Siber Savunma Teknoloji Merkezi, SİSATEM açıldı

0

Artık savaş sebebi olarak görülen siber saldırılara karşı HAVELSAN’da oluşturulan Siber Savunma Teknoloji Merkezi (SİSATEM) açıldı.

HAVELSAN’ın Siber Savunma Teknoloji Merkezi’nin (SİSATEM) açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Bu açılış, ülkemizin siber güvenlikte mükemmeliyet merkezi olmayı hedefleyen HAVELSAN’ın önemli kilometre taşlarından da biri…

HAVELSAN Merkez Tesisleri’nde yer alan Siber Savunma Teknoloji Merkezi’nin (SİSATEM) açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, HAVELSAN Yönetimi ile çok sayıda üst düzey davetli katıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Biz siber güvenliği milli güvenlik olarak kabul ediyoruz. Bir ülkenin milli güvenliği neyse siber güvenliği de aynı. Türkiye siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturan ilk 10 ülke arasında yer alıyor” dedi.
2012’de ilk defa bakanlığı zamanında Bakanlar Kurulu kararıyla siber güvenlik konusunda bir kurul oluşturulması, bu çerçevede yapılacak çalışmaların başlatılması kararının verildiğini hatırlatan Yıldırım, daha sonra bu kurulun bir yasal dayanağa da kavuştuğunu ve artık Bakanlığın yasal görevleri arasında yer aldığını anlattı.


“SİSATEM, bu işin merkezinde”
HAVELSAN’ın Siber Savunma Teknoloji Merkezi’nin bu işin merkezinde olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, “15 bin insan bugünden yarına bunu yetiştirmek mümkün değil. Siber güvenlik uzmanı aradığınız zaman bulamıyorsunuz. Çünkü kolay kolay yetişmiyor. Yıllarca bekleyecek halimiz yok. O halde bu merkezlerle açığı kapatacağız. Bu merkez bizim siber güvenlik amaçlarımızın, hedeflerimizin kısa sürede gerçekleştirilmesi ve bu alandaki açığımızın kapatılması için önemli bir imkân”

“Böyle Bir Tesise İhtiyacı Vardı”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, SİSATEM’in hem HAVELSAN için hem de Türkiye için hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunarak, “Milli çözümler üreteceğiz, eğitim vereceğiz, koruma hizmeti vereceğiz, yerli yazılımlar gerçekleştireceğiz ve Türkiye’deki siber farkındalığın oluşmasını sağlayacağız. Eskiden savaşlar karada yapılırdı. Sonra denize geçti. Daha sonra hava savaşları… Uzay savaşları da katıldı. Ama en sonuncusu herhalde siber savaşlarıdır. Ben NATO’da da dile getirdim. Siber saldırı bir savaş sebebidir. Nükleer savaştan önce bir ülkeye verilebilecek en büyük zarar siber savaş yoluyla verilecek. Nükleer teknolojiye her ülkenin sahip olabilmesi mümkün değil, uzun süre büyük bir kaynak gerektiriyor. Fakat bu öyle değil. Çok kısa zamanda çok daha ucuza riski de çok az. Pekala, nükleer savaşın verebileceği zararı siz siber saldırıyla verebiliyorsunuz. Türkiye’nin böyle bir tesise ihtiyacı vardı. İnşallah Türkiye kendi ülkesini değil, Balkanlar’da da, Ortadoğu’da da, Kafkasya’da da kendisinden bu konuda yardım talep eden her ülkeye de yardım verme konusunda açık olacaktır. Türkiye’nin siber teknolojileri merkezinde insan kaynakları yetiştireceklerine inanıyorum. Bu insan kaynakları gücü olacaktır. Türkiye’nin bu alandaki marka olmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


“HAVELSAN öncü olacak”
HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Öztekin, Savunma Sanayi şirketlerinin ülke savunması için milli, güvenilir ürünler üreterek dışa bağımlılığı azalmak için faaliyet gösterdiğini belirterek, şunları söyledi :
“Ülkelerin güvenlikle ilgili alanları her geçen gün değişmekte ve silahların meydana getirdiği zararların üzerinde bir ülkenin bir insanın sinir sistemini çökertecek şekilde ülkelerin sistemlerini çökerten tehdide maruz kalıyoruz. Bu nedenle HAVELSAN ülke güvenliği için önem arz eden siber sistemlerini korumada öncü olacak, siber konusunda bütün vakıf şirketleri ülkedeki bütün korumalarla iş birliği yaparak SİSATEM’i oluşturmuş ve bugünden itibaren hizmete başlamıştır.
Ayrıca siber güvenlik uzmanı yetiştirerek, eğitim vermek amacıyla da HAVELSAN’ın asıl gerçekleştirmek istediği hedef, altyapılarımızı, yazılımlarımızı, üzerinde çalıştığımız bütün enstrümanları milli olarak üretmektir, yapacağımıza inanıyor, çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.”

“SİSATEM, Teknoloji, Ar-Ge, Test ve İzleme Merkezi Olacak”
Genel Müdür Atalay ise, siber güvenlik konusunun çok kapsamlı bir konu olduğunu kaydederek, “Üç temel unsuru var siber güvenlik söz konusu olduğunda. Bunlardan bir tanesi teknoloji tarafı, diğeri insan kaynakları tarafı, diğeri de uygulama ve süreçler tarafı. Bugün bizim ağırlıklı olarak işin teknoloji ve insan boyutuyla ilgili Türkiye’ye katkısı olacak merkezimizin açılışını birlikte yapıyoruz. Siber güvenlik bizim işimizin doğal bir uzantısı. Çok fonksiyonlu bir merkez aslında burası. Bu merkez bir Ar-Ge merkezi. Piyasada muadilleri var olan pek çok ürünü milli olmak zorundayız bu alanda diye. Onların millileştirilmesini, yerlilerini yapmaya çalışıyoruz. Bu merkezimiz test ve doğrulama merkezi. Herhangi bir ürünü bizim dışımızda geliştirilmiş bir ürünü içinde zararlı kod var mı ya da arka kabı diye tabir edebileceğimiz kontrolsüz işlemlerin yapılabileceği bir açığı var mı diye test edebilme kabiliyetimiz var burada. Burası bir eğitim merkezi. Yapılan bir istatistiğe göre dünyada yaklaşık 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı açığı olduğu hesaplanıyor. Bunun yüzde 1’nin bizde de olacağı düşünülürse bizim 15 bin civarında siber güvenlik uzmanı ihtiyacımız olduğu açık. Biz bu merkezde hem siber güvenlik uzmanı yetiştirmeyi hedefliyoruz Türkiye’nin bu alandaki açığını kapatmak üzere aynı zamanda da bu merkezden vereceğimiz hizmetlerle siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duymaksızın kurumların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

http://www.havelsan.com.tr/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here