İşte ilk Türk ‘unicorn’u Peak’in hikâyesi!

0

Yerli mobil oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolar karşılığında, diğer bir deyişle 12 milyar TL’nin üzerinde bir rakama dünyanın en büyük oyun firmalarından ABD merkezli Zynga’ya satıldı. Peak, bu satış işlemi ile Türkiye’nin ilk unicorn’u oldu. peki 10 yıllık geçmişi bulunan bu Türk şirketi bu noktaya nasıl geldi? İşte ilk Türk ‘unicorn’unun hikayesi…

Yerli oyun şirketi Peak, 1.8 milyar dolara dünyanın en büyük oyun firmalarından ABD merkezi Zynga’ya satıldı. Peak, bu satış işlemi ile Türkiye’nin ilk milyar dolarlık girişimi (unicorn) olmayı başardı. Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Zynga bu satın alma karşılığında, 900 milyon doları nakit, 900 milyon doları hisse verecek.

Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü’nün 2019 yılında “Unicorn’un daha ötesindeyiz” değerlendirmesini yaptığı Peak nereden, nereye geldi? Habertürk’ten Necdet Çalışkan 10 yılda 1.8 milyar dolarlık (12.2 milyar TL) girişim haline gelen Peak’in profilini çıkardı. 

2010 yılında İstanbul’da Sidar Şahin tarafından kurulan Peak Games (artık Peak adını kullanıyor),10 yılda Türkiye’nin yanısıra dünya mobil oyun pazarının da önemli oyuncuları arasına girdi.

HASBRO’YU ALT ETTİ, İLK SATIŞINI 100 MİLYON DOLARA YAPTI

Peak Games, ilk olarak 2016 yılında dünyanın önde gelen oyun ve oyuncak üreticilerinden Hasbro’ya açtığı dava ile gündeme gelmişti.

Davanın konusu ise 2015’in başında Peak Games tarafından piyasaya sürülen ve Amerika pazarında çok popüler olan Toy Blast‘ı, Hasbro’nun “My Little Pony: Puzzle Party” isimli bir oyuna dönüştürerek klonladığı iddiasıydı. Taraflar 2017 yılında karşılıklı anlaşmaya vardıklarını açıklamış ve Hasbro kendi oyununu yayından kaldırmıştı.

Bu gelişmenin ardından Peak, kart ve okey oyunları geliştiren bölümünü 2017 yılı sonunda Farmville başta olmak dünyanın en büyük oyunları geliştiren şirketlerden olan Zynga’ya 100 milyon dolarlık nakit karşılığında sattı.

BU LİSTEYE TÜRKİYE’DEN GİREN TEK ŞİRKET

8 Kasım 2017’de duyurulan işlemle Peak, Spades Plus, Gin Rummy Plus ve 101 Okey Plus gibi oyunlarını geliştiren stüdyosunu Zynga’ya devretti.

100 milyon dolarlık bu satış, Peak Games’i dünya genelinde mobil uygulamalardan en çok gelir elde eden firmaların sıralandığı App Annie 2017 Top-52 listesine 37. sıradan soktu. Türk oyun şirketi küresel sıralamanın 2020 listesinde ise 26.’lığa yükseldi. Peak’in bu listeye girebilen tek Türk şirketi olduğunu da belirtelim.

AYDA 36 MİLYON DOLAR KAZANIYOR

2017’deki 100 milyon dolarlık satışın ardından İstanbul merkezli bağımsız bir oyun şirketi olarak yoluna devam eden Peak, mobil platformlar için geliştirilen Toy Blast ve Toon Blast oyunlarıyla dünya pazarlarına odaklanmaya devam etti.

Mobil uygulama veri analitiği kuruluşu Sensor Tower’ın Mayıs 2020 verilerine göre Peak’in Toy Blast ve Toon Blast ile elde ettiği toplam aylık mobil uygulama geliri 36 milyon dolar. Peak’in yıllık cirosunun ise 400 milyon dolar seviyesinin üzerinden olduğu tahmin ediliyor.

ÜÇTE İKİSİ 2 GİRİŞİM SERMAYESİNDEYDİ 

Gelelim, Peak’in satıştan önceki ortaklık yapısına… İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sicil Kayıtları’nda yaptığımız incelemeye göre Peak Oyun Yazılım ve Pazarlama A.Ş.’nin sermayesi 28 milyon 593 bin 128 TL.

 Avrupa merkezli iki büyük girişim sermayesi şirketi olan Hummingbird Ventures ve Earlybird Venture Capital, Peak Games’in üçte ikisine sahip. Şirketin kurucusu Sidar Şahin’in ise Peak’te yüzde 21’lik payı var.

Earlybird Venture Capital  % 43.3

Sidar Şahin  % 21.3

Hummingbird Ventures  % 20.2

Evren Üçok  % 7.7

Demet Suzan Mutlu Üçok  % 4.8

Endeavor Catalyst  % 2.7

TARTIŞMALI REKLAM İLE GÜNDEM OLDU

Peak, 2019 yılında Türkiye’de 41 ulusal televizyon kanalında aynı anda yayınlanan ancak ortaya çıkan ‘çalıntı’ tartışmalarının ardından yayından kaldırılan 3 dakikalık reklamıyla tüm dikkatleri üzerine çekmişti.

Audi’nin 2017 yılında yayınladığı reklamıyla hemen hemen aynı olan reklamla ilgili olarak Peak, reklam ajansına karşı hukuki süreç  başlatılacağını duyurmuştu. Ancak aradan geçen süre zarfında konuyla ilgili olarak taraftardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

1.8 milyar dolarlık anlaşma sonrası, mühendislik, sanat, tasarım, işletme ve sosyal bilimler dallarında Türkiye’nin 35 farklı üniversitesinde eğitim görmüş 100 kişiden oluşan Peak ekibi, çalışmalarına İstanbul’da bulunan ofisinde devam edecek.

HABERTÜRK 01.06.2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here