Yapay zekâ çağı geldi

0

Kendi başına düşünen ve karar veren cihazların olduğu dünyayı filmlerde görüyoruz. Yapay zekâ ve makinelerin öğrenmesi konusunu ele alan bu çağGoogle’ın düzenlediği I/O etkinliğinde geldiğini gösterdi. Artık mesajlaşma uygulamaları, vereceğimiz yanıtları tahmin edecek, evimize aldığımız akıllı hoparlörler bizim için plan yapacak.

 

TEKNOLOJİ devi Google’ın ABD’nin Mountain View’deki merkezinde düzenlediği Google I/0 etkinliğinde en çok iki konsept tekrarlandı. Bunlardan biri yapay zekâ (artificial intelligence), diğeri ise makinelerin öğrenmesi (machine learning). Başka bir deyişle kendi başına düşünebilen ve ‘leb demeden leblebiyi anlayan’ cihazlar ve yazılımlar. Filmlerden aşikar olduğumuz bu teknolojilerin ne zaman hayatımızdaki ağırlığını arttıracağını sıkça tartışıyorduk. Ancak Google I/O yapay zekâ ve makinelerin öğrenmesi çağının kapımızı çaldığını resmen gösterdi. Google CEO’su Sundar Pichia ise önümüzdeki 10 yılın kaderini yapay zekâ ve makinelerin öğrenmesinin belirleyeceğini söylüyor.Google da vizyonunu buna göre belirlemiş durumda. Şirketin I/O etkinliğinde tanıttığı hemen hemen tüm yeniliklerinde yapay zekâ ve makinelerin öğrenmesi konseptleri bulunuyor. Hatta bununla kalmayıp destek için altyapı platformlarını da yazılım mühendislerine sunuyor.

 

ÖZEL İŞLEMCİ YAPTI

‘Google Assistant’ bunun en iyi örneklerinden biri. Google’ın tüm ürün ve servislerinde yer alan Google Assistant, kullanıcılarla diyalog kuruyor. Yani sadece sorulara cevap vermekle yetinmiyor. Sorduğunuz sorulardan yola çıkarak size önerilerde bulunuyor. Google’ın yeni mesajlaşma uygulaması ‘Allo’, akıllı hoparlörü ‘Home’ ve işletim sistemiAndroid’lerde  bu özellik yer alacak. Bu sayede cihazlar ve yazılımlar, sizin alışkanlıklarınızı öğrenecek, size yazılan mesajları veya gönderilen fotoğrafları analiz ederek sizin için cevaplar hazırlayacak ve haftasonu yapacağınız aktiviteler için planlamalar yapıp, biletler satın alacak.Google, işin arka planını güçlendirmek için de yeni adımlar attı. Daha önce yapay zekâ platformu olan ‘TensorFlow’’u tanıtan şirket, I/O etkinliğinde bu platform için özel bir işlemci de geliştirdi. ‘TensorFlow Unit’ adındaki bu işlemci yapay zekâ ve makinelerin öğrenmesi için en yüksek performanı sunuyor. Google’ın veri merkezlerindeki bilgisayarlarında yer alacak bu işlemci ile veriler çok daha hızlı bir şekilde işlenecek. Bu sayede ise yapay zekâlar hızlarını arttıracak. Soracağınız en zor soru bile saniyeler içinde yanıtlanacak. Bu yeni işlemcinin gücünün örneği ise ‘Go’ adındaki zekâ oyununda dünya şampiyonunu yenen yapay zekâ yazılımı ‘Alpha Go’ olarak gösteriliyor. Yani birkaç saniyede milyonlarca olasılığın gözden geçirilmesi ve en uygun hamlenin yapılması.

 

KARAKALEM ÇİZEN ROBOT

‘IOIO Plotter’ adında bir cihaz geliştiren Ytai Ben-Tsvi, 3D yazıcılarda olduğu gibi bir mekanizma kurdu. Bu mekanizma dikey olarak çalışıyor ve takılan mekanizma ile kağıda çizim yapıyor. Etkinliğe katılanlar fotoğrafları bu cihaz aktarıldı ve cihaz kalemi hiç kaldırmadan tek bir çizgide karakalem tablosu çizdi.

 

MİSKET HAVASI ÇALDIRDIK

Etkinlik alanında dikkat çeken bir icat da görüntü tanıma teknolojisi ile müzik çalan cihaz oldu. Sabit duran bir akıllı telefonun önünde dönen bir yuvarlak tahta var. Bu tahtanın üzerine yapıştırılan notlar, mili saniyeler içinde kamera tarafından tanımlanıyor. Daha sonra ise kağıtta yazan notaya göre ses çıkarıyor. Biz de misket havası notalarını yapıştırarak çaldırdık.

 

GÖZÜNÜ TOPTAN AYIRMIYOR

Google’ın geliştirdiği görüntü tanıma teknolojisini anlatmak için bir çalışma yapan çalışanlar tekerlekli bir robot geliştirmiş. Üzerinde bulunan Nexus markalı akıllı telefon kamerasını kullanan bu robot, sadece odaklandığı bir nesneyi takip ediyor. Yapılan gösteride yeşil bir topu takip eden robot, topun açısına göre akıllı telefonu hareket ettiriyor.

 

AKILLI DEĞNEK

Bacağı sakatlananlara ilk verilen desteklerden biri değnek. Ancak bu değnekleri kullanırken farklı birşey taşımak mümkün olmuyor. Bu sorunu çözmek için harekete geçen Arnon Zamir ve Igal Tartakovsky akıllı bir değnek geliştirdi. Üzerinde bulunan denge motoru sayesinde değneğe yerleştirilen dolu bir bardağın içindekileri dökmüyor. Şu anda prototip aşamasında olan akıllı değneğin önümüzdeki dönemlerde satışa çıkması bekleniyor.

İNTERNET BAĞLANTISI SAĞLAYAN BALON

GOOGLE’ın uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı ve testlerini gerçekleştirdiği internet bağlantısı sağlayacak olan ‘Project Loon’ adındaki balon ziyaretçilere gösterildi. Yer yüzünden 20 kilometre kadar havaya çıkabilen balon enerjisini güneşten alıyor. Üzerinde bulunan güneş panelleri 100 Watt enerji sağlıyor. Balonun üzerinde ise LTE antenleri bulunuyor. Şu anda akıllı telefonlarda kullandığımız hücresel ağlardan veri alan Project Loon, internet bağlantısını Wi-Fi olarak sağlıyor ve yaklaşık 80 kilometrelik alanı kapsıyor. Şu anda testleri devam eden balonun sağladığı internet bağlantısı ise ücretsiz olacak.

 

YAP BOZ TELEFON 2017’DE GELİYOR

I/O etkinliğinin son gününde Google’ın İleri Teknoloji ve Projeler (ATAP) grubu son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Bu bilgilerin için de en dikkat çekeni ise ‘yap boz telefon’ olarak bilinen ‘Project Ara’ hakkındaydı. Kullanıcıların akıllı telefonların istediği özelliklerini arttırmasını sağlayan bu akıllı telefonun 2017’de tüketicilere sunulması bekleniyor. Atap Grubu’nun yöneticilerinden Blaise Bertrand, “İnce, hafif ve iddialı bir tasarıma sahip olan modelle tüketicilerin karşısına çıkacağız” dedi.

 

HÜRRİYET 21.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here