İTÜRO İTÜ Robot Olimpiyatları 2016 Başlıyor

0

Her yıl geleneksek olarak düzenlenen İTÜRO 2016 (İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları) bu yıl 8-9-10 Nisan 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek .Birbirinden ilginç robotların yarışacağı ve bilgilendirici seminer ve etkinliklerin olacağı bu organizasyona mutlaka katılmalısınız.

10. kez düzenlenen yarışmada 10 farklı kategoride robotlar birbirleriyle yarışacak. En çekişmeli yarışlar çizgi izleyen ve sumo robot kategorisinde yaşanmaktadır. Bu heyecanı yerinde görmenizi tavsiye ederiz .Bu yıl açılacak robot kategorileri ve genel açıklamaları aşağıdadır.

1. Çizgi İzleyen Kategorisi

Çizgi izleyen robotlar önceden belirlenen bir parkuru veya bir pisti sensörleriyle algılayarak takip eden, iz süren robotlardır. Parkur siyah zemin üzerinde çizilmiş, işaretlenmiş, görünen beyaz bir çizgi veya tam tersi olabilir. Bunun yanı sıra takip edilecek çizginin rengi değişebilir çizgi izlerken pistte dinamik değişimler de yaşanabilir.

2. Kendini Dengeleyen Kategorisi

Kendini dengeleyen robotlar prensip olarak ters sarkaç modelini temel alarak çalışan robotlardır. Kendini dengeleyen robotlar genellikle tekerleri (iç yüzleri birbirlerine bakan iki teker) aynı hizada olan ve çalıştırıldığında kendiliğinden dengesini sağlayan, çalıştırılmadığın da ise düşen bir robottur.

3. Labirent Kategorisi

Labirent yarışmasındaki robotlar, önceden belirlenmiş ve yarışma boyunca sabit kalacak bir labirenti çözmeye çalışan robotlardır. Robot otonom hareket etmelidir.

4. Mikro Sumo Kategorisi

Mikro sumolar, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına itmeye çalışır. Robotlar kullandıkları çeşitli algılayıcılar ile dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring dışına çıkmamaya; ring içinde kalmaya çalışırlar.

5. Yangın Söndüren Kategorisi

Bu yarışmada robotlar, labirent şeklindeki parkur üzerinde odalarda bulunan yanan mumları söndürmeye çalışırlar. Bunu gerçekleştirmek için robotlarda çeşitli sensörler (ışık, sıcaklık, kızılötesi, ultrasonik vb.) kullanılabilir

6. Merdiven Çıkan Kategorisi

Bu kategoride robotlar farklı yüksekliklere sahip basamakları çıkıp inerek parkuru tamamlamaya çalışırlar. Başarı kriteri en az bir basamağı çıkabilmektir.

7. Senaryo Kategorisi: İnşaat

Bu kategoride yarışmacılara her sene farklı bir görev verilir ve yarışmacılardan sene içinde yaptıkları robotlarla bu görevleri tamamlamaları beklenir. Kategoriye ait bu sene geçerli olan görev “İnşaat” görevidir.

8. Serbest Kategori

Serbest kategori, yukarıda bahsi geçen kategoriler dışındaki çalışmaları kapsamaktadır.Yarışmacıların kendi yetenekleri ve yaratıcılıkları dâhilinde yapılan çalışmalarıyla yarışmaktadır.Serbest kategori projeleri hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmektedir.

9. Renk Seçen Kategorisi

Bu kategoride robotlar, renkli silindirleri doğru renkli karelere taşımalılardır. Başarı kriteri en az bir silindiri doğru kareye yerleştirilmesi olarak belirlenmiştir.

10. Basketbol Kategorisi

Bu kategoride robotlardan istenen, karşılarına gelen potaları algılayıp ona göre basket atmalarıdır.Başarı kriteri ise az bir topun potaya sokulmasıdır.

Yarışma kategorileri, kurallar ve kayıt süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi için İTÜRO resmi internet sitesi www.ituro.itu.edu.tr ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz:
www.facebook.com/ituro
https://twitter.com/ituroorg
instagram.com/ituro2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here