KKTC’nin Yerli Otomobili Günsel B9 Tanıtıldı!

0

2016 yılından beri ince elenip sık dokunan bir hikaye olan Günsel Elektrikli Otomobil projesi, bugün yapılan lansman ile Türk ve dünya otomotiv pazarına ciddi bir oyuncunun dahil olduğunu gösterdi. Yakın Doğu Üniversitesi’nin sahibi olduğu otomobil projesi Günsel ailesininde soy adını taşıyor. Lansmanda tanıtılan Günsel B9 ve J9 modelleri, üniversite arazisi içerisinde bulunan fabrikada üretilecek. Fabrika 2025 yılına geldiğimizde yıllık 20bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak.  

Günsel Logosunun Anlamı

Günsel logosu kalkan formunda tasarlanmış. Kalkan formu koruyuculuğu ve anneliği temsil ederken, form içerisindeki G harfi ise baba olmayı ve markaya adını veren aile çatısını temsil ediyor. Logo içerisindeki 9 rakamı ise Günsel ailesinin uğurlu rakamı olarak düşünülmüş. Güç ünitesi simgesi ile de gücü ve sadece elektrikli otomobil üretme planını ortaya koymuş. Markanın mottosu ise Sessizliği Sür. Günsel modellerinde YenilikçilikVerimlilik ve Kıbrıs’ı tasvir eden Zariflik ön plana çıkarılmış. Günselin çıkış hikayesi ise 2016 yılında başlıyor. B9 modeli ilk kez gün yüzüne çıkarak, 2018 yılına gelindiğinde 800’e yakın tedarikçi ile işbirliğine geçilmiş. 2019 yılına girmeden temeli atılan fabrika ise bu yıl ortaya faaliyet geçmiş olacak. Günsel B9 tamamen Türk tasarımcısı ve mühendislerinin el emeği ile yola çıkmaya hazır.

Günsel B9 Teknik Özellikleri 

Günsel B9 elektrikli otomobil seviye 2 otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Sonraki model J9 ise seviye 3
otonom sürüş teknolojisinde olacak. Günsel modelleri tüm dünyada yıllık 56 milyon adete ulaşacak olan elektrikli araç pazarında yer almayı planlıyor. Ayrıca tamamen teknolojik altyapısına sahip olarak kullanıcıyı düşünen bir yapıya da sahip olacak. Internet bağlantılı modeller her adımda otomobil sahibinin tüm ihtiyaçlarını gidermeyi planlıyor. Günsel B9’da 140kW (187Bg) 1 adet elektrik motoru bulunuyor. Elektrik motorunun toplam ağırlığı ise sadece 74kg. B9’da 10936 adet parça  bulunuyor. Alüminyum şasi yapı üzerinde yükselen modüler yapı çelikten 5 kat hafif, 3 kat daha dayanıklı olan Karbon Kompozit yaşam alanı ile birleştirilmiş. Batarya paketi ise 52,5kWs‘lik kapasiteye sahip, toplam 2280 adetlik lithium-ion hücrenin birleşmesi ile 8 modülden oluşuyor ve 400V. 0’dan 100km hıza 8 saniyede çıkabilirken maksimum hızı 170km ile sınırlandırılmış. Toplam menzili ise 350km. Bu menzil mesafesi Kıbrıs için neredeyse 2-3 defa tur atması anlamına geliyor.

Hızlı şarjı destekleyen yapısı sayesinde sadece 20 dakikada şarj olabilirken, ev tipi şarj ünitesinde 7 saatlik bir şarj süresine ihtiyaç duyuyor. Günsel B9’un içi Kişiselleştirilebilir sade ve teknolojik altyapısına sahip bir kokpite sahip. Ortada büyükçe dijital dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekran tüm kontrolleri yapmanız mümkün. Ana gösterge ekranı da dijital ve çok sade bir dashboarda sahip. 4 kişilik kompakt bir model olan B9’un hedefi 2021 yılında 2000 adetlik seri üretim planlaması var. 2022 yılına gelindiğinde B9 4000 adetlik üretime ulaşırken, J9’un ise lansmanı yapılacak. 2023 yılında ise J9 beta üretime geçerken, 3ncü bir model daha Günsel ailesine katılacak. 2024 yılında ise B9 un seri üretim adeti 7000 adete ulaşırken, J9 ise 2000 adetlik üretim ile pazara ulaşacak. 2025’e gelindiğinde ise toplam 20000 adetlik üretim kapasitesine ulaşarak, 3ncü modelin lansman süreci tamamlanmış olacak…

Yazılmayanlar…

Günsel elektrikli otomobil projesinin başındaki isim Yalvaç Akgün ile konuştum. Sorulmayan sorular vardı, biraz onları konuştuk. Örneğin tanıtımda kullanılan araçta 22kW on-board charger kullanılmış. Bu çok iyi dedim fakat, seri üretimde bunun ciddi maliyet olacağını konuştuk. Seri üretimde muhtemelen 11kW olacak. Şarj altyapısı konusunda 150kW hızlı şarja kadar destekleyebiliyor. Ama Kuzey Kıbrıs’ta şu an şarj ünitesi mevcut değil. Bu konuda da kendi çözümleri ile yer alacaklarmış. Muhtemelen güç ünitesinde Türkiye’den bir şarj firması ile çalışabilirler. Zaten nispeten küçük bir yüzölçümüne sahip adanın, ilk etapta kritik noktalarına kurulacak 100 adetlik hızlı şarj ünitesi orta vadede yeterli olabilir.

Bataryada kullanılan yönetim sisteminde tamamen Günsel mühendislerinin imzası var. Sıvı soğutmalı olması çok önemliydi. Bunu başarmışlar. Tesla’da kullanılan 2170 silindirik hücreler kullanılmış. Hücrelerin seri-paralel bağlanıp modül hale getirilmesi yine Günsele ait.

Araç yapısı BMW i3’teki gibi life-drive olarak 2 modülden oluşuyor. İç mekanda kullanılan karbon fiber yapı, doğal olarak aracı hem dayanıklı hem de biraz daha maliyetli hale getiriyor. Üretim aşamasında araç homologasyonu konusunda TSE devrede. İşbirliğinde ilerleyerek hızlıca tip onay sürecine geçilecek. Bu konu Kıbrıs için şart değil, ama Türkiye pazarı için gerekiyor. Üretim noktasında partnerlerini büyük oranda belirlemişler. Ama özellikle plastik enjeksiyon konusunda Türkiye’de arayış içerisindeler. Bu konu önemli, Türkiye’den üreticiler ile çalışarak maliyet avantajı sağlanmalı. Üretilecek araçlar Rum bölgesi dahil, Türkiye ve Avrupa’ya da pazarlanacak. Hedef fiyat çalışması yapılmış fakat şu an için paylaşmadı. Bence de şu an fiyat bilgisine çok da gerek yok. Ama Kıbrıs’ta otomobillerde ÖTV olmaması, sadece %18 oranında KDV ve MTV‘ye benzer yıllık belli oranlı ödeme, araçların alımını artıran unsur. Bu yüzden Kıbrıs halkının Günsel elektrikli modellere ilgisi yüksek olacaktır. Düşük elektrik maliyeti, sıfır ÖTV ve uzun menzil, fazlasıyla yeterli etkenler. Elektrik motorunu atladım fakat muhtemelen dışarıdan tedarik edildi. 140kW yüksek bir güç, ülkemizden kısa vadede üretici çıkmayabilir fakat umarım orta vadede yerli üretim planlamasına da gidilir bu konuda.

Son söz:

Günsel tam bir iş planı ve yol haritası ile ilk adımda güven vermesinin yanında, çok da başarılı bir tanıtım gerçekleştirdi. Bu yolda emin adımlarla ilerleyeceğine kuşku yok. Umarız bölgenin parlayan bir yıldızı olarak otomotiv dünyasına damga vurur.

http://tehad.org/  21.02.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here