 

FÜZE ROKETSAN’DAN

Ankara merkezli Roketsan şirketi tarafından geliştirilen UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), ATAK T-129 helikopteri için geliştirildi. Ateşle unut sistemine sahip füze, 8 kilometreye kadar etkili menzile sahip. Hedefine kitlendikten sonra ‘ateşle-unut’ sistemi ile çalışan füze, helikopter, uçak veya İHA platformlarından atılabiliyor. Füzeyle Pakistan ve Azerbaycan da ilgileniyor.

 

TÜRKİYE 5. ÜLKE

Bu gelişme ile birlikte, Türkiye silahlı İHA yapabilen dünyadaki beş ülkeden bir oldu. Halen ABD, Çin, İsrail ve İran silahlı İHA sistemleri tasarlayıp üretti. Amerikan Predator ve Reaper, İsrail’in Hermes, Çin’in CH-3 ve İran’ın da Shahed 129 tipi silahlı İHA’ları bulunuyor.

 

 

“BU BAŞARI TÜRK MÜHENDİSLERİNİN”

Kale-Baykar iş ortaklığı ile tasarlanıp üretilen Bayraktar TB2’nin üreticisi Baykar Makine’nın Genel Müdürü Haluk Bayraktar şöyle konuştu:

“Savunma sanayinde milli ve özgün geliştirme modelinin ne kadar isabetli olduğunu bu aldığımız sonuçla gördük. TSK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın büyük katkıları var. İlk atüışta bu başarı, Türk mühendislerinin alanlarında ne kadar yetkin olduklarını gösteriyor”

 

1000 SAATİ TAMAMLADI

Kale-Baykar tarafından geliştirilen yerli İHA sistemi Bayraktar TB2, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 1000 uçuş saatini kırımsız yüzde 100 hazır olarak tamamladı. Taktik İHA sınıfında bir çok rekora da imza atan Bayraktar TB2, halen Güneydoğu’da ve Suriye sınırında aktif olarak kullanılıyor.

İlk olarak 2014 Kasım tarihinde kabul aşamasını başarıyla tamamlayarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ve aktif olarak kullanımda olan Bayraktar Taktik Blok 2 (TB2) İHA, kendi klasmanında dünyadaki en gelişmiş 3 yedekli uçuş kontrol sistemi ve çift yedekli ‘bus’ mimarine sahip. Bu sayede hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik bir şekilde taksi, kalkış, seyir, iniş, fren ve park gibi aşamaları gerçekleştirebilmekte. Bayraktar İHA, 110 kişilik Türk mühendis ve teknisyen ekibi tarafından tasarlandı. Savunma Sanayinde rekor olan yüzde 93 yerli sanayi katılımı (sektör ortalaması yüzde50) ile üretimi yapılmakta.

HANGİ REKORLARI KIRDI?

 

12 metre kanat açıklığı ve 650 kilogram toplam kalkış ağırlığına sahip Bayraktar TB2, 14 Haziran 2014 tarihinde kendi klasmanında en yüksek irtifa olan 27,030 feet irtifaya çıkarak 6 Ağustos 2014 tarihinde de 24 Saat 34 Dakika’lık uçuş gerçekleştirerek rekorlara imza atmıştı.

 

BAYRAKTAR’DAN EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DE ALIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), geçtiğimiz ekim ayında Kale-Baykar’a toplam 6 Uçak ve 4 Yer Kontrol İstasyonundan oluşan 2 sistem için sipariş vermişti. Bu uçakların imalatları başladı. Testlerin ardından teslimatların önümüzdeki aylar içinde yapılması bekleniyor.

 

VATAN 18.12.2015

Displaying image003.jpg

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here